torstai 8. tammikuuta 2015

Lapin Kansa: Suomi tarvitsee maahanmuuttajia

Lapin Kansa, pääkirjoitus: Suomi tarvitsee maahanmuuttajia 8.1.2015

Muukalaisvastaisuus käy kaupaksi paitsi Saksassa myös Suomessa. Ilmiötä ei pidä hyväksyä missään muodossa.

Maahanmuutto herättää suuria tunteita, joita jotkut tahot käyttävät sumeilematta hyväkseen.
Pegida-liike (patrioottiset eurooppalaiset länsimaiden islamisaatiota vastaan) on kerännyt Saksassa jo yli 100 000 facebook-seuraajaa. Joka kahdeksas saksalainen on valmis osallistumaan liikkeen järjestämään, muslimivastaiseen marssiin.

Saksalla on historiansa. Ei siis ihme, että maan johto liittokansleri Angela Merkeliä myöten on ilmaissut huolensa asiasta.

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps.) vaatii puoluettaan keskittymään maahanmuuttopolitiikan kritisointiin. Hän uskoo sen jytkyvoimaan. Halla-aho ei näe eroja perussuomalaisten ja Ruotsissa toimivien ruotsidemokraattien maahanmuuttolinjoissa, vaikka kyseistä puoluetta pidetään länsinaapurissa avoimen rasistisena.

Puheenjohtaja Timo Soini on torjunut kritiikin ja muistuttanut, että perussuomalaiset pyrkivät mahdollisimman hyvään kannatukseen, muttei keinolla millä tahansa. Hän on kertonut haluavansa puolueensa seuraavaan hallitukseen, mikä selittänee osaltaan varovaista linjaa.

Maahanmuutto on arka aihe, missä rasistin leima on herkässä. Tämä tahtoo estää asiallisen keskustelun ilmiöstä, joka tosin koskettaa Suomea useimpiin muihin läntisen Euroopan maihin verrattuna hyvin vähän.

Populisteille maahanmuutto on silti kokoaan isompi asia, sillä lähes kaikilla on siihen jyrkkä mielipide.

”Se, mistä emme täällä pidä, on talouspakolaiset, jotka pummaavat saksalaiselta järjestelmältä”, Pegida-liike julistaa. Samaa toitottavat ”halla-aholaiset” Suomessa. Maahanmuuttajien niputtaminen yhdeksi, yhteiskuntaa kuppaavaksi syntipukkiryhmäksi palvelee tiettyjen tahojen poliittisia pyrkimyksiä, mutta muuta, merkittävää hyötyä siitä on vaikea löytää.

Faktat puhuvat sen puolesta, että vähäväkinen Suomi tarvitsee maahanmuuttoa selvitäkseen tulevista haasteista. OECD:n raportin (2013) mukaan maahanmuutto hyödyttää maamme julkista sektoria. Hyöty olisi vieläkin suurempi toimivilla kotouttamistoimilla ja suvaitsevammalla asenteella. Unohtaa ei pidä sitäkään, että lähes 90 prosenttia muuttajista tulee tänne työn, opiskelun tai perheen perässä.