Yle: Ulkomaiset marjanpoimijat aloittaneet urakkaansa 1.8.2014
Yle: Halvalla ostettu metsämarja kiristää markkinoita – ilmiö on suurempi Ruotsissa kuin Suomessa
Mustikkasato on kypsynyt monin paikoin poimintakuntoon Pohjois-Pohjanmaalla. Marjayritysten tuomat ulkomaalaiset poimijat ovat jo aloittaneet poimimisen. Kovinta kuhinaa metsiin odotetaan lähipäivinä ja ensi viikon alussa.
Mustikat ovat kypsyneet Pohjois-Pohjanmaalla ja ulkomaiset marjanpoimijat ovat aloittaneet urakkansa. Esimerkiksi Koillismaan metsiin odotetaan tänä kesänä noin kahtasataa ulkomaista marjanpoimijaa. Määrä on samaa luokkaa kuin viime vuonna.
– Meiltä on alueella poimijoita vähän yli sata. Tähän mennessä he ovat noukkineet lakkaa, mutta mustikanpoiminta alkaa perjantaina, Mustasaaressa toimivan Marja Bothnian toimitusjohtaja Tommy Gustafsson kertoo.
Tarkasti poimijoiden määrää Pohjois-Pohjanmaalla ei pysty arvioimaan, sillä poimijat kulkevat satotilanteen mukaan. Esimerkiksi suomussalmelainen Kiantama tuo Suomeen lähes 450 thaipoimijaa, joista puolet sijoitetaan alkuvaiheessa Kuusamoon ja Suomussalmelle.
Hillavuosi surkea
Marjayritys Kuusamon marjan marjanvälittäjä Rauno Veteläinen aloittaa mustikan oston ensi viikolla. Yrittäjä lataa toiveita nyt mustikkaan ja puolukkaan, sillä hillasato on ollut ainakin Kuusamossa tänä kesänä poikkeuksellisen huono.
– Kuusamosta on tullut meille tänä vuonna myyntiin kolme kiloa hilloja, mikä on ihan pohjanoteeraus, Veteläinen naurahtaa. Hillaa on saatu myytiin pohjoisempaa Sodankylän tienoilta.
Mustikkaa näyttää sen sijaan olevan metsissä ihan mukavasti.
– Mustikkaa on paikoin todella hyvin. Totta kai on alueita, joilla ei ole paljon marjaa. Nyt onneksi sataa vettä ja marja kasvaa ja kypsyy, Veteläinen sanoo.
Hillan ostohinta noussut
Mustikan ostohinnasta Veteläisellä ei ole vielä arvioita, mutta ensi viikolla hinta muokkautuu, kun marjaa tulee myyntiin.
Hillan ostohinta on ollut hillojen vähäisen määrän takia tavanomaista korkeampi.
– Hyvänä hillavuonna kilohinta on noin kymmenen euron luokkaa. Nyt hillasta on maksettu 12-14 euroa.
Yrittäjä odottaa mustikan lisäksi hyvää satoa myös puolukasta, sillä puolukan kukkia näyttää olevan metsässä paikoin runsaasti.
________________________________
Yle: Halvalla ostettu metsämarja kiristää markkinoita – ilmiö on suurempi Ruotsissa kuin Suomessa
Kuluttajien tulisi kiinnittää huomiota marjojen alkuperään, toivoo Suomessa ja Ruotsissa toimiva marjayritys. Erityisesti Ruotsissa halpamarja polkee markkinoita.
Haaparannalla kotipaikkaansa pitävän Polarica Oy:n toimitusjohtaja Pasi Anttila kertoo, että erityisesti Ruotsissa niin sanottu halpamarja on kiristänyt kilpailua marjamarkkinoilla.
– On yrityksiä, jotka seuraavat Ruotsin ja Suomen lakeja, pitävät huolen kaikista velvoitteista, noudattavat minimipalkkoja Ruotsissa ja alan kesken sovittuja takuupalkkoja Suomessa. Mikäli yritys pystyy olemaan sen systeemin ulkopuolella ja maksat marjoista puolet vähemmän, niin kyllähän se vaikuttaa.
Ruotsissa on niin sanottua organisoitua vapaata poimintaa, kun muun muassa bulgarialaiset ja romanialaiset tulevat EU:n sisältä poimimaan marjaa. Heidän määränsä on Anttilan mukaan merkittävästi kasvanut Ruotsissa viimeisen kahden vuoden aikana.
– On baltialaisia toimijoita, jotka pelaavat vähän erilaisella yritysrakenteella. Jos yhdistää halpapoimijan ja vapaapoiminnan, niin se kyllä vaikuttaa kilpailuun, Anttila selvittää.
Vapaan poiminnan yrityksillä ei ole velvoitetta maksaa poimijalle samaa hintaa kuin yrityksillä, jotka noudattavat alan sopimuksia. Tämä johtaa isoon hintaeroon marjan ostohinnoissa.
– Viime vuonna sopimuksenalainen poimija saattoi saada mustikasta Ruotsissa yhtenä päivänä 12 kruunua. Samaan aikaan saattoi olla, että bulgarialainen sai kuusi kruunua. Ero voi siis olla aika merkittävä, hän jatkaa.
Ilmiö on Anttilan mukaan suurempi Ruotsissa kuin Suomessa.
Mistä marja tulee?
Suomessa ja Ruotsissa toimivan Polarica Oy:n toimitusjohtaja Pasi Anttilan mukaan marjabisneksessäkin hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä.
– Poimittu marja pitäisi saada mahdollisimman äkkiä tuotantotiloihin. Jos se pakastetaan, se pitää pakastaa aika nopeasti, koska marjan laatu laskee joka päivä. Sitä ei tiedetä, kuinka kauan tällainen halpamarja on seissyt metsässä.
– Onko mustikka samaa, jos se poimitaan ja pakastetaan päivässä, kuin jos se on ollut metsässä monta päivää, Anttila kysyy.
Hän toivoo, että kuluttajat kiinnittäsivät enemmän huomiota marjojen alkuperään.
– Pitäisi kysyä enemmän, mistä tämä marja tulee ja miten se on poimittu. Niin kauan kuin markkinoilla ostetaan marjaa välittämättä siitä, miten se on poimittu, niin kauan tällaista halpamarjaa tulee.
Anttila ei kuitenkaan pidä sanasta halpamarja.
– Sanoisin enemminkin, että marja on poimittu erilaisin edellytyksin, marjahan on samaa. Miten se on poimittu, on toinen juttu.
Kilpailu markkinoilla on kiristynyt
Puolukan päämarkkina-alue on Keski-Eurooppa, minne mustikkaa taas menee vähemmän. Mustikan päämarkkina-alue on Aasia ja erityisesti Japani, missä jauhettu mustikka kapseloidaan ja myydään terveystuotteena.
Pasi Anttilan mukaan Aasian marjamarkkinoilla kilpailu on kiristynyt selvästi viime vuosina ja muuttunut täysin globaaliksi.
– 3–4 vuotta sitten Aasiassa oli ehkä 2–3 pohjoismaista toimijaa. Tänään Japanin markkinoilla on varmaan yli 20 yritystä. Lisäksi on tullut paljon uusia pelureita kuten Valko-Venäjä, Ukraina, Balttia, Venäjä, Puola ja Romania.
Suomalaisen ja ruotsalaisen mustikan valtti ovat Anttilan mukaan arvot, mitä niihin kuuluu.
– Antioksidanttipitoisuudet ovat korkeat. Meidän raaka luonto, kylmät talvet ja syksyt tekevät sen, että marja on tehokasta. Esimerkiksi Aasiassa haetaan nimenomaan marjan tehoa, ja silloin pohjoismaisella marjalla on lisäarvoa.
Marjanpoimijat saapuneet
Polarican varastoissa ei Pasi Anttilan mukaan ole viime vuotista marjaa normaalia enempää. Marjanpoimijoitakin tulee esimerkiksi Suomeen saman verran kuin viime kesänä, yli 600. He sijoittuvat pohjoiseen Lappiin, missä lakkakausi on parhaillaan käynnissä.
– Olemme luottavaisina, että meillä on asiakkaat, jotka ovat valmiita maksamaan jäljitettävyydestä. Että marjat on poimittu eettisesti ja lakien mukaan, ja laatu on parasta, mitä suomalaisesta ja ruotsalaisesta metsästä löytää.