maanantai 17. syyskuuta 2012

Vantaan Sanomat: Vantaa ei aio asuttaa romaneja – leireille häätö

Vantaan Sanomat: Vantaa ei aio asuttaa romaneja – leireille häätö 17.9.2012

Vantaa ei suunnittele tällä haavaa Romanian ja Bulgarian romanikiertolaisten majoittamista. Toistaiseksi kaupunki ja poliisi reagoivat romanitilanteeseen edelleen vain ”pois silmistä, pois mielestä” -tyylisillä häädöillä.

Toukokuussa Vantaa otti luvattomaan leiriytymiseen saman linjan kuin Helsinki: poliisi voi häätää romanileirit kaupungin mailta heti, jos kaupunki tätä pyytää. Itä-Uudenmaan poliisin päällikön Kari Tiittulan mukaan häädöillä on ollut tehoa.

– Luvatonta leirintää ei ole enää viime aikoina esiintynyt Vantaalla, Tiittula kertoo.Vantaan sosiaalipalveluilla ei ole virallista kantaa siihen, pitäisikö kaupungin asuttaa romanit.

– Asiaa ei ole mietitty, toteaa Vantaan perhepalvelujen johtajan sijainen Anna Cantell-Forsbom.

Poliisi ei ota majoitusasiaan ollenkaan kantaa.

Käytännössä rahaongelmista kärsivällä Vantaan kaupungilla on heikot mahdollisuudet asuttaa kymmenet romanikiertolaiset. Cantell-Forsbomin mukaan vuokra-asunnoista on pulaa, eikä sosiaalihuollolla ole omia tiloja majoittamista varten.

Vantaan sosiaalipalvelut noudattaa romaniasioissa sosiaalihuoltolain mukaista toimintatapaa: majoitusta ei järjestetä, ellei romanileireissä ole erityistä apua tarvitsevia, lähinnä lapsia tai vammaisia. Tiettävästi näitä ei ole ollut Vantaan leireissä.

– Vantaa ei ole velvollinen järjestämään majoitusta aikuisille, jos he eivät ole hädässä, Cantell-Forsbom alleviivaa.

Johtaja huomauttaa, että jos ihminen jää talvella asunnottomaksi, hän voi hakeutua sosiaalipalvelujen piiriin ja jokin majoitus on hänelle löydyttävä.

– Romanian romanit eivät ole toistaiseksi hakeneet apua asumisasioissa.

Useimmat ovat poistuneet maasta ennen talvea.

Cantell-Forsbomin mielestä romanikysymys tulisi ratkaista siten, että romaneiden oloja kohennettaisiin Bulgariassa ja Romaniassa, jottei heidän tarvitsisi lähteä ulkomaille.

Romanileirien määrä voi kasvaa Suomessa Euroopan talouden heikentyessä. Cantell-Forsbomin mukaan pääkaupunkiseudun kunnat hakevat romaniasiaan yhteisiä toimintalinjauksia ennen kevättä, jolloin kiertolaisten odotetaan palaavan.

Tiittulan mielestä ainakaan leiriytymisen kieltäminen kokonaan, luonnossakin, ei olisi hyvä ratkaisu. Se voisi haitata virkistysretkeilyä.

– Mitään syrjivää käytäntöä ei oikeusvaltiossa saa olla. Täytyy muistaa, että kaikki rajoitukset, joilla lieveilmiöitä suitsitaan, koskevat kaikkia Suomessa.

VS kysyy aiheesta vaalikoneessa, joka aukeaa syys–lokakuun vaihteessa: pitäisikö kaupungin majoittaa romanit?