keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Iltalehti: Suomalaisnainen pidätetty terrorismista epäiltynä

Iltalehti: Suomalaisnainen pidätetty terrorismista epäiltynä 12.9.2012

Pidätys liittyy kesällä 2011 alkaneeseen laajaan terrorismijuttuun, jonka yhteydessä Suomessa on ollut pidätettyinä tai kiinniotettuina ainakin viisi henkilöä. Kaksi heistä oli vangittuina esitutkinnan aikana.

Nyt pidätetty nainen on Suomen kansalainen, ja hän on somalitaustainen kuten muutkin epäillyt.
-Tietääkseni tämä nainen ei ole sukua aiemmin pidätettyille. Hänen nimensä tuli esille esitutkinnassa, ja nyt selvitämme, mikä hänen roolinsa on kokonaisuudessaan, sanoo rikoskomisario Kaj-Erik Björkqvist Keskusrikospoliisista.

Kiinnioton yhteydessä tehdyssä kotietsinnässä poliisi takavarikoi runsaasti erilaista materiaalia.

-Materiaalia on lähinna dataa, joko sähköisessä muodossa tai asiakirjoina. Sitä parhaillaan lajitellaan ja tutkitaan, Björkvist jatkaa.

Tutkinnassa on kuulusteltu Suomessa, Isossa-Britanniassa ja Ruotsissa yhteensä seitsemää epäiltyä ja useita asianomistajia sekä todistajia.

Kaikkia ulkomailla olevia rikoksista epäiltyjä ei vielä ole tavoitettu.
-Tämä on aika laaja juttu eikä helpoimmasta päästä. Optimistina pyrin siihen, että esitutkinta valmistuu vuoden loppuun mennessä, Björkvist sanoo.

Terrorismirikosepäilyjä tutkivat yhdessä Keskusrikospoliisi ja Suojelupoliisi.

Vyyhdessä on kyse epäillystä islamistisen al-Shabaab -järjestön tukemisesta monin eri tavoin. Jutussa on tutkittu paitsi terrorismin rahoittamista myös terrorismiin värväämistä sekä terroristisessa tarkoituksessa tehtävän törkeän rikoksen valmistelua.

Poliisi on muun muassa epäillyt, että Suomesta on ollut tarkoitus lähettää teinejä al-Shabaabin leireille koulutettavaksi.