lauantai 20. maaliskuuta 2010

HS: Sdp:n uusi maahanmuuttolinjaus: Maassa maan tavalla

Helsingin Sanomat/STT: Sdp:n uusi maahanmuuttolinjaus: Maassa maan tavalla 20.3.2010
Iltalehti/STT: SDP: Maassa maan tavalla
Nelonen/STT: Urpilainen: Maahanmuuttopolitiikassa on epäonnistuttu
Kaleva/STT: Urpilainen edellyttää maahanmuuttajien oppivan suomea tai ruotsia
Verkkouutiset/STT: Urpilainen maahanmuuttajalle: opiskele kieli!

Helsingin Sanomat, mielipide/Perttu Salmenhaara: Populistinen uhkaretoriikka kelpaa jo Sdp:lle 23.3.2010

Sdp:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen mielestä suomalaisessa maahanmuuttopolitiikassa on epäonnistuttu, kun maassa on toistakymmentä vuotta sitten maahan saapuneita, jotka eivät osaa kieltä edes auttavasti. Sdp:ssä valmistellaan maahanmuuttopoliittista ohjelmaa, jonka johtoajatus on "maassa maan tavalla".

Urpilainen linjasi puolueensa maahanmuuttopolitiikkaa lauantaina Vantaalla Sdp:n puolueosastojen puheenjohtajapäivillä. Lausahdus "maassa maan tavalla" särähti ainakin jyväskyläläisen Aila Kruusin korvaan, sillä tämä pyysi asiaan täsmennystä. Urpilaisen mukaan se tarkoittaa, että esimerkiksi tyttöjen ympärileikkaukset ja kunniamurhat eivät ole hyväksyttäviä, vaan on noudatettava suomalaisia lakeja.

"Maassa maan tavalla tarkoittaa myös sitä, että kun tänne tullaan, opiskellaan kieltä. Se voi olla ruotsin kieli, se voi olla suomen kieli, mutta opiskellaan kieli, jotta päästään osaksi yhteiskuntaa. Se tarkoittaa myös sitä, että jos sinä olet työikäinen ihminen, sinä teet töitä niin kuin kaikki muutkin ihmiset Suomessa tekevät", Urpilainen sanoi puolueväelleen.

Urpilainen otti tuomitsi myös maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r) uhkailut.

”Perussuomalaisten hottentottipolitiikka näyttää rasismin flirttailulta. Olisi reilua ja rehtiä, että puheenjohtaja Timo Soini toteaisi julkisesti, mikä on hyväksyttävää ja mikä ei”, Urpilainen sanoi.

Sdp:n maahanmuuttopoliittisen ohjelman valmistelua vetää entinen puoluesihteeri, kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta.

Veikko Malkki Rantasalmelta oli havainnut, että lainsäädännössä on "mummojen mentävä" aukko, kun sairaita vanhuksia käännytetään pois perheidensä luota. Urpilainenkin sanoi käännytyksen sotivan hänen oikeudentajuaan vastaan ja oli valmis muuttamaan lakia.

_________________________________

Iltalehti/STT: SDP: Maassa maan tavalla

SDP:n Jutta Urpilainen edellyttää maahanmuuttajien oppivan suomea tai ruotsia.

SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen mielestä suomalaisessa maahanmuuttopolitiikassa on epäonnistuttu, kun maassa on toistakymmentä vuotta sitten maahan saapuneita, jotka eivät osaa kieltä edes auttavasti. SDP:ssä valmistellaan maahanmuuttopoliittista ohjelmaa, jonka johtoajatus on "maassa maan tavalla".

Urpilainen linjasi puolueensa maahanmuuttopolitiikkaa lauantaina Vantaalla SDP:n puolueosastojen puheenjohtajapäivillä. Lausahdus "maassa maan tavalla" särähti ainakin jyväskyläläisen Aila Kruusin korvaan, sillä tämä pyysi asiaan täsmennystä. Urpilaisen mukaan se tarkoittaa, että esimerkiksi tyttöjen ympärileikkaukset ja kunniamurhat eivät ole hyväksyttäviä, vaan on noudatettava suomalaisia lakeja.

- Maassa maan tavalla tarkoittaa myös sitä, että kun tänne tullaan, opiskellaan kieltä. Se voi olla ruotsin kieli, se voi olla suomen kieli, mutta opiskellaan kieli, jotta päästään osaksi yhteiskuntaa. Se tarkoittaa myös sitä, että jos sinä olet työikäinen ihminen, sinä teet töitä niin kuin kaikki muutkin ihmiset Suomessa tekevät, Urpilainen sanoi puolueväelleen.

Nimittely ja mollaaminen ei ole kritiikkiä

Urpilaisen mielestä maahanmuuttopolitiikasta pitää käydä avointa, mutta myös kriittistä keskustelua. Nimittely, mollaaminen ja uhkailu ei kuitenkaan hänestä sellaista ole.

- Perussuomalaisten hottentottipolitiikka näyttää väliltä rasismin flirttailulta. Olisi reilua ja rehtiä, että Timo Soini toteaisi julkisesti, mikä tässä keskustelussa on hyväksyttävää ja mikä ei, Urpilainen totesi.

SDP:n maahanmuuttopoliittisen ohjelman valmistelua vetää entinen puoluesihteeri, kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta.

Veikko Malkki Rantasalmelta oli havainnut, että lainsäädännössä on "mummojen mentävä" aukko, kun sairaita vanhuksia käännytetään pois perheidensä luota. Urpilainenkin sanoi käännytyksen sotivan hänen oikeudentajuaan vastaan ja oli valmis muuttamaan lakia.

Positiivisella pörinällä vaaleihin

Urpilainen valoi intoa joukkoihinsa rummuttamalla rytminvaihdosta, joka käytännössä on näkynyt Eero Heinäluoman nostamisella SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi. Näin syntynyttä "positiivista pörinää" kiiteltiin myös kenttäväen puheissa. Saija Jokela Helsingistä oli havainnut, että SDP ei ole enää puoluekentän kympin tyttö, joka osaa asiat, mutta josta kukaan ei pidä.

Urpilainen väläytti myös ennenaikaisten vaalien mahdollisuutta, koska hallitus on hänen mielestään menettänyt toimintakykynsä pääministeri Matti Vanhasen ilmoitettua luopuvansa keskustan puheenjohtajuudesta. Esimerkkeinä hän mainitsi terveydenhuoltouudistuksen kohtalon, kiistat Yleisradion hallinnosta ja rahoituksesta ja energiaratkaisut.

Vanhasen ajatus avainryhmien lakko-oikeuden rajoittamisen selvittämisestä hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen talouspaketin laadinnan yhteydessä sai Urpilaiselta jyrkän tuomion.

- Mielenkiintoista Vanhasen ajattelussa on se, että olipa hän Rukan lumilla tai Afrikan savanneilla niin aina hampaissa on suomalainen palkansaaja ja hänen työehtonsa, Urpilainen viittasi vuoden takaiseen eläkeiän nostoajatukseen.

______________________________________

Jutta Urpilaisen puhe

Tuomitsen jyrkäsi rasismin ja kaikenlaisen uhkailun, henkisen väkivallan,
ja myös sen toiminnan, joka maahanmuuttoministeri Astrid Thorsia kohtaan on osoitettu.

Minusta, ja olen aidosti sitä mieltä, että minusta maahanmuuttopoliitiikasta
pitää käydä avointa ja pitää käydä kriittistä keskustelua. Meidän täytyy käydä
keskustelua siitä, mitä on maahanmuuton kannalta mahdollisuudet, mutta mitkä ovat sen haasteet, mutta nimittely, mollaaminen, uhkailu se ei ole kriittistä keskustelua,ja sitä ei pidä hyväksyä.

Suomalaisiin ja suomalaiset saavat jatkossakin rakastua. Suomeen saa tulla jatkossakin tekemään töitä suomalaisilla työehdoilla. Ja Suomelta ja suomalaisilta saa jatkossakin pyytää apua silloin kun on hätä. Mutta maassa pitää elää maan tavalla ja se on tärkeä periaate.

Minusta tämä perussuomalaisten hottentottipolitiikka näyttää kyllä välillä
rasisminflirttailulta, ja sen takia minusta olisi reilua ja rehtiä, että
perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini myös toteaisi julkisesti, mikä tässä
keskustelussa on hyväksyttävää ja mikä ei.

_______________________________________

HS/mielipide: Perttu Salmenhaara: Populistinen uhkaretoriikka kelpaa jo Sdp:lle

Sdp:n viime päivinä omaksuma "maahanmuuttokriittinen" linja on otettu mediassa vastaan ikään kuin yllätyksenä. Aiemman maahanmuuttotutkimuksen perusteella asiassa ei kuitenkaan ole mitään yllättävää: palkansaajapuolella on työmarkkinapoliittinen intressi käyttää tämäntyyppistä uhkaretoriikkaa.

Kotimainen esimerkki: Tein vuonna 2008 tutkimuksen Matti Vanhasen ykköshallituksen maahanmuuttopoliittisesta ohjelmasta (2006), jossa analysoin työmarkkinajärjestöjen ja valtion puheenvuorot, jotka vaikuttivat kolmikantaisesti valmistellun ohjelman muotoutumiseen sekä joitain asian kannalta olennaisia poliisin tiedotteita. Tutkimus julkaistiin ay-liikkeen globalisaatiostrategioita käsitelleessä kirjassa.

Maahanmuuttopoliittisiin kannanottoihin vaikuttivat jo tuolloin etupäässä järjestöjen työmarkkinapoliittiset asemat.

Palkansaajajärjestöt, etenkin SAK, olivat yleisesti ottaen kriittisempiä maahanmuuttoa kohtaan. Ne väittävät maahanmuuton uhkaavan kantasuomalaisten työllisyyttä ja työehtoja. Palkansaajapuolen intressissä on liioitella maahanmuuton aiheuttamaa uhkaa, koska tällainen uhkaretoriikka uppoaa hyvin kantaväestöön, etenkin taantumien aikana, kun ihmiset pelkäävät työpaikkojensa puolesta.

Asiasta on tehty ulkomailla runsaasti ekonometristä tutkimusta, eikä vaikutusta ole osoitettu. Uhkaretoriikan takana piilee yksin populismi, joka nyt tuntuu kelpaavan rasistisen äärioikeiston lisäksi myös Sdp:lle.

Perttu Salmenhaara
valtiotieteiden lisensiaatti, tutkija
Helsinki