keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Vartti: Muslimivainajilta puuttuu pesutila

Vartti: Muslimivainajilta puuttuu pesutila 26.9.2012

Islamin uskontoon pakollisena osana kuuluva vainajan pesu ennen hautausta on Helsingissä hankalaa. Tällä hetkellä pääkaupungin sairaaloissa kuolleille pesu onnistuu ongelmitta vain Espoon Jorvissa tai Vantaan Peijaksessa. Helsingin kaupungin sairaaloissa tai Meilahdessa pesu ei onnistu, elleivät hautajaiset ole kuolinpäivänä, mikä on harvinaista.

Suomen Muslimiliitto ry on yrittänyt löytää soveliasta tilaa Helsingin kaupungin tilakeskukselta tuloksetta. Helsinkiläisvaltuutettu Ilkka Taipale (sd) on vauhdittanut ratkaisun löytämistä valtuustoaloitteella, jossa viiden allekirjoittajan voimin toivotaan apua Helsingin kaupungilta. Aloitteen mukaan nykytilanne on se, että vainaja on saatettu kuljettaa jopa kotiin pestäväksi. Pesu pitäisi tehdä juuri ennen hautajaisia tai edellisiltana.

Helsingin kaupunginhallitus pitää pesupaikan löytymistä koko pääkaupunkiseudun tarpeisiin tärkeänä ja heittää pallon Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille. Hus näyttää ajatukselle vihreää valoa. Ongelma koskee yhtälailla niitä vantaalaisia tai espoolaisia islaminuskoisia, jotka kuolevat Meilahdessa. Husin sairaaloissa vainajaa ei saa siirtää pesua varten sairaalasta toiseen.

Hus on tilapäisesti sallinut vainajien pesun Haartman-instituutin patologisen laitoksen obduktiotiloissa eli ruumiinavaushuoneessa. Pesuja on tehty viikottain, mutta ei joka päivä.

Aiemmin pesu onnistui Auroran vanhoissa ruumiinsäilytystiloissa, mutta HUS ei enää vuokraa niitä.

Husin hallintoylilääkäri Lasse Lehtosen mukaan obduktiotilan voisi muuttaa muslimivainajien pesutilaksi sitten, kun tiloja nyt käyttävälle Huslabille valmistuu uudistilat.

– Uudisrakennus on tulossa vuonna 2015 eli pari vuotta menisi vielä tilapäisjärjestelyin, hallintoylilääkäri laskee.

Sitä ennen on myös selvitettävä, kenelle kuuluu vainajien pesusta aiheutuvat kustannukset.

– Mielestäni hautaustoimistoyritysten pitäisi yhteisesti ratkaista asia ja pystyä järjestämään rituaalipesu osana hautajaisjärjestelyjä, katsoo Lehtonen.