perjantai 14. syyskuuta 2012

HS: Suomen muslimit tuomitsevat filmin ja väkivallan

Helsingin Sanomat: Suomen muslimit tuomitsevat filmin ja väkivallan 14.9.2012
SINE: Kannanotto Liittyen Profeetta Muhammadia loukkaavaan elokuvaan ja siihen liittyviin tapahtumiin

Myös Suomen muslimiyhteisö otti perjantaina kantaa Muhammed-filmiin ja siitä syntyneisiin levottomuuksiin. Yhteisessä kannanotossaan suomalaiset muslimit tuomitsevat sekä profeetta Muhammedia loukkaavan elokuvan että väkivaltaisuudet, joita siitä on seurannut.

"Muslimien pyhät arvot ovat koko ajan hyökkäysten kohteena lännessä", kannanotossa todetaan. Sen mukaan hyökkäysten tarkoituksena on muun muassa vääristää kuvaa muslimeista ja lisätä vihapuhetta sekä islam-kammon leviämistä.

"Profeetta Muhammed on omalla esimerkillään näyttänyt meille, että meidän ei pitäisi provosoitua vastaavanlaisista tilanteista, vaan olla kärsivällisiä ja toimia lain puitteissa", järjestöt toteavat.

"Kun provosoidumme, emme toimi uskontomme hengessä, vaan lisäämme pahuutta ja kaaosta."

Kannanotossaan järjestöt myös pahoittelevat sitä, että filmistä syntyneissä mellakoissa on menetetty ihmishenkiä.

"Ilmaisemme osanottomme kuolleiden perheille. Islam opettaa, ettei vääryyttä korjata vääryydellä."

Suomen muslimit myös korostavat lausunnossaan sananvapauden tärkeyttä. "Tuemme vastuullista sanan- ja mielipiteen vapautta sekä oikeutta rauhallisiin mielenosoituksiin", lausunnossa todetaan.

Kannanotto laadittiin perjantaina Suomen islamilaisen neuvoston Sinen toimistolla Helsingissä. Sen on allekirjoittanut tähän mennessä 15 suomalaista muslimijärjestöä.

Sinen hallituksen puheenjohtajan Anas Hajjarin mukaan filmijupakka on herättänyt keskustelua Suomen muslimiyhteisöissä. Kaikki eivät tosin ole olleet tietoisia koko asiasta.

"Tämä on tullut aika yllättävänä asiana. Ne, jotka seuraavat mediaa ja etenkin ulkomaisia satelliittikanavia, saivat tietenkin tietää näistä tapahtumista, mutta ne, joilla ei ole satelliittikanavia tai aikaa katsoa niitä, eivät ole olleet tietoisia asiasta", Hajjar sanoo.

___________________________________________________

SINE: Kannanotto Liittyen Profeetta Muhammadia loukkaavaan elokuvaan ja siihen liittyviin tapahtumiin

Asia: Profeetta Muhammadia loukkaava elokuva ja siihen liittyvät tapahtumat

Suomen Islamilainen Neuvosto ja allekirjoittaneet uskonnolliset yhdyskunnat ja järjestöt tuomitsevat Suomen muslimien nimissä ankarasti jatkuvat hyökkäykset muslimien uskontoa, profeettaa ja hänen vaimoja uskovaisten äitejä kohtaan. Loukkaus profeettaa vastaan on loukkaus kaikille muslimeille.

Muslimit Suomessa ovat osoittaneet kypsyyttään käsitellessään aiempaa hyökkäystä islamin profeettaa kohtaan ja ovat toimineet yhdessä muiden uskontokuntien kanssa vahvistaakseen yhteiskuntarauhaa ja kunnioitusta eri vakaumuksia kohtaan sekä lisätäkseen yhteisymmärrystä ja yhteistyötä uskontokuntien välillä pohjautuen kunnioitukseen ja uskonnonvapauteen.

Muslimien pyhät arvot ovat koko ajan hyökkäyksen kohteena lännessä. Muslimeille kaikki profeetat ovat yhtä loukkaamattomia kuin profeetta Muhammad. Internetin keskustelupalstat ovat täynnä samanalaista tavaraa kuin em. elokuva. Näiden jatkuvien hyökkäysten pyrkimyksenä on antaa vääränlainen kuva muslimeista ja islamista, lisätä vihapuhetta muslimeita kohtaan sekä islamofobian leviämistä maailmassa. Elokuvan julkaisu on osoitus vastuuttomasta sanan- ja mielipiteenvapaudesta. Katsomme että, sananvapaus on kaikkien oikeus, mutta sitä pitäisi käyttää loukkaamatta toisten oikeuksia etenkin vapaassa yhteiskunnassa.

Profeetta Muhammad on omalla esimerkillään näyttänyt meille, että meidän ei pitäisi provosoitua vastaavanlaisista tilanteista, vaan olla kärsivällisiä ja toimia lain puitteessa. Kun provosoidumme, emme toimi uskontomme hengessä vaan lisäämme pahuutta ja kaaosta.

Pahoittelemme ihmishenkien menetyksiä ja samalla ilmaisemme osanottomme kuolleiden perheille. Islam opettaa ettei vääryyttä korjata vääryydellä. Toteamme myös että me allekirjoittaneet tuemme vastuullista sanan- ja mielipiteen vapautta sekä oikeutta rauhallisiin mielenosoituksiin. Tuomitsemme kaikki toimet, jotka osoittavat piittaamattomuutta ihmishenkiä kohtaan ja väkivallan käyttöä mielenosoituksissa, koska se on vastoin Profetta Muhammadin perinteitä ja samalla hävittää mielenosoituksen sanoman.

Pyydämme Suomen valtiota tukemaan Egyptin Suurmuftin Ali Goma:n aloitetta jotta YK:ssa säädetään sopimus tämäntyyppisiä uskontoon ja pyhään kohdistuvia loukkauksia vastaan.

Suomen Islamilainen Neuvosto
Tariq Al-hidaya Islamilainen Yhdyskunta
Marokkolaisten Foorumi Suomessa
Morocco Community in Finland
Al-Taqwa Moskeija - Kannelmäki
Pohjois-Suomen Islamilainen Yhdyskunta
Federation of Islamic Organizations Finland
Suomen Islamilainen Säätiö
Suomen Islam-keskus Säätiö
Pohjoismaiden Säätiö
Islamic Heritage House
Espoon Islamilainen Yhdyskunta
Suomen Muslimiliitto
Turun Islamilainen Yhdyskunta
Suomen Islamilainen Yhdyskunta
Ashty Yhdistys – Turku
UIK (Uuudenmaan Islam Keskus)
Helsingin Islam Seurakunta