keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Yle Uutiset: Eduskunta väitteli poikien ympärileikkauksista

Yle Uutiset: Eduskunta väitteli poikien ympärileikkauksista 26.9.2012
Uusi Suomi: MOT: Vaiettu ongelma Suomessa - ”Laki pitää säätää” 25.9.2012
YLE MOT: Pikkupojat leikkauspöydällä 24.9.2012

Perussuomalaiset haluaisivat kieltää poikien ympärileikkaukset. Eduskunta keskusteli keskiviikkona kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkalan (ps.) lakialoitteesta, joka tekisi uskonnollisista alle 15-vuotiaiden poikien ympärileikkauksista rikoksen.

Saarakkala muistutti, että tyttölasten ympärileikkaus tulkitaan jo Suomessa pahoinpitelyksi. Hänen mielestään tytöt ja pojat asetetaan juridisesti eriarvoiseen asemaan.

- Suomen perustuslaki takaa jokaiselle oikeuden henkilökohtaiseen koskemattomuuteen, Saarakkala sanoi.

Olli Immonen (ps.) puolestaan ennakoi, että ongelma paisuu lähivuosina.

- Hallitsemattoman maahanmuuton ja islamisaatiokehityksen myötä ympärileikkaukset tulevat vain lisääntymään, Immonen perusteli kriminalisoinnin tarvetta.

Lakialoitteesta käyttivät puheenvuoroja lähinnä perussuomalaiset. Heitä vastaan nousi kuitenkin kristillisdemokraattien Jouko Jääskeläinen, jonka mukaan "vain ympärileikatut miehet ovat juutalaisia." Hänen mukaansa kyseessä on vähäinen kirurginen toimenpide, joka ei aiheuta haittaa.

- Ympärileikkaus pienentää riskiä saada HIV-tartunta tai sairastua virtsatien infektioon, Jääskeläinen siteerasi juutalaisen keskusneuvoston lausuntoa.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho vastasi Jääskeläiselle, ettei lakialoitteessa oteta kantaa "juutalaisuuden tai islamin syvimpään olemukseen."

- Tässä on kysymys yksilön fyysisestä koskemattomuudesta ja uskonnon vapaudesta, Halla-aho linjasi.

Ari Jalonen (ps.) puolestaan oudoksui Jääskeläisen lääketieteellistä analyysiä.

- Toivon ettei ajatus siitä, että ympärileikkaus suojelee HIV-tartunnalta, leviä mitenkään laajemmalti.

Perussuomalaiset ovat tehtailleet eduskunnassa ahkerasti lakialoitteita. Lakialoitteet johtavat kuitenkin vain ani harvoin lainmuutoksiin.

________________________________________________


Uusi Suomi: MOT: Vaiettu ongelma Suomessa - ”Laki pitää säätää”

Poikien ympärileikkauksen tilanne on Suomessa juridisesti sekava, Ylen MOT-ajankohtaisohjelma kertoo. Tyttöjen ympärileikkaus on Suomessa luokiteltu rikokseksi, poikien ei. MOT:n mukaan useita poikien ympärileikkauksia koskevia oikeusjuttuja on kuitenkin vireillä.

Tällä hetkellä oikeuden on erikseen mietittävä, onko leikkaus tehty lääketieteellisesti oikeaoppisesti, vai täyttääkö se pahoinpitelyn tunnusmerkit.

MOT:n haastatteleman Pirkanmaan syyttäjänviraston johtavan kihlakunnansyyttäjän Jouko Nurmisen mukaan eduskunnan pitäisi ”ilman muuta” säätä ympärileikkauksesta laki - joko kieltävä tai salliva. Se toisi tilanteeseen selkeyttä.

- Jos halutaan, että poikia voidaan Suomessa ympärileikata, silloin sellainen laki pitäisi säätää, Nurminen sanoo MOT:n haastattelussa

MOT kysyi kansanedustajilta kantaa ympärileikkaukseen, ja vain kolmannes edustajista vastasi. Suurin osa vastanneista vastusti ympärileikkausta.

MOT:n mukaan Suomen lääkäriliitto vastustaa poikien ympärileikkauksia. Lääkärin eettisissä säännöissä sanotaan, että jos lääkäri joutuu hoitamaan henkilöä, joka ei itse voi antaa hoitoon suostumusta, hoidon on perustuttava lääketieteellisiin syihin. Ympärileikkauksissa syyt sen sijaan ovat kulttuurisia ja uskonnollisia.

MOT:n tekemien haastattelujen perusteella ainakin jotkut leikkaukset tehdään kotioloissa puutteellisella puudutuksella ja esimerkiksi kehnossa valaistuksessa. Leikkaaja ei aina ole lääkäri.

Esimerkiksi Suomessa toimivilla juutalaisyhteisöillä on usein omat ympärileikkaajat. Leikkauksia tehdään myös islaminuskoisissa yhteisöissä.