sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Ilta-Sanomat: Eduskunnan edessä nälkälakko – ambulanssi paikalle

Ilta-Sanomat: Eduskunnan edessä nälkälakko – ambulanssi paikalle 16.9.2012
MTV3: Järjestö: Nälkälakossa ollut mies sai sairauskohtauksen Helsingissä
Vapaa liikkuvuus: Tiedote: Kolme afgaania nälkälakossa epäinhimillisten turvapaikkapäätösten takia

Ryhmä afganistanilaisia on pitänyt jo tovin leiriä Eduskuntatalon edessä nurmikolla. Lauantaina mielenosoittajat tarvitsivat ambulanssia.

Kolme afganistanilaista turvapaikanhakijaa aloitti syömälakon 10. syyskuuta, koska he olivat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen. Heitä odottaa käännytys kotimaahansa.

Myöhään lauantai-iltana leiriin saapui ambulanssi ja lääkäri.

- He olivat itse pyytäneet lääkäriä tarkistamaan tilansa. Poliisin tietojen mukaan he ovat muuten kunnossa, kertoo Helsingin poliisin päivystävä komisario Kirsi Kanth.

Irakilaisten pakolaisten kansainvälisen federaation Suomen osaston puheenjohtaja Omar Bahaaldin kertoo, että afganistanilaiset ovat poliittisia pakolaisia, jotka pelkäävät joutuvansa surmatuksi kotimaassaan. He ovat olleet vuosia Euroopassa, muun muassa Kreikassa.

________________________________

MTV3: Järjestö: Nälkälakossa ollut mies sai sairauskohtauksen Helsingissä

Nälkälakolla kielteistä turvapaikkapäätöstään vastustava mies sai sairauskohtauksen Helsingin keskustassa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, kertoo turvapaikanhakijoita tukeva Vapaa liikkuvuus -verkosto.

Kolme kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta afganistanilaista miestä on verkoston mukaan ollut syömättä ja juomatta viime maanantaista lähtien. He ovat oleskelleet eduskuntatalon edessä protestina päätökselle palauttaa heidät Afganistaniin. Miehet uskovat olevansa kotimaassaan hengenvaarassa.

Vapaa liikkuvuus -verkoston jäsen Katja Tuominen kertoo, että sairauskohtauksen saanut mies sairastaa epilepsiaa.

- Häntä ei viety sairaalaan, sillä hän ei itse halunnut sinne. Miehet ovat yöpyneet taivasalla, koska poliisi ei ole antanut heidän pystyttää telttaa.

Helsingin poliisi vahvistaa, että miehet ovat oleskelleet eduskuntatalon edustalla useamman päivän. Poliisin mukaan teltan pystytys estettiin perustuen sääntöön, joka kieltää leiriytymisen ilman maanomistajan lupaa.

_______________________________________

Vapaa liikkuvuus: Tiedote: Kolme afgaania nälkälakossa epäinhimillisten turvapaikkapäätösten takia

Kolme afganistanilaista turvapaikanhakijaa on ollut syömättä ja juomatta maanantaista 10.9. asti. Miehet ovat saaneet kielteiset turvapaikkapäätökset. He vastustavat palautustaan Afganistaniin, koska uskovat olevansa siellä hengenvaarassa. He ovat osoittaneet mieltään eduskuntatalon edessä viikon ajan.

”Vaadimme, että miehille on myönnettävä oleskeluluvat kansainvälisen suojelun perusteella,” sanoo Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus –verkostosta. ”Afganistanin turvallisuustilanne on niin heikko, että ketään ei voida palauttaa maahan.”

Afganistanin konfliktissa siviiliuhrien määrä on kasvanut vuodesta 2007 lähtien joka vuosi. YK:n mukaan pelkästään vuonna 2011 taisteluissa kuoli yli 3 000 siviiliä.

Viimeaikaiset taistelut ja iskut osoittavat, että mitään osaa maasta ei voida pitää turvallisena tai konfliktin ulkopuolisena alueena.

Nälkälakkoilijoita vainotaan Afganistanissa poliittisen toiminnan vuoksi. Heidän lähisukulaisiaan on kuollut väkivaltaisuuksissa aivan viime aikoina.

Vapaa liikkuvuus -verkosto vaatii, että miesten tapaukset on otettava viipymättä uudelleen käsittelyyn oleskelulupien myöntämiseksi. Heidän terveydentilansa heikentyy nopeasti. Viime yönä yksi miehistä sai vakavan sairauskohtauksen.

Miehet ovat joutuneet yöpymään taivasalla, koska poliisi on kokoontumislain vastaisesti kieltänyt miehiä pystyttämästä telttaa.

Eri pakolaisryhmät järjestävät perjantaina 21.9. tukimielenosoituksen eduskuntatalolla.

Lisätietoja:

Katja Tuominen
Vapaa liikkuvuus -verkosto

Nälkälakkolaisia voi haastatella. Tulkkausapua voi kysyä Omar Bahaaldinilta (Irakilaisten pakolaisten kansainvälinen federaatio).