Yle: Poliisi: Myös useita kantasuomalaisia Isisin riveissä 22.1.2015
Isis-taistelijoiden riveihin on lähtenyt myös monta kantasuomalaista, kertoo Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen. Taistelualueelle lähteneistä yhteensä lähes 20 on henkilöitä, joiden molemmat vanhemmat ovat etnisesti suomalaisia.
Kotimaahan palaavat jihadistit ovat Euroopan viranomaisille yhä suurempi huolenaihe erityisesti Pariisin terrori-iskujen jälkeen. Noin 50:stä Suomesta taistelualueelle matkustaneesta jo parisenkymmentä on tullut takaisin. Suojelupoliisin arvion mukaan 6–8 on kaatunut.
Irakin ja Syyrian alueella oleva konflikti on houkutellut Suomestakin lähinnä nuoria miehiä – 76 prosenttia täältä lähteneistä on Suomen passin haltijoita. Ylikomisario Taponen kuitenkin kertoo, että aivan viime kuukausina myös muslimiksi kääntyneiden nuorten naisten kiinnostus jihadismia kohtaan on lisääntynyt.
– Se on pieni, huolestuttava merkki, jota seuraamme, Taponen sanoi Ylen aamu-tv:ssä torstaina.
– Ensisijainen asiahan on se, että yritetään estää taistelualueelle matkustaminen. Siellä henkilö on altis väkivallalle ja on saattanut käyttää väkivaltaa. Kun hän palaa takaisin, saattaa olla, että hänen kykynsä ja halunsa käyttää väkivaltaa on kasvanut.
Taposen mukaan Helsingin poliisi on yhdessä tapauksessa pystynyt estämään pyhään sotaan aikoneen lähtemisen. Onnistunut tapaus oli viime vuoden lopulla.
Tällainen ennaltaehkäisy on tosin erittäin vaikeaa työtä, sillä matkustusaikeissa olevia on hankala tunnistaa. Samoin voi olla mahdotonta tietää etukäteen, palaako suomalainen taistelualueelta rauhanomaisesti vai väkivaltaisia ajatuksia hautoen, sanoo Helsingin kaupungin psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen.
– He saattavat edelleen ajatella ideologiansa mukaisesti, mutta se ei koskaan näy heidän toiminnassaan, Turpeinen kuvaa.
– Ennaltaehkäisyn on lähdettävä kauempaa – yhteiskunnasta ja perheestä.
Hyvin moni pyhään sotaan värväytyvä suomalainen on pääkaupunkiseudulta. Helsingin poliisissa on määrä aloittaa syksyllä yhdessä järjestöjen kanssa mentoriohjelma, jossa radikalisoitumisen ehkäisemiseksi esimerkiksi keskustellaan toisenlaisesta uskontulkinnasta.
– Toisen vaihtoehdon tarjoaminen on avainsana. Täytyy löytyä joku toinen keino toteuttaa itseään kuin taistelualueelle matkustaminen, Taponen korostaa.
Britanniassa kotimaahan palaavien Isis-taistelijoiden uhka on johtamassa terrorismilakien tiukentamiseen. Mahdolliseen passien perumiseen Suomessa ylikomisario Jari Taponen ei halua ottaa kantaa.
– Pyritään sopeuttamaan henkilö takaisin yhteiskuntaan. Jossakinhan näiden henkilöiden täytyy elää, ei heitä voi lakaista maton alle kuin heitä ei olisi olemassakaan, Taponen muotoilee.