keskiviikko 5. syyskuuta 2012

MTV3: Suomen terrorismijutussa välitettiin tuhansia euroja rahaa

MTV3: Suomen terrorismijutussa välitettiin tuhansia euroja rahaa 5.9.2012

Suomen ensimmäisen terrorismijutun tutkinta on yhä kesken. Tutkinnanjohtaja Kaj-Erik Björkqvist kertoo MTV3 Uutisille, että epäillyt henkilöt välittivät Somaliaan rahaa, jonka on syytä epäillä päätyneen terroristiseen toimintaan.

– Suomalaisesta näkökulmasta summa on pieni, kun epäiltyjä on viisi. Summa on tämän hetkisen arvion mukaan enintään tuhansia euroja, Björkqvist kertoo MTV3 Uutisille.

Vaikka summa on vähäinen, tuolla rahalla saa kuitenkin huomattavasti enemmän hankittua esimerkiksi aseita terrorismitoimintaan kuin Suomessa.

Björkqvistin mukaan rikoksesta epäiltynä on tällä hetkellä viisi ulkomaalaistaustaista henkilöä. He ovat vapaalla jalalla.

Jutussa on kyse epäillystä al-Shabaab -järjestön tukemisesta monin eri tavoin. Epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin. Vyyhdissä tutkitaan terrorismin rahoittamista, terrorismiin värväämistä ja terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelua.

Kovan linjan islamistinen al-Shabaab on YK:n ja EU:n mukaan terroristijärjestö.

Esitutkinta myös Isossa-Britanniassa

Björkqvistin mukaan keskusrikospoliisin ja Supon yhteinen tutkintaryhmä on tehnyt myös viranomaisyhteistyötä Ruotsin ja Ison-Britannian kanssa. Isossa-Britanniassa asiasta on aloitettu oma esitutkinta.

– Lisäksi Ruotsissa yhtä henkilöä on kuultu todistajana, Björkqvist toteaa.

Hänen mukaansa poliisin tarkoituksena on, että juttukokonaisuus saataisiin valtakunnansyyttäjän arvioitavaksi vuoden loppuun mennessä.