perjantai 19. maaliskuuta 2010

Kaleva: Rasismin nousu pantiin median syyksi

Kaleva: Rasismin nousu pantiin median syyksi 19.3.2010

Rasismista, maahanmuutosta tai ulkomaalaisten sosiaalietuuksista ei ole helppo puhua.

Viime aikoina virinnut niin sanottu maahanmuuttokriittinen keskustelu voi olla jopa vaarallista, todettiin kulttuurikeskus Valvella järjestetyssä keskustelussa torstaina.

Panelistit löysivät syyllisen mediasta, jonka katsoivat lietsovan rasismia luomalla yksikertaisia vastakkainasetteluja. Romaniasiain neuvottelukunnan pääsihteeri Miranda Vuolasrannan mukaan lehtitalot pyrkivät myymään entistä enemmän numeroita raflaavilla uutisilla, joiden eettisyyden tai moraalin voi kyseenalaistaa.

Hän peräsi vastuuta toimittajien lisäksi poliitikoita, joiden pitäisi harkita tarkkaan, miten asioista puhuvat.

Myös somalitaustainen Saeed Warsawe kyseli median ja poliitikkojen vastuun perään. Hänen mukaansa lapset eivät ole rasistisia, mutta oppivat puhumaan samalla tavalla kuin esikuvansa. Warsawen mukaan Suomessa ollaan rasismin kitkemisessä jo pahasti jälkijunassa.

Yleisön joukosta mikrofoniin tarttunut Miriam Attias tarttui niin sanotun maahanmuuttokriittisyyden ytimeen. Hänen mukaansa kriittisyys tarkoittaa perusteellista perehtymistä asioihin, ei pelkkää vastustamista. Hänen mukaansa mediassa yleistynyt tapa puhua asioista yksinkertaistetusti on jopa vaarallista.

Attias peräänkuulutti median vastuuta myös siitä, miksi rasistiset loukkaukset ovat sallittuja juttujen yhteyteen liitetyissä, verkkolehdissä julkaistuissa lukijakommenteissa.

Paneelin puheenjohtajana toiminut Kalevan päätoimittaja Markku Mantila piti ongelmaa osaksi median kehittymisen syynä, ei pelkkänä rasismin nousuna. Hänen mukaansa verkon nimettömyys tarjoaa mahdollisuuden parjata melkein ketä tahansa taustasta riippumatta.