torstai 18. maaliskuuta 2010

Verkkouutiset: Pohjois-Karjalassa järjestettyä laitonta maahanmuuttoa

Verkkouutiset: Pohjois-Karjalassa järjestettyä laitonta maahanmuuttoa 18.3.2010

Pohjois-Karjalan rajavartiolaitoksen ja Pohjois-Karjalan poliisilaitoksen muodostama yhteinen tutkintaryhmä on tutkinut helmi- ja maaliskuun aikana laittomasti järjestettyä maahanmuuttoa.

Tutkinnan perusteella epäillään, että Pohjois-Karjalaan on saapunut srilankalaisina turvapaikanhakijoina vuosina 2008-2009 ainakin kymmenen henkilöä, jotka ovat oikealta kansalaisuudeltaan intialaisia.

Henkilöille on hankittu väärät henkilötiedot sekä vääriä matkustusasiakirjoja ja syntymätodistuksia, joilla he ovat pyrkineet osoittamaan olevansa Sri Lankasta. Maahanmuuton taustalla epäillään olevan salakuljetusorganisaation, joka on järjestänyt henkilöiden matkat sekä avustanut väärien henkilöllisyyksien hankinnassa.

Organisaation henkilöitä on toiminut tämän hetkisen tiedon mukaan ainakin Intiassa, Ranskassa ja Suomessa. Henkilöt ovat saapuneet Suomeen pääasiassa EU-alueen kautta mm. Ranskan myöntämillä viisumeilla. Oman alkuperäisen kertomuksena mukaan turvapaikkaa hakeneet henkilöt olisivat saapuneet Suomeen Venäjän kautta.

Operaatio organisaation hajottamiseksi käynnistettiin tiistaina. jolloin Joensuun seudulta otettiin kiinni 12 henkilöä tapaukseen liittyen ja torstaina yksi lisää. Kymmenen henkilön epäillään syyllistyneen perättömään lausumaan viranomaismenettelyssä turvapaikkahakemuksensa yhteydessä, väärän henkilötiedon antamisesta sekä väärennöksestä ja rekisterimerkintärikoksesta.

Kahta henkilöä epäillään törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä. Molemmat viimeksi mainituista ovat ulkomaalaistaustaisia ja toisella heistä on pysyvä oleskelulupa Suomeen.

Henkilöistä 11 on vielä pidätettynä.