maanantai 24. syyskuuta 2012

Yle: Ilmaiseen neuvolaan pääsee myös ulkomaalainen

Yle Etelä-Karjala: Ilmaiseen neuvolaan pääsee myös ulkomaalainen 24.9.2012

Lappeenrantaan saapuville turvapaikanhakijoille, pakolaisille sekä maahanmuuttajille tarjotaan tietoa neuvolapalveluista. Neuvolassa suurimmat tulkkausapua tarvitsevat ryhmät ovat turkin- ja venäjänkieliset.

Neuvolapalvelut pyritään tekemään tutuiksi myös Suomeen muuttaville ulkomaalaisille. Neuvolatyöntekijät pitävät maahanmuuttajia haasteellisena ryhmänä.

- On monia asioita, jotka ovat erilaisia: kieli, kulttuuri, uskonto, listaa osastonhoitaja Anu Koponen Lappeen alueen neuvolasta.

- Käytännössä maksuttomat neuvolapalvelut kuuluvat kaikille muille paitsi turisteille, Koponen kertoo.

Koposen mukaan neuvolapalveluiden piiriin ei kuitenkaan kuulu esimerkiksi tilanteessa, jossa perheen äiti asuu Venäjällä ja isä Suomessa. Tällöin äidin kotikunta ratkaisee.

Neuvola ei aina ole tuttu

Maksuttomat neuvolapalvelut tarjotaan kaikille riippumatta siitä, onko kyseessä Suomen kansalainen vai ei. Turvapaikanhakijalle ajan neuvolaan varaa Joutsenon vastaanottokeskus.

- Hän saa samat palvelut kuin kuka tahansa raskaana oleva, kertoo vastaanottokeskuksen terveydenhoitaja Marja-Liisa Kaivola.

- Äitiysneuvola on tutumpaa, lapsineuvola sen sijaan outoa osalle asiakkaista. Maahanmuuttajaperheet tulevat mielellään palveluiden piiriin. Hämmästystä herättää se, kun neuvola ei maksakaan mitään, sanoo puolestaan Anu Koponen.

Neuvolapalveluista kerrotaan muutettaessa

Neuvolapalvelut käydään läpi Tervetuloa Lappeenrantaan -lehdessä, joka lähetetään uusille lappeenrantalaisille tietopaketissa. Lehdessä asiat kerrotaan suomen lisäksi tiivistetysti englanniksi ja venäjäksi.

- Mietimme vieraskielisten osuuksien laajentamista tulevaisuutta varten. Muita kieliä emme ole vielä harkinneet otettavaksi mukaan, sillä englanti on sellainen kieli, jota suurin osa osaa edes jonkin verran, kertoo Lappeenrannan viestintäjohtaja Alina Kujansivu.

Arabiankielisiä odotetaan lisää

Neuvolassa maahanmuuttajille tarjotaan tulkkauspalveluja, jotta asiat saadaan ymmärrettävästi perille.

Anu Koponen kertoo, että kieliryhmistä selkeästi korostuvat venäläiset ja turkkilaiset.

- Jatkossa mietityttää esimerkiksi Syyrian tilanne ja sieltä mahdollisesti tulevat pakolaiset, Koponen lisää.