keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Yle: Maahanmuuttajien kielikursseille kova tungos

Yle Etelä-Karjala: Maahanmuuttajien kielikursseille kova tungos 26.9.2012

Syksy on taas näyttänyt, että iso osa maahanmuuttajista joutuu jäämään jonottamaan ensimmäistä kurssiaan Kaakkois-Suomessa. Lappeenrannassa pula näyttää olevan erityisen paha.

Esimerkiksi työvoimapoliittista kielikoulutusta järjestävä aikuisopisto Aktiva pystyi tarjoamaan alkeiskurssin vain 28 maahanmuuttajalle, kun hakijoita oli sata. Koulutuksen järjestäjät tekevät yhteistyötä, ja opiskelijoita neuvottiin kääntymään kansalaisopiston puoleen.

Etelä-Karjalan kansalaisopistossa päivittäin pidettävälle intensiivikurssille mahtui 20 opiskelijaa, jotka läpäisivät sisäänpääsytestin. Hakijoita oli 60.

Kaksi kertaa viikossa kokoontuva 25 hengen iltaryhmä täyttyi kansalaisopistossa heti, samoin samankokoinen ylimääräinen ryhmä.

Jotkut olivat odottaneet kurssille pääsyä vuodenkin päivät. Opiston alkeis- ja jatkokursseilla on kaikkiaan 200 maahanmuuttajaa lukuisista eri maista.

Iso joukko ovat mm. korkeasti koulutettujen maahanmuuttajamiesten työttömät rouvat, jotka hekin ovat usein hyvin koulutettuja. Töitä ei vain tipu ilman kielitaitoa.

Myös Jaakkiman kristillisen kansanopiston alkeiskurssilta jäi ulos halukkaita.

Tarjontaa jäi myös käyttämättä

Etelä-Karjalan kesäyliopistossa sen sijaan kurssia ei saatu Imatralla täyteen, vaan se siirrettiin Lappeenrantaan.

Kesäyliopistolla on toisaalta seinät vastassa; kovin isoja porukoita ei pystytä tiloissa opettamaan. Koulutuksen järjestäjillä voi olla myös hankaluuksia löytää sopivia ja päteviä opettajia.

Laptuote-säätiö taas olisi pystynyt järjestämään alkeiskoulutusta sekä koulutusta luku- ja kirjoitustaidottomille enemmänkin, jos työvoimahallinto olisi vain tilannut.

Kansan- ja kansalaisopistojen kurssitarjontaa ei ole omiaan edistämään se, että valtio leikkaa tukiaan.

Kansalaisopistossa maahanmuuttajakoulutus myös taistelee saman kieliopetuskiintiön sisällä muiden kielten kanssa. Eikä kesäkuussa painoon menevään ohjelmaan uskalleta luvata liikoja.

Ely-keskukset setvivät syksyn aikana työvoimapoliittisesta koulutuksesta jätettyjä tarjouksia. Aikuisopistojen ensi huomioiden perusteella koulutuspaikkoja näyttäisi tulevan Kaakkois-Suomeen ja ainakin Etelä-Karjalaan melko paljon.