perjantai 9. tammikuuta 2015

Iltalehti: Immosen ajattelutapa "tosi vieras" Rinteelle

Iltalehti: Immosen ajattelutapa "tosi vieras" Rinteelle 9.1.2015

- Se ajattelutapa, että jostakin ihmisryhmästä pitäisi päästä eroon sen takia, että ääriterroritekoja tapahtuu, on minulle todella vieras.

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) kommentoi Iltalehdelle kansanedustaja Olli Immosen (ps) tiedotetta. Immosen mukaan maahanmuuttoa islamilaisista maista on pyrittävä kaikin hallinnollisin ja lainsäädännöllisin keinoin patoamaan.

Lisäksi Immosen mielestä muslimien vapaaehtoista maastamuuttoa Euroopasta takaisin muslimimaihin olisi tuettava aktiivisesti.

- Pariisin isku on kaikin tavoin tuomittava. Todella toivon, että yksittäistä iskua ei käytetä keppihevosena rasismin levittämisessä tai ihmisryhmien vastakkainasettelun lietsomisessa, Rinne sanoo.

Fredrik Reinfeldt vetosi ruotsalaisiin viime kesänä vielä Ruotsin pääministerinä ollessaan, jotta he "avaisivat sydämensä tulijoille" maahanmuuton kasvavista kustannuksista huolimatta.

Rinteen mukaan Suomessa on hoidettu maahanmuuttopolitiikkaa tähän asti "kohtuullisen mallikkaasti".

- Kannamme oman osamme vastuusta, pakolaisten ja hädässä olevien siirtolaisten auttamisesta. Siinä ei ole hirveästi tarkistamisen tarvetta.

Suomeen saapui viime vuonna Syyrian sodan takia tavanomaista enemmän kiintiöpakolaisia, 1 050. Myönteisiä turvapaikkapäätöksiä 1.1.-30.11.2014 tehtiin 1 223 kappaletta, joista suurin osa, 328, koski irakilaisia.

Hädässä olevien auttamista on perusteltu muun muassa Geneven pakolaissopimuksella, johon Suomi liittyi 1968. Ensimmäiset pakolaiset Suomi vastaanotti Vietnamista ja Chilestä 70-luvulla.