Helsingin Uutiset: Maahanmuuttajia kotoutetaan ruotsiksi – ”suomi muistuttaa japania” 30.1.2015
Moni maahanmuuttaja valitsee kotoutumiskieleksi ruotsin, koska kokee sen suomea helpommaksi.
– Vet ni var samskolan är? Där var inte flickskola och pojkskola, opettaja Alexandra Ramsay kysyy ja vastaa itse.
Tänään ruotsinkielisen työväenopisto Arbiksen kotoutumiskurssilla puhutaan eduskuntavaaleista – ruotsiksi, sillä Arbis kotouttaa maahanmuuttajia ruotsin kielellä.
Viime syksynä alkaneella kurssilla on noin 20 osallistujaa.
Ranskalainen Yousra Allag , 21, työskentelee au pairina suomenruotsalaisessa perheessä, jossa aikuisten kesken puhutaan englantia ja lasten kanssa ruotsia. Allag tosin puhuu suomalais-ranskalaista koulua käyvien lasten kanssa ranskaa.
– Halusin osallistua ruotsinkieliselle kurssille, koska mielestäni ruotsi on helpompaa kuin suomi, joka muistuttaa hiukan japania. Opiskelemalla ruotsia ymmärrän myös paremmin, mitä kotona puhutaan, Allag toteaa englanniksi, sillä puhuminen ruotsiksi on vielä vaikeaa.
Tunneilla opettajan puheesta hän ymmärtää lähes kaiken. Opettaja Ramsay puhuu tunneilla ruotsin rinnalla vielä englantia. Tavoitteena on, että loppukeväästä kieli olisi vaihtunut kokonaan ruotsiin.
Arbiksen maahanmuuttajakoordinaattorin Ann-Jolin Grünen mukaan Allag on tyypillinen kurssille osallistuja. Ruotsi mielletään usein suomea helpommaksi.
Muita syitä kurssille tuloon ovat muun muassa turhautuminen huonosti alkaneisiin suomi-opintoihin tai saada valmius opiskella ruotsin kielellä.
– Myös monet venäjänkieliset sanovat, että ruotsi on suomea helpompi, Grüne kertoo.
Arbis aloitti maahanmuuttajien kotouttamisen ruotsiksi vuonna 2012. Osallistujien määrä on kasvanut vuosi vuodelta.
Koulutus liittyy vuonna 2011 voimaantulleeseen kotoutumislakiin. Sen mukaan yli vuoden Suomessa asuville maahanmuuttajille pitää tarjota kotoutumiskursseja molemmilla kotimaisilla. Myös oikeusministeri Anna-Maja Henriksson otti viime syksynä asiaan kantaa ja linjasi, että maahanmuuttajan pitää saada itse valita kotoutumiskieli.
– TE-toimiston virkailijoilla on vahva asema. Ihmiset, jotka haluavat valita ruotsinkielen, joutuvat edelleen suorastaan taistelemaan sen puolesta, Grüne toteaa.
Kieliopinnoilla on maahanmuuttajille merkitystä työllistymisen, mutta myös kansalaisuuden saamisen kannalta. Pystyäkseen hakemaan Suomen kansalaisuutta maahanmuuttajan pitää läpäistä kielitesti joko suomeksi tai ruotsiksi.
– Esimerkiksi saksalainen saattaa mieluummin valita ruotsin ja läpäistä näin helpommin kielitestin, toteaa Grüne.
Allagin kurssikaveri, saksalainen Mona Tagwerker, 27, muutti Suomeen poikaystävänsä luokse kaksi vuotta sitten.
– Työllistyminen on ollut vaikeaa, vaikka olen käynyt suomenkielisen kotoutumiskurssin ennen tätä, joten halusin oppia ruotsia. Työpaikan saaminen olisi tämän jälkeen ehkä helpompaa.
Tavoitteena työllistyminen
- Arbis tarjoaa kotoutumiskursseja maahanmuuttajille ruotsin kielellä.
- Kurssille voi osallistua kuka tahansa. Kotoutumistukeen oikeuttaville maksetaan opiskelusta yhdeksän euroa päivärahaa.
- Tuen myöntäminen arvioidaan TE-toimistossa tehdyn alkukartoituksen jälkeen.
- Vuoden kestävä kurssi sisältää kuuden viikon työharjoittelun. Tavoitteena on tukea työllistymistä.