Demari, pääkirjoitus: Hyvinvointivaltio katkaisee vihapuheilta kärjen 26.9.2012
Suomi sai sapiskaa Euroopan neuvoston ihmisoikeuskomissaari Niels Muiznieksiltä, jonka kirjoittama raportti Suomen ihmisoikeustilanteesta julkaistiin tiistaina. Komissaari huomauttaa Suomea muun muassa rasistisesta vihapuheesta, johon myös tietyt poliitikot syyllistyvät. Monet ulkomaalaistaustaiset ovat lisäksi huonossa asemassa. Raportin mukaan erityisesti somalialaiset nuoret marginalisoituvat äärimmäisellä tavalla.
Vihapuheesta onkin tullut lyhyessä ajassa pelottava osa poliittista kulttuuria. Osittain ilmiö on eurooppalainen. Äärioikeistolaiset ja muukalaisvastaiset puolueet ovat menestyneet eri puolilla, kuten vaikkapa Itävallassa, Ranskassa, Tanskassa ja Hollannissa. Pahin räyhä näyttää tosin talttuvan, kuten näiden maiden viimeisimmissä vaaleissa nähtiin. Ruotsalaisia järkytti sikäläisen äärioikeiston, Ruotsidemokraattien nousu valtiopäiville ja peräti vaa´ankieliasemaan. Suomessa äärioikeistolaiset ja rasistiset poliitikot näyttävät piiloutuvan pääsääntöisesti perussuomalaisten kotikutoisen sateenvarjon alle.
Vihapuhe ja siihen suhtautuminen on noussut ajan ilmiöksi. Esimerkiksi Sanomalehtien liitto lähetti kaikille kansanedustajille julkaisunsa Mitä voi sanoa?, jossa opastetaan sananvapauteen ja sen rajoihin.
Kuntavaalien lähestyessä äärioikeiston ja rasismin noususta huolestuneet kansalaiset ovat perustaneet nettiin blogisivuston "Kunnollisvaalit 2012", jossa listataan ehdokkaita, jotka ovat bloginpitäjien mukaan todistettavasti rasististen tai äärioikeistolaisten järjestöjen jäseniä, ovat julkaisseet avoimesti sen kaltaisia mielipiteitä tai ovat tulleet tuomituksi rasistisesta rikoksesta. Ei tarvinne korostaa, että blogissa esiintyvät ehdokkaat löytyvät lähes poikkeuksetta perussuomalaisten listoilta. Monet heistä ovat myös kansanedustajia, epäilemättä niitä joita ihmisoikeuskomissaari Muiznieks raportissaan tarkoitti.
Perussuomalaisten johto ei ole tehnyt paljoakaan joukoissaan muhivalle ongelmalle. Timo Soini söi sanansa, kun jätti huomiotta kansanedustaja Jussi Halla-ahon rasismirikoksesta saaman tuomion. Puolueen toimitsija Matti Putkonen on toki kiertänyt koulutustilaisuuksissa kieltämässä kuntavaaliehdokkailta Facebook-kirjoittelun alkoholin vaikutuksen alaisena. Vaaranahan on, että liikutetussa tilssa ehdokkaan todelliset arvot ja näkemykset lipsahtavat julkisuuteen.
Ihmisoikeuskomissaarin muistutus kannattaa ottaa vakavasti. Kansalaisetkin voivat vaaleissa ottaa kantaa asiaan. Viime kädessä paras tapa vastustaa äärioikeistolaisia ilmiöitä on hyvinvointivaltion puolustaminen. Turvatut työpaikat, avoin yhteiskunta ja toimivat hyvinvointipalvelut katkaisevat terän vihapuheiltakin.