sunnuntai 30. syyskuuta 2012

MTV3: Ulkomaalaisten tekemät rikokset kasvussa – poliisille miljoonalasku

MTV3: Ulkomaalaisten tekemät rikokset kasvussa – poliisille miljoonalasku 30.9.2012

Ulkomaalaisten henkilöiden tekemien rikosten määrä on noussut viimeisien vuosien aikana Suomessa, mikä on puolestaan vaikuttanut tuntuvasti poliisin tulkkauskustannuksiin.

MTV3 Uutisten haltuunsa saamien tietojen mukaan poliisi käytti koko Suomessa viime vuonna lähes 1,4 miljoonaa euroa tulkkien palveluksiin. Vielä vuonna 2007 tulkkauskustannuksiin upposi alle puoli miljoonaa euroa.

Suurin osa tulkkauskustannuksista menee siihen, kun poliisi tarvitsee tulkin apua esitutkintojen kuulusteluissa. Tulkkausapua tarvitaan esimerkiksi myös ulkomaalaisten turvapaikkahakemusten käsittelyssä.

– Meillä Helsingissä tulkin apua käytetään esimerkiksi omaisuus- huume- ja väkivaltarikosten selvittelyssä, rikoskomisario Jukka Larkio Helsingin poliisista kertoo MTV3 Uutisille.

Tulkkauskustannuksiin kuuluu eniten rahaa juuri Helsingissä, jossa ulkomaalaisia henkilöitä on eniten rikoksesta epäiltynä sekä asianomistajina. Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön johtajan Ritva Elomaan mukaan nousseisiin tulkkauskustannuksiin on kiinnitetty huomiota.

– Kustannukset voivat nousta hyvinkin nopeasti, jos tutkittava juttu on iso. Nousseiden rikosmäärien myötä myös tulkkauskustannukset nousevat, sillä asianomistajalla, rikoksesta epäillyllä ja myös todistajana kuultavalla on oikeus saada tulkkaus omalla kotikielellään, jos ei ymmärrä riittävästi suomea, ruotsia tai saamea, Elomaa kertoo.

Paritusvyyhdin tulkkauksella kova hintalappu

Helsingin poliisi tutki vuosien 2010 ja 2011 välillä laajaa varkaus- ja paritusvyyhtiä, johon oli osallisena useita romanialaisia. Larkion mukaan poliisin esitutkinta kesti noin seitsemän kuukautta, jonka aikana tulkkauskuluihin meni reippaasti rahaa.

– Meillä oli yhteensä kymmenen romanialaista vangittuna muun muassa törkeistä varkauksista ja yhdeksän romanialaista törkeästä parituksesta. Esitutkinnan aikana käytimme kolmesta viiteen tulkkia ja tulkkauskustannukset nousivat 76 346 euroon. Onhan se valtava summa rahaa, Larkio toteaa.

MTV3 Uutisten saamien tietojen mukaan poliisille ilmoitettiin vuonna 2007 yhteensä reilusta 39 500 rikosepäilystä, jonka olisi tehnyt ulkomaalainen. Viime vuonna määrä oli noussut jo reiluun 48 000 kappaleeseen.