tiistai 4. syyskuuta 2012

Turkulainen: Mäenpää ei kelpaakaan lautamieheksi

Turkulainen: Mäenpää ei kelpaakaan lautamieheksi 4.9.2012
Kansan Uutiset: Rasismi puhuttaa Turun vasemmistoa

Turun kaupunginvaltuusto päätti huhtikuussa yksimielisesti valita Olavi Mäenpään (sv) Varsinais-Suomen käräjäoikeuden lautamieheksi. Maanantaina valtuusto pyörsi aiemman päätöksensä.

Valtuutettu Elina Rantasen (vihr.) ehdotuksesta valtuusto päätti, että Mäenpään valinta lautamieheksi oli harkintavirhe ja Mäenpää ei voi toimia lautamiehenä. Rantasen ehdotuksesta jouduttiin äänestämään valtuustossa. Valtuutetuista 56 oli sitä mieltä, että Mäenpää ei sovi lautamieheksi, kuusi kannatti Mäenpään lautamiesuraa, tyhjää äänesti neljä.

Valtuuston uusi ratkaisu on vastaus Turun hallinto-oikeudelle, joka pyysi kaupungilta Hans Huttusen tekemään valitukseen vastausta. Mäenpään entinen puoluetoveri Hans Huttunen on vaatinut Turun hallinto-oikeutta kumoamaan valtuuston aiemman päätöksen. Huttusen mielestä valinta oli lain vastainen, valinnassa ei arvioitu sopivuutta.

Huttunen muistutti valituksessaan, että Mäenpää on tuomittu muun muassa kolmesti kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Valtuuston enemmistö oli nyt uuden harkintansa jälkeen sitä mieltä, ettei Mäenpää ole sovelias lautamieheksi, vaikka on jo sovittanut rikoksensa. Valtuuston enemmistö arvioi, ettei Mäenpää pystyisi toimimaan oikeudenmukaisesti, jos tuomittavana olisi maahanmuuttaja.

________________________

Kansan Uutiset: Rasismi puhuttaa Turun vasemmistoa

Rasistisista kannanotoistaan tunnetun kaupunginvaltuutetun Olavi Mäenpään valinta käräjäoikeuden lautamieheksi on saanut aikaan poikkeuksellisen vilkkaan keskustelun Turun Vasemmistoliiton nettisivuilla. Pitääkö kolme kertaa kansanryhmää vastaan kiihotuksesta tuomitun Mäenpään estää toimimasta lautamiehenä vai antaako hänelle kunnallispoliittisen käytännön mukaisesti pitää paikkansa?

Vasemmistoliiton Turun kunnallisjärjestön uusi puheenjohtaja Asko Mäki esitti, että Vasemmistoliiton valtuustoryhmä äänestäisi tyhjää Mäenpään lautamiespaikasta. Kaupunginhallituksen jäsen Rauno Artesola (vas.) on ollut sitä mieltä, että Mäenpää saa pitää paikkansa.

Suurin osa nettiin kirjoittaneista vasemmistoliittolaisista on ollut sillä kannalla, että rasismista tuomittu Mäenpää ei saa jatkaa lautamiehenä, jonka päätettäväksi voi tulla maahanmuuttajia koskevia asioita.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä oli yksimielinen, että Mäenpää ei ole kelvollinen hoitamaan lautamiespaikkaansa. Kaupunginvaltuusto päätti maanantaina äänin 56-6 Turun hallinto-oikeudelle antamassaan lausunnossa, että Mäenpää ei ole sovelias lautamieheksi.

– Olavi Mäenpää on tuomittu useammasta luonteeltaan samantyyppisestä rikoksesta: kolme tuomiota kiihottamisesta kansanryhmää vastaan 1998, 2001 ja 2009, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen 2002 sekä kunnianloukkaus 2007. Mäenpään tekemien rikosten luonne on sellainen, että niiden voidaan katsoa vaarantavan hänen kykynsä lautamieheltä vaadittavaan puolueettomaan harkintaan, sanoo Mäenpään entinen puoluetoveri valtuutettu Hans Huttunen hallinto-oikeudelle jättämässään valituksessa.

– Olavi Mäenpäällä oli maanantaina valtuustossa päällään paita, jossa oli suuri Suomen lipun kuva ja teksti: Taivaanisä pitää taivaan sinisenä ja Mäenpää Suomen valkoisena, valtuuston kokousta seurannut Pirkko Kunnari kertoo netissä.

Mäenpää on ehdolla kunnallisvaaleissa Sinivalkoiset -sitoutumattomat yhteislistalla.

Varsinkin vihreiden mielestä kaupunginvaltuusto on tehnyt asiassa harkintavirheen. Tieto Mäenpään ehdokkuudesta lautamieheksi tuli vasta valtuuston kokouksessa käsiteltävän asian yhteydessä yllätyksenä. Ainakin osa valtuuston jäsenistä kokee, että käytettävissä olevan muutaman sekunnin aikana ei ehtinyt reagoimaan esitykseen tarvittavalla tavalla.

Mäenpää jatkanee lautamiestehtävässään vuoden loppuun asti. Saatujen äänestyslukujen perusteella hän ei paikkaansa uusi. Kunnallisvaalien tulos tuskin tilanteeseen vaikuttaa.

Kaupunginhallitus oli yksimielinen hallinto-oikeudelle antamassaan lausunnossa, että Mäenpää voi jatkaa tehtävässään lautamiehenä. Kaupunginvaltuusto kuitenkin kaatoi näkemyksen selvin äänin.