Ilta-Sanomat: Kerjäläisiltä härskejä hyökkäyksiä avuttomien kimppuun – poliisilta viisi vinkkiä 2.8.2014
Poliisi varoittaa yksin liikkuvia piirittävistä kerjäläisistä.
Helsingin poliisi tiedotti tällä viikolla poikkeuksellisesta yrityksestä ryöstää vanhus Helsingin keskustassa. Narinkkatorilla Kampissa rappusilla istunutta miestä oli lähestynyt kerjäläisnainen muki kädessään.
Mies ei ollut antanut naiselle mitään, ja nainen oli kopeloinut miehen paidan rintataskua. Pian paikalle oli tullut toinen kerjäläisnainen, joka oli tönäissyt miehen rinnasta selälleen istumapaikalleen ja kaivanut miehen housuntaskusta julkisen liikenteen matkakortin haltuunsa.
Miehelle kävi tuuri, sillä hän sattui makaamaan takataskussa olevan lompakkonsa päällä. Matkakortinkin hän sai väännettyä naisen kädestä takaisin itselleen. Vastustelun tuloksena naiset pakenivat eri suuntiin.
Kaikkialla Suomessa
Poliisiylikomisario Jaakko Wallenius Helsingin poliisista kertoo, että ulkomaalaisia taskuvarkaita on tavattu tänä vuonna joka puolelta Suomea, ja viime vuosina joka vuosi enemmän. Esimerkiksi Helsingissä heitä on poliisin mukaan satoja.
- Ei kaikkia kerjäläisiä voi leimata rikollisiksi, mutta joillakin jo kerjääminen itsessään on niin aggressiivista, että se ylittää sopivuuden rajat ja on rangaistavaa. Jotkut käyvät ihmiseen kiinni ja käyttäytyvät uhkaavasti. Ryöstelijät yrittävät viedä lompakon taskusta tai kultakorut kaulasta, Wallenius kertoo.
Kerjäläisvarkaiden tyypillisimmät kohderyhmät ovat vanhukset ja muutoin avuttomat yksinliikkujat.
- Yleensä uhrit ovat heitä, jotka ovat kansaneläkettä nauttineet jo pitkän aikaa, ja myös yhdeltä invalidilta tiedetään viedyn lompakko, poliisiylikomisario sanoo.
Poliisin vastaisku taskuvarkaille ovat kansalaisten aktiivinen ilmoittelu ja kameravalvonta. Kun yksi jää verekseltään kiinni, selviää yleensä kerralla useampia varkauksia.
Poliisi saattaa kiinniotetut rikolliset rikosvastuuseen ja poistaa heidät maasta. Paluu on kuitenkin todennäköinen. Romanian poliisi on auttanut Suomea varkauksien selvittelyssä.
- Yhdistelemällä valvontakamerakuvaa ja tuntomerkkejä olemme saaneet heitä kiinni. Usein samat varasryhmät ovat pyörineet täällä jo jonkin aikaa. Kun ne saadaan maasta pois, ei valitettavasti mene kauaakaan, kun ne tavataan tuolta kadulta taas, Wallenius harmittelee.
Näin vältät varkaat
Poliisiylikomisario Jaakko Wallenius antoi Ilta-Sanomien lukijoille ohjeet, kuinka kerjäläisvarkaita voi välttää ja miten toimia uhkaavassa tilanteessa.
1. Vältä tilannetta, jossa liikut yksin, syrjemmällä muista kaupunkialueella. Älä mene nostamaan rahaa pankkiautomaatilta, jonka läheisyydessä liikkuu epäilyttävän näköisiä henkilöitä.
2. Jos olet iäkäs tai muutoin fyysisesti heikompi, olet riskiryhmässä. Liiku kaupungilla aina jonkun seurassa, mikäli se on mahdollista. Kerjäläisten tiedetään yhyttäneen jopa riskien miesten rahapusseja, kun kerjäläisjoukko on ollut tarpeeksi suuri, joten seura on suositeltavaa kaikille.
3. Älä pidä lompakkoa takataskussa, sillä sieltä se on helpoin anastaa. Lämpimillä ilmoilla lompakolle ei välttämättä löydy helposti sopivaa paikkaa, mutta housun tai paidan etutasku on takataskua parempi vaihtoehto. Jos pidät arvotavaroitasi laukussa, pidä vetoketjut ja suuaukot tarkasti kiinni. Ammattilaisvarkaan varalta laukkua kannattaa pidellä siten, ettei sen hihnoja ole helppoa liikkeessä katkaista.
4. Jos liikut yksin, älä pidä prameita arvokoruja. Kerjäläisten tyypillinen tapa viedä kultaa on tulla sovittelemaan vanhuksen kaulaan aggressiivisesti rihkamaa. Aito koru on sovitellessa livahtanut varkaan taskuun.
5. Jos et ole pystynyt välttelemään riskitilannetta, ja kerjäläiset lähestyvät sinua piirittäen, pidä meteliä. Huuda kovaan ääneen apua ja kiinnitä ohikulkijoiden huomio. Jos se on fyysisesti mahdollista, työnny joukon läpi pitäen kiinni arvotavaroistasi paikalle, jossa kulkee enemmän ihmisiä.