sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Imatralainen: Konnunsuolla odottava venäläinen miespari hakee turvapaikkaa Suomesta – taustalla väkivaltaa ja uhkailua

Imatralainen: Konnunsuolla odottava venäläinen miespari hakee turvapaikkaa Suomesta – taustalla väkivaltaa ja uhkailua 25.1.2015

Homoseksuaalit Vasilij Kolesnikov ja Vladimir Naumov pelkäävät Venäjän poliisia ja viranomaisia, jos he eivät saisikaan turvapaikkaa Suomesta.

Oli lämmin kevätpäivä Venäjällä vuonna 2013, jolloin runsas parikymppinen Vasilij Kolesnikov tapasi itseään yli 10 vuotta vanhemman Vladimir Naumovin.

He olivat tutustuneet tätä ennen internetissä. He molemmat olivat homoseksuaaleja, he rakastuivat ja heistä tuli pari. Vasilij muutti Vladimirin luokse Pietariin.

Mutta heidän elämänsä homoseksuaaleina Venäjällä ei ollut helppoa. Itse asiassa se oli yhtä helvettiä. Heitä uhattiin jatkuvasti väkivallalla, kotiin murtauduttiin, oveen kirjoitettiin isolla ”homo”, verkkosivuilla neuvottiin pahoinpitelemään heitä, heitä hakattiin ja erotettiin työpaikasta.

Yhtenä päivänä Vasilij ja Vladimir eivät enää jaksaneet. He pakenivat ensin Ruotsiin, josta he matkustivat Lappeenrannan Konnunsuon vastaanottokeskukseen. Nyt he hakevat turvapaikkaa Suomesta.

Vasilij on nyt 24-vuotias. Neljävuotiaana hän joutui asumaan toiseen perheeseen. Hän ei tiennyt vanhemmistaan mitään.

– Jo nuorena tajusin, etten ollut niin kuin muut minun ikäiseni lapset, Vasilij kertoo.

Hän joutui jo lapsena kokemaan jatkuvaa pelkoa, häntä pahoinpideltiin ja haukuttiin erilaisuuden vuoksi. 16-vuotiaana mies raiskasi hänet. 17-vuotiaana hänet hakattiin niin pahasti, että hän menetti kuulon toisesta korvastaan.

Lopulta monien yritysten jälkeen hän sai työpaikan luokanopettajana, mutta koulun muut opettajat eivät halunneet olla hänen kanssaan tekemisissä, joten hän joutui jättämään opettajan tehtävät.

Ennen Vladimirin tapaamista hän halusi Venäjällä edes jonkun paikan, jossa voisi tavata muita homomiehiä ja ystäviä. Hän avasi klubin, mutta jopa klubin lähellä työskentelevät taksikuskit pahoinpitelivät homoja. Kaksi hänen ystäväänsä kuoli pahoinpitelyjen vuoksi. Poliisi ei koskaan tavoittanut tappajia.

Myös 36-vuotias Vladimir sai uhkailuja. Jos ette lähde täältä, pian löydätte itsenne joen pohjasta, kuului yksi viesti. Häntä pahoinpideltiin, huulia viilleltiin, hänen perheensä ei halunnut olla enää missään tekemisissä hänen kanssaan. Väkivaltaisuuksien jälkeen poliisin tulo paikalle kesti 1,5 tuntia, joskus kaksi tuntia.

He pelkäävät Venäjän poliisia ja viranomaisia, jos he eivät saisikaan turvapaikkaa Suomesta.

– Uusien lakien perusteella poliisit voivat tehdä homoseksuaaleille mitä tahansa.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan seksuaalivähemmistöjen tilanne Venäjällä on tuntuvasti huonontunut sen jälkeen, kun maassa hyväksyttiin niin kutsuttu homopropagandalaki. Laki kieltää alaikäisille suunnatun ”homopropadangan”.

Lain voimaan tulon jälkeen venäläisten asenteet seksuaalivähemmistöjä kohtaan ovat tiukentuneet. Monet hakevat turvapaikkaa ulkomailta.

Viikolla uutisoimme, että venäläiset Vasilij Kolesnikov ja Vladimir Naumov hakevat turvapaikkaa Suomesta. He kokevat elämänsä uhatuksi Venäjällä homoseksuaalisuutensa vuoksi.

He ovat parhaillaan Konnunsuon vastaanottokeskuksessa Lappeenrannassa odottamassa turvapaikkapäätöstä.

He toivovat ratkaisua kevään aikana.

Uutisen jälkeen kaikki kommentit eivät olleet myötämielisiä.

– Mistä tietää, että kaikki tulevat turvapaikanhakijat todella ovat homoseksuaaleja? Tänne on tulossa valtava vyöry lähivuosina, jos tälle tielle lähdetään, eräs lukija mietti verkkolehdessä.


Naimisiin Suomessa?

Turvapaikkaa Suomesta hakevat venäläiset homoseksuaalit Vasilij Kolesnikov ja Vladimir Naumov kertovat, että homoparien on hyvin vaikea elää Venäjällä. Vasilij ja Vladimir aikovat toteuttaa monia unelmiaan, jos he saavat turvapaikan Suomesta.

– Haluan perustaa perheen, rakastaa poikaystävääni, mennä ehkä naimisiin Suomessa jonain päivänä, Vladimir kertoo.

He haluaisivat elää normaalia elämää ja ehkä jonain päivänä adoptoida yhdessä lapsen.

Kolesnikov suunnittelee sosiaalityöntekijän ammattia.