lauantai 22. syyskuuta 2012

HS: Viranomaiset: Syömälakko ei tuo afganistanilaismiehille turvapaikkaa

Helsingin Sanomat/STT: Viranomaiset: Syömälakko ei tuo afganistanilaismiehille turvapaikkaa 22.9.2012
MTV3: Afgaanimiehet syömälakossa jo kaksi viikkoa – viranomaiset tiukkana

Helsingissä eduskuntatalon edustalla liki kaksi viikkoa jatkunut syömälakko on Maahanmuuttoviraston tietojen mukaan yksi pisimpään kestäneistä Suomessa.

Kolme afganistanilaista miestä protestoi syömälakolla saamaansa kielteistä turvapaikkapäätöstä.

Viranomaisten mukaan mielenilmauksilla ei Suomessa voi vaikuttaa yksittäisten turvapaikkahakemusten käsittelyyn. Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksiköstä todetaan, että turvapaikkapäätöstä tehtäessä tulkitaan ainoastaan lakia.

Viranomaiset eivät voi väkisin keskeyttää terveydelle vaarallistakaan syömälakkoa, sillä oikeuden syömälakkoon katsotaan kuuluvan yksilönvapauteen. Syömälakot ovat Suomessa melko harvinaisia.

Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen on kohdannut urallaan vain yhden syömälakkotapauksen. Keskuksen asukas ei suostunut syömään viikkoon sen jälkeen, kun hänen turvapaikkahakemuksensa oli hylätty.

Kähkönen ei silti välttämättä haluaisi lisää oikeuksia syömälakkoihin puuttumiseen.

"Tämä on hankala asia. Tietenkin on ikävä seurata sivusta, mitä ihminen tekee itselleen ja tietää, että hän voi vaikka menehtyä."

_________________________________

MTV3: Afgaanimiehet syömälakossa jo kaksi viikkoa – viranomaiset tiukkana

Helsingissä eduskuntatalon edustalla liki kaksi viikkoa jatkunut syömälakko on yksi pisimpään kestäneistä Suomessa, kertoo Maahanmuutovirasto.

Kolme afgaanimiestä protestoi syömälakolla saamaansa kielteistä turvapaikkapäätöstä vastaan.

Viranomaisten mukaan mielenilmauksilla ei Suomessa kuitenkaan voi vaikuttaa yksittäisten turvapaikkahakemusten käsittelyyn.

Afgaanimiehet uskovat joutuvansa kotimaassaan hengenvaaraan.

– Afganistanissa kaikki valta on taistelijoilla, tavallisella ihmisellä ei ole minkäänlaista valtaa. Ei ole puolta, jonka voisi valita, eikä hallitusta, joka pystyisi takaamaan kansalaistensa turvallisuuden missään päin maata.

Miesten mukaan he eivät istuisi täällä, jos palaaminen Afganistaniin olisi mahdollista. Heidän mukaansa palaaminen ei yksinkertaisesti ole turvallista.

Miesten mukaan tavalliset ohikulkijat ovat tulleet puhumaan ja osoittamaan heille tukeaan.

– Suurkiitos heille kaikille! Haluaisimme myös kertoa päättäjille, että tarvitsemme apua, tahdomme jäädä ja jatkaa elämää, miehet sanovat.