lauantai 29. syyskuuta 2012

Helsingin Uutiset: Maahanmuuttopolitiikka ontuu molemmin jaloin

Helsingin Uutiset, pääkirjoitus: Maahanmuuttopolitiikka ontuu molemmin jaloin 29.9.2012

Toimeentulotukea saavien ulkomaalaisten määrän kasvu Helsingissä huolettaa viranomaisia (HU 19.9.2012). Ilmiö ei tule yllätyksenä, sillä talouden hiljentymisen voi ennustaa iskevän kipeimmin maahanmuuttajiin, jotka yhä useammin asettuvat pk-seudulle.

Ilmiön taustalla on myös laajempia maahanmuutto- ja työvoimapolitiikan epäonnistumisia. Valtiontalouden tarkastusviraston tuoreen raportin mukaan työperäisen maahanmuuton edistämisessä on isoja puutteita, vaikka työtä on viritelty jo vuosia. Myöskään maahanmuuttajien kielikoulutus, joka on yleensä edellytys työlle, ei ole riittävää.

Työntekijöiden sijaan antelias sosiaaliturvamallimme houkuttelee kouluttamattomia maahan tulijoita, toteaa arvostetun London School of Economicsin äskettäinen selvitys. Tutkimus kertoo myös, että koulutetut maahanmuuttajat karttavat pohjoisia sosiaalidemokratioita, koska jäykät työmarkkinamme suojaavat kantaväestöä.

Yleisen hokeman mukaan Suomi tarvitsee työtä tekeviä maahanmuuttajia, jotta hyvinvointiyhteiskunta turvattaisiin. Nyt maahanmuutto laskee työllisyysastetta, kun suuri osa tulijoista on työttöminä tai ei kuulu työvoimaan. Voimat pitäisi suunnata heidän työllistämiseensä sekä viranomaisvalvonnan parantamiseen, ja maahantulon edellytyksiä tarkentaa.