maanantai 17. syyskuuta 2012

Karjalainen: Maahanmuuttajiin liittyvät asiat nousevat esille Lieksan kunnallisvaaleissa

Karjalainen: Maahanmuuttajiin liittyvät asiat nousevat esille Lieksan kunnallisvaaleissa 17.9.2012

Poliittisten puolueiden lieksalaiset kunnallisjärjestöt ovat onnistuneet jotakuinkin entiseen malliin ehdokkaiden hankinnassaan. Niiden puheenjohtajat kuvaavat tehtävää kuitenkin haasteelliseksi.
- Menojen karsinta karsimisen jälkeen ei innosta nuorempia, sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Eero Kärkkäinen sanoo. Kunnallisjärjestö on saanut yhden alle 30-vuotiaan ehdokkaan listoilleen.
Keskustan nokkamies Kimmo Lampinen arvelee kaupunkilaisia mietityttävän yhä enemmän oman ajan riittävyys politiikkaan. Hänen mukaansa ehdokkaaksi on vaikea saada varsinkin 25-40-vuotiaita, ja yleisin kieltäytymisen peruste on perhesyyt.

Demarit menettävät todellisen syömähampaansa, kun entinen kansanedustaja Lauri Kähkönen ei asetu enää ehdolle. Myös muissa puolueissa on poisjääntejä.
- En kommentoi, kristillisten kunnallisjärjestön puheenjohtaja Pia Korhonen kuittaa valtuutettu Aimo Hottisen jäämisen tai jättämisen ehdokaslistalta.
Esko Saastamoinen sanoo perussuomalaisten listalla olevan enemmän ehdokkaita kuin viime vuonna. Selkeässä haastajan asemassa vaaleihin lähtevien perussuomalaisten kärkihahmo ei halua enempää kertoa sen sisällöstä, vaan hän pitää muita puolueita jännityksessä huomiseen.

Kaikkien poliittisten ryhmien toiveena on, ettei lokaa lennätettäisi vaalikampanjoissa. Vasemmistoliittolaisten puheenjohtaja Irma Nykänen odottaa, että ehdokkaat perustaisivat puheensa tosiasioihin eivätkä huhuihin.
- Eikä laitettaisi pienryhmiä vastakkain, Nykänen lisää.
On sanomattakin selvää, että yksi hänen tarkoittamistaan vähemmistöistä on maahanmuuttajataustaiset lieksalaiset.
Kokoomuksen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Reijo Kortelainen peräänkuuluttaa asiallista keskustelua ja toivoo, etteivät ehdokkaat turvautuisi populistisiin keinoihin.
- Äänestäjien tietämättömyyttä on helppo käyttää keppihevosena. Kukaan valtuutetuksi aikova ei kuitenkaan voi muuttaa maahanmuuttajiin kohdistuvaa lainsäädäntöä, Kortelainen korostaa.
Sosiaalidemokraatit ovat saaneet listoilleen kaksi maahanmuuttajataustaista miestä eli somalin ja Irakin kurdin. Lampisen mukaan myös keskusta yritti saada maahanmuuttajia ehdokkaikseen siinä kuitenkaan onnistumatta.
- On arvoitus, kuinka ulkomaalaistaustaiset ehdokkaamme vaikuttavat vaalitulokseen, Kärkkäinen pohtii.
Hän arvelee maahanmuuttaja-asioiden nousevan esille vaalitaistelussa, sillä niistä puhutaan kaupungissa jatkuvasti.
Saastamoinen sanoo perussuomalaisten ottavan lieksalaiseen maahanmuuttoon liittyvät asiat esille. Hän lupaa, etteivät puolueen ehdokkaat syyllisty vaalikampanjassaan loanheittoon.

Vaalien jälkeen Lieksakin palaa nykyiseen arkeensa. Haasteet ovat samat, ratkoipa kaupunginvaltuusto niitä millä kokoonpanolla tahansa. Sen mahdollinen muutos liittynee perussuomalaisten vaalimenestykseen.
- Jos heillä on enemmän ehdokkaita kuin viime vaaleissa, niin silloin myös menestys on parempi, Kärkkäinen arvioi.
Kimmo Lampinen ei usko perussuomalaisten suosion nousevan Lieksassa yhtä paljon kuin koko maassa. Esko Saastamoinen odottaa viime vaalien kahden paikan tuplaantuvan.
Korhosen ja muiden puheenjohtajien mukaan lähipalvelujen säilyttäminen on ensi vaalikauden keskeisin asia. Samaan aikaan on kyettävä tasapainottamaan taloutta eli vähentämään menoja. Puolueiden erot ilmenevät siinä, kuinka tämä toteutetaan.
Kortelainen esittää säästöjen yhtenä lääkkeenä kaupungin hallinnon uudistamista ja keventämistä sekä yhteistyötä valtion kanssa. Tämä säästäisi rahaa palveluihin. Nykäsen mukaan säästöjä on saatavissa panostamalla ennaltaehkäisyyn.
Investoinnit joutuvat entistä tarkempaan syyniin. Saastamoisen mukaan tuottamattomia investointeja ei pidä tehdä. Hänen mielestään muun muassa meneillään olevaan Pielisentien peruskorjaukseen ei olisi pitänyt ryhtyä.
- Asiat eivät ole yksinkertaisia ja helppoja, mutta ne ovat aina ratkaistavissa, Nykänen tiivistää ensi vaalikauden haasteet ja niiden hoidon.