Helsingin Sanomat, vieraskynä: Peter Kariuki: Äänestysaktiivisuus kertoo kotoutumisesta 9.9.2012
Maahanmuuttajien äänestysaktiivisuus on pysynyt Suomessa vähäisenä siitä asti, kun ulkomaan kansalaiset saivat ensimmäisen kerran äänestää kuntavaaleissa vuonna 1992. On huolestuttavaa, jos äänestämättä jättäminen ei perustu tietoiseen päätökseen vaan tiedon puutteeseen tai syrjäytymiseen.
Kuntavaaleissa äänioikeus on Suomessa pysyvästi asuvilla henkilöillä. EU:n ja Pohjoismaiden kansalaiset voivat äänestää asuttuaan 51 päivää kotikunnassaan Suomessa. Näiden alueiden ulkopuolelta tulevilta edellytetään, että kotikuntalain mukainen kotipaikka on ollut suomalaisessa kunnassa vähintään kahden vuoden ajan.
Äänioikeutta vaille jäävät henkilöt, joiden oleskelu Suomessa on määritelty väliaikaiseksi.
Ulkomailta muuttaneiden äänestysaktiivisuus on yksi keskeinen kotoutumisen ja osallisuuden mittari uudessa kotimaassa. Vaikka Suomen kotouttamistoimia pidetään kansainvälisesti korkeatasoisina, maahanmuuttajien äänestysaktiivisuus on pysynyt valitettavan vähäisenä.
Ulkomaan kansalaisten äänestysaktiivisuus kuntavaaleissa ei ole kertaakaan kohonnut suuremmaksi kuin niukasti yli kahteenkymmeneen prosenttiin.
Vuoden 2008 kuntavaaleissa äänioikeutetuista ulkomaan kansalaisista oikeuttaan käytti 19,6 prosenttia. Yleinen äänestysaktiivisuus liikkuu kuntavaaleissa 60 prosentin tietämillä.
Myös muualla Euroopassa maahanmuuttajien äänestysaktiivisuus jää syntyperäistä väestöä vähäisemmäksi. Ruotsissa ja Tanskassa ulkomaiden kansalaiset äänestävät kuitenkin vilkkaammin kuin Suomessa.
Yksi syy pienempiin prosenttilukuihin saattaa olla, että maahanmuutto Suomeen on vielä tuore ilmiö. Tavallisesti äänestysaktiivisuus kasvaa, kun henkilö on asunut maassa pitkään ja oppii tuntemaan paikallisen puoluejärjestelmän ja vaikuttamisen keinot.
Suomen maahanmuuttajaväestö on melko heterogeeninen. Poliittinen järjestelmä rakenteineen on saattanut jäädä monille vieraaksi. Puolueet ovat vasta viime aikoina alkaneet ottaa maahanmuuttajia huomioon toiminnassaan, ja maahanmuuttajia on ollut aiempaa enemmän ehdolla vaaleissa.
Joissain ryhmissä äänestysaktiivisuus jää huomattavasti keskivertoa vähäisemmäksi. Euroopan ulkopuolelta Suomeen tulleet äänestävät harvemmin kuin ne, jotka ovat kotoisin toisista Euroopan maista.
Vaalipiirien välisiä eroja syntyy esimerkiksi silloin, kun suosittu ehdokas on onnistunut mobilisoimaan oman vaalipiirinsä maahanmuuttajat äänestämään. Eroja selittää myös maahanmuuttajaryhmien keskittyminen tietyille alueille.
Passiivisimpia äänestäjiä ovat nuoret, sekä maahanmuuttajien että valtaväestön keskuudessa. Suomessa myös naisten aktiivisuus jää maahanmuuttajien joukossa usein miehiä vähäisemmäksi.
Äänestyskäyttäytymiseen voi vaikuttaa myös se, että osa maahanmuuttajista tulee maista, joissa poliittisesta osallistumisesta rangaistaan.
Jos ei ole kasvanut demokratiassa eikä tunne kansanvallan periaatteita, osallistuminen on epätodennäköisempää. Lisäksi osallistumista vähentävät työelämän ulkopuolisuus ja heikko sosioekonominen asema.
Etnisten suhteiden neuvottelukunta tekee oikeusministeriön kanssa yhteistyötä lisätäkseen maahanmuuttajien tietoisuutta siitä, miten he voivat osallistua yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.
Oikeusministeriö on painattanut vaalimateriaalia lähes kahdellakymmenellä eri kielellä. Etnisten suhteiden neuvottelukunta välittää tietoa suoraan maahanmuuttajien omille järjestöille eri puolilla Suomea. Tärkeää olisi hyödyntää enemmän myös sosiaalista mediaa sekä vieraskielisten omia medioita ja tiedotuskanavia.
Syksyn kuntavaaleja varten suunnitelmissa on kansalaislähtöistä demokratialähettilästoimintaa. Oikeusministeriö kouluttaa maahanmuuttajajärjestöjen edustajia, jotta he voivat välittää viestiä osallistumismahdollisuuksista eteenpäin.
Myös puolueiden olisi syytä aktiivisesti tiedottaa toiminnastaan maahanmuuttajataustaisille kansalaisille. Jäsenyyden lisäksi maahanmuuttajataustaisilla ihmisillä tulisi olla aito mahdollisuus päästä puolueen luottamustehtäviin, mikäli kiinnostus, kielitaito ja osaaminen siihen riittävät.
Kirjoittaja on Etnisten suhteiden neuvottelukunnan pääsihteeri.