keskiviikko 28. tammikuuta 2015

MTV: Perussuomalaiset hiillosti ministeriä paperittomien terveyspalveluista: "Synnytysturismia"

MTV: Perussuomalaiset hiillosti ministeriä paperittomien terveyspalveluista: "Synnytysturismia" 28.1.2015
Helsingin Sanomat: Perussuomalaiset: Hallitus kannustaa laittomaan maahanmuuttoon

Eduskunnassa on käyty tiukkaa keskustelua laittomasti maassa olevien terveyspalveluista.

Hallituksen esitys laajentaisi niitä niin, että jatkossa paperittomat saisivat myös kiireetöntä hoitoa.

Eri puolueista kritisoidaan esitystä muun muassa sillä perusteella, että terveydenhuollon järjestämisessä omille kansalaisillekin on tällä hetkellä vaikeuksia. Esitystä vastaan ovat erityisesti perussuomalaiset, mutta vastustajia löytyy myös päähallituspuolueista kokoomuksesta ja SDP:stä.

Perussuomalaiset uskovat, että laajemmat terveyspalvelut houkuttelisivat Suomeen enemmän laittomia maahanmuuttajia.

– Mikäli tämä esitys hyväksytään ja terveyspalveluja aletaan tarjota laajenevassa määrin laittomille maahanmuuttajille, tulee maahamme kohdistumaan tulevaisuudessa enenevissä määrin niin sanottua synnytysturismia ja muuta terveysmatkailua, sanoi perussuomalaisten Olli Immonen.

Hänen mukaansa laittomien maahanmuuttajien virta voi johtaa myös lisääntyvään rikollisuuteen ja turvattomuuteen, kun paperittomilla ei ole edellytyksiä työhäön ja toimeentuloon.

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) sanoi, ettei hän usko, että laajat kansanjoukot lähtisivät pyrkimään Suomea kohti parempien terveyspalvelujen perässä. Hänen mukaansa vaikutuksia aiotaan kuitenkin seurata erittäin tarkasti.

______________________________________

Helsingin Sanomat: Perussuomalaiset: Hallitus kannustaa laittomaan maahanmuuttoon

Eduskunta käsitteli keskiviikkona lakimuutosta, joka velvoittaisi kunnat antamaan paperittomille ulkomaalaisille muutakin kuin kiireellistä hoitoa.

Perussuomalaiset vastustivat muutosta, koska he näkivät lakimuutoksen kiihottavan laittomaan maahanmuuttoon, terveysturismiin. He katsoivat myös, että Suomen ei pitäisi maksaa paperittomien hoitoa kun hoitoa ei pystytä tarjoamaan kantasuomalaisillekaan.

"Maksuttoman palvelutarjonnan laajentaminen lisää kannustimia laittomaan maahantuloon ja laittoman maassa oleskelun jatkamiseen. Suomen ja maailman ongelmia ei korjata muuttamalla Suomi koko maailman sosiaalitoimistoksi", puolueen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Maria Lohela sanoi.

Sdp:n Kari Rajamäki perusteli kielteistä kantaansa sillä, että lakiesitys poikkeaa ulkomaalaislain ja laittoman maahanmuuton torjunnan periaatteista.

Rajamäkeä lukuun ottamatta demariryhmä oli lakiesityksen ja sen esitelleen peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd) kannalla. Puolustuksen lähtökohta oli inhimillisyys.

"Sydäntä kylmää", sanoi Merja Kuusisto (sd) perussuomalaisten puheista.

Lain puolustajat korostivat myös sairauksien ennaltaehkäisyä: Jos sairauksien annetaan pitkittyä niin, että niitä lopulta hoidetaan kiireellisinä, kustannukset moninkertaistuvat.

Vihreät, Rkp ja vasemmistoliitto tukivat lakiesitystä, samoin keskustan edustajat. Sen sijaan kokoomusedustajat vastustivat, vaikka kokoomus on hyväksynyt sen hallituksessa.

"Jos avataan avokätinen linja terveydenhoidossa, se voi johtaa siihen, että terveydenhuolto alkaa toimia laittoman maahanmuuton katalysaattorina ja sitä minä en toivo", sanoi Markku Eestilä (kok).

Uusia palveluja olisivat välttämättömät lyhytkestoiset terveyspalvelut, kuten raskauden ja synnytyksen hoitoon liittyvät palvelut sekä pitkäaikaissairauksienkin hoito joissakin tapauksissa. Alaikäiset maassa olijat saisivat samat terveyspalvelut kuin suomalaisetkin.