tiistai 25. syyskuuta 2012

Yle: Ministeriö selvittää maahanmuuttajanaisten kattojärjestön rahankäyttöä

Yle Uutiset: Ministeriö selvittää maahanmuuttajanaisten kattojärjestön rahankäyttöä 26.9.2012
Yle Uutiset: Maahanmuuttajanaisten järjestö: Työntekijöille maksettiin palkkaa

Sisäministeriö selvittää maahanmuuttajanaisten kattojärjestön Monika-Naiset Liitossa epäiltyjä väärinkäytöksiä. Liiton entiset työntekijät ovat kannelleet epäselvyyksistä rahankäytössä sekä tulehtuneesta työilmapiiristä. Monika-Naiset Liitto on suurin EU:n kotouttamisrahaston tuensaajista. Myös RAY selvittää liiton rahankäyttöä.

Renaz Ebrahimi työskenteli maahanmuuttajanaisille suunnatussa MoniNaisten talossa Helsingissä viime vuoden loppuun saakka. EU-rahalla toiminut talo tarjosi tukea naisten kotoutumiseen.

- Tarkoituksena oli järjestää alle viisi vuotta Suomessa asuneiden ei-pakolaistaustaisten naisten kotouttamiseen liittyvää toimintaa. Järjestimme suomen kielen kerhoja, yksilöohjausta ja sen sellaista.

Ebrahimin mukaan eri aktiviteetteja toteuttivat pääasiassa pienet maahanmuuttajajärjestöt, jotka kattojärjestö Monika-Naiset Liitto kutsui hankkeeseensa mukaan.

Järjestöille luvattiin tilat sekä palkkio, sanoo Fatima Usman, afrikkalaisten ja afroeurooppalaisten järjestön AFAESin puheenjohtaja.

- Luvattiin, että saamme yhden palkatun työntekijän jokaiseen järjestöön. Sitä ei koskaan tapahtunut, se oli vain lupaus.

Kaikki järjestöjen tekemä työ hankkeessa oli vapaaehtoistyötä, kertoo Usman. Järjestöt toivat taloon asiakkaansa ja koko toimintansa.

Ministeriö: Entisten työntekijöiden kantelut vakavia

Monika-Naiset Liitosta on lähtenyt kuluneen vuoden aikana lähes parikymmentä henkilöä, sanovat liiton entiset työntekijät. Osa heistä kertoi Yle Uutisille lähtönsä syyksi epäilyt projektirahojen väärinkäytöstä. Jotkut kertoivat projekteista, joissa ei tehty sitä, mihin raha oli alun perin myönnetty.

- Saatettiin pyytää rahaa vaikka uusiin saksiin, näihin meidän aktiviteetteihin, kuten askartelukerhoihin. Rahaa ei saanut, ei kuulemma ollut budjettia. Kukaan meistä projektipäälliköistä projektityöntekijöihin ei saanut sitä palkkaa, joka paperilla oli, Ebrahimi antaa esimerkkejä.

Monika-Naisten Liitto on suurin sisäministeriön jakaman EU:n kotouttamisrahaston ja yksi suurimmista pakolaisrahaston tuensaajista. Esimerkiksi MoniNaisten talo sai kotouttamisrahastosta satojatuhansia euroja.

Liiton hankkeita rahoittaa myös muun muassa Raha-automaattiyhdistys. Myös RAY selvittää liiton rahankäyttöä.

Ministeriö pitää entisten työntekijöiden tekemiä kanteluita poikkeuksellisina. Tarkastusneuvos Antti Lehtosen mukaansa vakavan tapauksesta tekee se, että liitto tekee tärkeää työtä sekä kotoutumisen että ihmiskaupan uhrien auttamisessa.

- Olen parikymmentä vuotta ollut näissä hommissa, ja tällaisia asioita ei ole tullut aikaisemmin eteen. Nyt puhutaan aika isosta asiasta, Lehtionen kommentoi työn alla olevaa selvitystä.

Väärinkäytösepäilyt tulivat julkisuuteen kesällä. Monika-Naiset Liitto katsoo, että asiaa ei voi kommentoida ennen virallisten selvitysten valmistumista. Liitosta painotetaan, että ministeriön aiempina vuosina tekemistä tarkastuksista ei ole löytynyt epäkohtia.

Sekä ministeriön että RAY:n selvitysten arvioidaan valmistuvan lähiviikkoina.

____________________________________________________


Yle Uutiset: Maahanmuuttajanaisten järjestö: Työntekijöille maksettiin palkkaa

Monika-Naiset Liitto pitää perättöminä väitteitä, että hankerahoja olisi käytetty väärin. Yle Uutiset kertoi tänään tiistaina, että sisäministeriö selvittää Monika-Naisten Liitolle myönnettyjen EU-tukien käyttöä.

Yle Uutiset kertoi tänään, että sisäministeriö selvittää epäselvyyksiä maahanmuuttajanaisten kattojärjestö Monika-Naisten Liiton rahankäytössä. Kanteluita ovat tehneet entiset työntekijät, jotka epäilevät rahojen menneen eri tarkoituksiin kuin siihen, mihin ne on alunperin myönnetty.

Yle Uutiset haastatteli juttua varten useita liiton entisiä työntekijöitä. Työntekijät kommentoivat muun muassa palkkojen maksua sekä vapaaehtoistyön suurta määrää järjestössä.

Monika-Naiset Liitto kertoo tiedotteessaan pitävänsä väitteitä perättöminä. Liiton mukaan työntekijöille on maksettu hankebudjetin mukaista, sovittua palkkaa. Liiton mukaan sisäministeriö on tarkastanut elokuussa kaikki vuoden 2012 palkkoihin ja työsopimuksiin liittyvät asiakirjat löytämättä niistä huomautettavaa.

Liitto pitää virheellisenä myös tietoa, että hankkeessa mukana olleille jäsenjärjestöille olisi luvattu palkkio ja tilat. Järjestöt kertoivat Yle Uutisille osallistuneensa hankkeeseen vapaaehtoistyönä, vaikka yhden työntekijän työpanos oli luvattu korvata. Liiton mukaan järjestöt saivat käyttää tiloja maksuttomasti.

Sisäministeriön tarkastusneuvos Antti Lehtonen kertoi Yle Uutisille eilen, että entisten työntekijöiden kanteluista alkunsa saanut selvitys on vielä kesken. Selvityksessä tarkastellaan EU:n kotouttamis- ja pakolaisrahastosta jaettujen tukien käyttöä Monika-Naiset Liitossa. Myös Raha-automaattiyhdistys selvittää liitolle myöntämiään tukia. Molemmat selvitykset valmistuvat syksyn aikana.