perjantai 21. syyskuuta 2012

Yle: "Perheiden yhdistäminen afrikkalaisille liian vaikeaa"

Yle Uutiset: "Perheiden yhdistäminen afrikkalaisille liian vaikeaa" 21.9.2012
Kirkon tiedotuskeskus: Arkkipiispa Mäkinen: Uusi perheidenyhdistämisen hakemuskäytäntö on kohtuuton

Arkkipiispa Kari Mäkinen pitää uutta perheidenyhdistämisen hakemuskäytäntöä kohtuuttomana.

Arkkipiispa Kari Mäkisen mielestä perheiden yhdistämisen käytännöt ovat afrikkalaisille liian hankalia. Suomeen pyrkivän on pantava nykyään henkilökohtaisesti vireille oleskelulupahakemus, kun aiemmin hakemuksen saattoi tehdä Suomessa kaikkien perheenjäsenten puolesta.

Uusi käytäntö koskettaa erityisesti Suomessa asuvia somaleita. Suomella ei ole suurlähetystöä Somaliassa, ja siksi hakijan on matkustettava joko Etiopiaan tai Keniaan.

Arkkipiispa Mäkisen mukaan matka Somaliasta Etiopiaan on vaarallinen ja kallis.

Arkkipiispa Kari Mäkinen vieraili Afrikassa elo-syyskuun vaihteessa.

______________________________________________

Kirkon tiedotuskeskus: Arkkipiispa Mäkinen: Uusi perheidenyhdistämisen hakemuskäytäntö on kohtuuton

Arkkipiispa Kari Mäkinen vieraili Afrikassa 30.8.-9.9.2012. Perheiden yhdistämisen käytännöt näyttäytyivät matkalla ongelmallisina. Arkkipiispa pitääkin uutta hakemuskäytäntöä kohtuuttomana köyhissä olosuhteissa eläville pakolaisille.

Nykyisin Suomeen pyrkivän on pantava vireille oleskelulupahakemus henkilökohtaisesti, kun aiemmin hakemuksen saattoi tehdä Suomessa kaikkien perheenjäsenten puolesta. Muutos koskettaa erityisesti Suomessa asuvia somaleita. Suomella ei ole suurlähetystöä Somaliassa, ja siksi hakijan on matkustettava Etiopian Addis Abebaan tai Kenian Nairobiin.

”Hätkähdin siirryttyäni Somaliasta Addis Abebaan ja kuultuani muutoksesta hakemuskäytännössä. Matka Addis Abebaan on vaarallinen ja kallis, eikä sellaiseen ole useimmilla varaa eikä mahdollisuuksia. Hakemusten määrä on romahtanut, mutta perheenyhdistämisen tarkoitusta se ei toteuta. Käytäntö tuntui erityisen kohtuuttomalta rutiköyhässä Etiopiassa, joka on ottanut puoli miljoonaa somalipakolaista vastaan ja pyrkinyt huolehtimaan heistä”, arkkipiispa Mäkinen toteaa.

Arkkipiispa Kari Mäkisen virkakauden ensimmäinen Afrikan matka suuntautui Tansaniaan, Etiopiaan ja Somalimaahan. Hän tapasi matkallaan Tansanian ja Etiopian luterilaisten kirkkojen johtoa ja tutustui Suomen Lähetysseuran ja Kirkon Ulkomaanavun työhön. Tansanian Kisarewessa Mäkinen piti saarnan juhlajumalanpalveluksessa, johon osallistui 7000 ihmistä.

Arkkipiispa Mäkinen kertoo Suomen Kuvalehden haastattelussa (SK 21.9.2012) matkastaan. Hänen mukaansa pohjoisella olisi paljon opittavaa etelän kirkoista etenkin evankeliumin ja uskon kokonaisvaltaisessa näkemisessä ja ymmärtämisessä.

Arkkipiispan mukana matkalla olivat kirkkoneuvos Kimmo Kääriäinen, Suomen Lähetysseuran ulkomaantyön johtaja Rolf Steffansson ja Kirkon Ulkomaanavun johtaja Antti Pentikäinen.