perjantai 14. syyskuuta 2012

Turun Sanomat: Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas esittäytyy natsipaidassa

Turun Sanomat: Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas esittäytyy natsipaidassa 14.9.2012

Perussuomalaisten kunnallisvaaliehdokkaiden ympärillä kuohuu, nyt Vaasassa. Ehdokas Risto Helin esiintyy Facebookissa yllään uusnatsistisen Blood & Honour -skinheadjärjestön paita. Hitler-Jugendin motosta Blut und Ehre nimensä ottaneen järjestön toiminta on ulkomaalaisvihamielisyytensä ja väkivaltaisuutensa takia kielletty useissa Euroopan maissa.

– Minulle on vasta viime päivinä valjennut, että olisi kannattanut harkita sitä kuvaa, Helin viittaa asiasta internetin keskustelupalstoilla vellovaan kiivaaseen keskusteluun.

– Ostin paidan kymmenkunta vuotta sitten kirpputorilta, enkä ole tiennyt, mihin se liittyy. Ne, jotka minut tuntevat, tietävät ettei siinä sen kummempaa ole taustalla. En minä mitään natseja suosi enkä äärioikeistoa.

Vaasan Perussuomalaisten vaalipäällikkö Harri Leppälä tietää paidan ja kertoo keskustelleensa siitä Helinin kanssa. Hänen mukaansa Helin on ihan rehellinen yrittäjä – ja siinäkin mielessä rehellinen, että sanoo suoraan myös kampanjasivullaan, ettei tykkää monikulttuurisuudesta.

– Mitään syytä ehdokkuuden estämiseen ei ole. Joku tässä nyt tekee kärpäsestä härkästä ja yrittää mustamaalata perussuomalaisia.

Perussuomalaisten puoluetoimistossa Helsingissä paitakohusta ei ole kuultu. Työmies Matti Putkonen korostaa, että ehdokkaiden taustojen ja kelpoisuuden tarkastaminen on pääsääntöisesti yhdistysten vastuulla, koska ne asettavat ehdokkaat. Paikallisesti se on helpompaakin, kun ihmiset tuntevat toisensa.

Tarpeen tullen puoluetoimistokin voi puuttua asioihin, esimerkiksi yhteydenottojen perusteella.

Kansallismielisten skinheadien vuonna 1987 perustamaa Blood &Honouria on pidetty avoimesti rasistisena ja väkivaltaa suosittelevana järjestönä. Suomessa sillä on ollut toimintaa 1990-luvun lopulta asti. Järjestö sai huomiota vuonna 2002, kun siihen kuuluva Huhtikuun ryhmä julkaisi internetissä ilmoituksen, jossa silloinen asuntoministeri Suvi-Anne Siimes etsintäkuulutettiin elävänä tai kuolleena. Järjestön vihalistalla oli tuolloin useita tunnettuja henkilöitä.