maanantai 17. syyskuuta 2012

Yle: Maahanmuuttajien asenteet tyttöjen ympärileikkauksiin tiukentuneet

Yle Uutiset: Maahanmuuttajien asenteet tyttöjen ympärileikkauksiin tiukentuneet 17.9.2012

Valistustyö tyttöjen ympärileikkausten vähentämiseksi on tuottanut tulosta, sillä varsinkin maahanmuuttajanuoret vastustavat lähes poikkeuksetta ympärileikkauksia. Suomessa asuu kuitenkin tuhansia kotimaassaan lapsena ympärileikattuja naisia.

Ympärileikkauksista puhuminen ei ole enää yhtä suuri tabu kuin vielä kymmenen vuotta sitten, valistustyötä tekevä erikoissairaanhoitaja Saido Mohamed sanoo.

- On tapahtunut iso muutos. Nuoret vastustavat tyttöjen ympärileikkauksia, mutta on myös vanhempia henkilöitä, jotka eivät enää pidä ympärileikkausperinnettä tärkeänä.

Epäilyjä on, mutta ei syytteitä

Mohamed on mukana Ihmisoikeusliiton KokoNainen -hankkeessa, jonka työntekijät yrittävät ennaltaehkäisevällä työllä vaikuttaa siihen, että tyttöjen sukuelimiä ei silvottaisi.

Siinä määrin vaiettu asia ympärileikkaukset kuitenkin ovat, että kukaan ei ole Suomessa nostanut syytettä niistä, vaikka epäilyjä tapahtuneesta on ollut.

Ympärileikatuksi joutumisesta on julkisuudessa omalla nimellään puhunut vain yksi henkilö Voima-lehden haastattelussa 2007. Hän kertoi avoimuudesta seuranneen myöhemmin ongelmia.

- Ruotsissa ja Tanskassa on nostettu syytteitä. Epäilyjä on välillä siitä, että lapsi saatetaan ympärileikata lomamatkalla entiseen kotimaahan, Mohamed kertoo.

Silloin viranomaiset pyytävät Mohamedin keskustelemaan perheen kanssa.

- Olen selittänyt heille, minkälaisia vaikutuksia ympärileikkauksella on, ja että se on Suomessa rikos, josta voi joutua vankeuteen.

Ammattilaisille rohkeutta puhua

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi toimintaohjelman tyttöjen ympärileikkausten estämiseksi elokuun lopussa. Tavoitteena on muun muassa rohkaista terveydenhuollon ammattilaisia ottamaan asia puheeksi perheiden kanssa.

- Terveydenhoitajat eivät tapaa lapsia neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa niin tiheästi, että käyttäytymisestä voisi huomata muutoksia. Ammattilaisten pitäisi uskaltaa ottaa asia esille, jos tietää perheen lähtevän lomamatkalle, neuvotteleva virkamies Maire Kolimaa sanoo.

Suomessa asuu karkeasti arvoiden noin 27 000 maahanmuuttajaa, jotka ovat lähtöisin ympärileikkausperinnettä ylläpitävästä maasta.

Suurin osa heistä tulee Afrikan maista, mutta THL:n marraskuussa julkaistavassa tutkimuksessa on käynyt ilmi, että perinne on voimissaan myös esimerkiksi kurdiyhteisöissä.

-Teimme kyselyn somaleille ja kurdeille. Ennakko-olettamus oli, että ympärileikkaukset olisivat yleisiä nimenomaan somaleilla. Ympärileikkauksen on kokenut kuitenkin myös moni kurdinainen, erikoistutkija Päivikki Koponen toteaa.

Ympärileikatulle naiselle tukea

Unicefin vuonna 2006 julkaiseman tutkimuksen mukaan 97,9 somalialaisista naisista oli ympärileikattu. Suomessakin asuu siis luultavasti tuhansia naisia, joiden sukuelimet on silvottu lapsena kotimaassa.

WHO:n mukaan yleisin ympärileikkaus Somaliassa on infibulaatio, jossa ulkoiset sukuelimet poistetaan kokonaan tai osittain ja emätinaukko kavennetaan tai ommellaan yhteen. Välittömän kivun ja terveyshaittojen lisäksi leikatulle naiselle koituu henkisiä oireita.

Leikattujen naisten korjaus- tai avausleikkaukset ovat yleistyneet viime vuosina, vaikka niistäkään ei ole tilastotietoa. Mohamed kertoo, että leikkauksia koskevien kysmyksien määrä on kasvanut.

Avausleikkaus voidaan tehdä synnytyksen yhteydessä, mutta viime vuosina monet nuoremmatkin naiset ovat hakeutuneet avausleikkaukseen, Saido Mohamed kertoo.

- Me ohjaamme eteenpäin asiakkaita siinä, mistä leikkauksen voi saada ja miten leikkaus tehdään. Neuvon myös siinä, miten alaikäinen voi keskustella vanhempiensa kanssa siitä, että haluaa avausleikkauksen.


Mistä on kyse?
- Ympärileikkausten vastaista valistustyötä tekevät kertovat maahanmuuttajien asenteiden tyttöjen ympärileikkauksia vastaan tiukentuneen.
- Suomessa ei ole koskaan nostettu syytettä tytön ympärileikkauksesta.
- Viime vuosina ovat yleistyneet ympärileikattujen naisten korjausleikkaukset.