perjantai 30. tammikuuta 2015

HS: "Niinhän me suomalaisetkin menemme muualle töihin" – kymmenen puheenvuoroa työperäisestä maahanmuutosta

Helsingin Sanomat: "Niinhän me suomalaisetkin menemme muualle töihin" – kymmenen puheenvuoroa työperäisestä maahanmuutosta 30.1.2015

Elinkeinoelämän valtuuskunnan torstaina julkaistussa raportissa Tulevaisuuden tekijät arvioidaan, että lähivuosikymmenien riittävän työvoiman turvaamiseksi Suomi tarvitsee 34 000 uutta maahanmuuttajaa joka vuosi. Tämä tarkoittaisi, että määrä melkein kaksinkertaistuisi nykyisestä.

Harva päättäjä tai asiantuntija on asettunut vastustamaan työperäistä maahanmuuttoa, vaikka suhtautuisi kenties kielteisesti esimerkiksi humanitaariseen maahanmuuttoon. Julkisessa keskustelussa on kuitenkin viime vuosina esitetty monenlaisia puheenvuoroja.

HS ilta kokosi niistä kymmenen.

"Suomessa 25–35-vuotiaiden määrä on vähentynyt syntyvyyden alentumisen vuoksi. Se näkyy maatalouden lisäksi muillakin aloilla, kuten siivoustyössä. Siksi pitäisi voimakkaasti lisätä työperäistä maahanmuuttoa."

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (Vatt) ylijohtaja Juhana Vartiainen (HS 13.9.2014)


"Jokainen meistä tietää, että väestön ikärakenne on sellainen, että me ei selvitä pelkästään suomalaisella porukalla tulevaisuudessa. Tarvitsemme jollakin aikavälillä jonkinlaista työperäistä maahanmuuttoa, mutta tällä hetkellä se ei ole ykkösasia."

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne vastaa Vattin Juhana Vartiaiselle (HS 27.4.2014)


"Suomi hyötyisi maahanmuuttajista vieläkin enemmän, jos se hyödyntäisi paremmin maahanmuuttajien osaamisen. – – Nigeriasta ja Kongosta saapuneet insinöörit, lääkärit ja tuomarit ovat Suomessa taksikuskeina ja siivoojina. Sen sijaan täysin nollasta aloittaneet aasialaiset ovat töissä tai toimivat yrittäjinä."

Suomen somaliyhdistyksen sosiaalisihteeri Hagi Mohamed (HS 18.6.2013)


"Niinhän me suomalaisetkin menemme muualle töihin. Erivapauksia ei saa olla. Vastustan sitä, että etnisyyden tai uskonnon perusteella saisi etuja."

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini perustelee suopeuttaan työperäistä maahanmuuttoa kohtaan (HS 17.1.)


"Suomessa asuvien maahanmuuttajien työttömyys on kolminkertainen verrattuna kantaväestöön. Maahanmuuttajat eivät saa jäädä työelämän ulkopuolelle ja yhteiskunnan marginaaliin – Ruotsin dramaattisten kokemusten luulisi olevan riittävä esimerkki seurauksista."

SAK:n johtaja Matti Tukiainen ja maahanmuuttoasioiden asiantuntija Eve Kyntäjä (HS 2.6.2013)


"Maaseutu ei selviä enää ilman ulkomaista työvoimaa."

Pellervon taloustutkimuksen (PTT) tutkija Perttu Pyykkönen (HS 13.9.2014)


"Meillä on asuntoja tyhjillään ja vaikeuksia saada lukio- ja ammattikouluryhmät riittävän suuriksi. Maahanmuutosta saadaan uutta virkeyttä. Osa muuttaa myöhemmin muualle, mutta niinhän meiltä on iän kaiken muutettu."

Pudasjärven kaupunginjohtaja Kaarina Daavittila (HS 11.5.2014)


"Työperäistä maahanmuuttoa Suomeen tarvitaan. Mutta humanitaarista maahanmuuttoa, tarkoitan turvapaikanhakijoita ja perheenyhdistämisiä, on syytä rajoittaa etenkin tässä taloudellisessa tilanteessa."

Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Niinistö (21.9.2013)


"Meidän kannattaa olla maa, johon on riittävän helppo tulla töihin ja jonne ei ole liian vaikea tulla. Jos joku haluaa tulla töihin ja saa työpaikan, se on hyvä kaikkien kannalta."

Kansanedustaja Anni Sinnemäki (HS 21.9.2013)


"Yleisen väittämän mukaan maahanmuuton lisääntyminen on sekä suomalaisten että maahanmuuttajien etu. Vetoavuudestaan huolimatta väite on vahvasti liioiteltu. Koska erilaiset hierarkiat uhkaavat vahvistua, oleellisempaa olisi kysyä, ketkä suomalaiset ja maahanmuuttajat voittavat ja mitä häviäjille tapahtuu."

Maahanmuuttopolitiikkaan perehtynyt tutkija Riikka Purra (HS 20.5.2013)