torstai 15. huhtikuuta 2010

Aamulehti: Ruotsin porvarinuoret boikotoivat Suomea maahanmuuttopuheista

Aamulehti: Ruotsin porvarinuoret boikotoivat Suomea maahanmuuttopuheista 15.4.2010
YLE Uutiset: Kokoomusnuoret veljespuolueen boikottiin maahanmuuttopuheista

Suomessa käytävän maahanmuuttokeskustelun lämpö kuumottaa jo Pohjanlahden toisella puolella.

Ruotsin kokoomusnuoret jäävät pois pohjoismaisesta kokouksesta suivaantuneina Suomen kokoomusnuorten pomon Wille Rydmanin puheista. Pohjoismaiden konservatiivinuorten (Nordisk Ungkonservativ Union) kokous pidetään Helsingissä 22.-23. toukokuuta.

Rydman nosti Ruotsin varoittavaksi esimerkiksi huonosta ulkomaalaispolitiikasta ja varoitti monikulttuurisuuden turmiollisuudesta haastatteluissaan Hufvudstadsbladetissa ja myöhemmin ruotsalaisessa Svenska Dagbladetissa.

Ruotsin kokoomusnuorten (Moderata Undomsförbundet) puheenjohtaja Niklas Wykman on ilmoittanut ruotsalaisten vastustavan jyrkästi Suomen kokoomusnuorten puhetapaa, jolla he keskustelevat maahanmuutosta ja "kulttuurisesta monimuotoisuudesta". Rydmanin kommenttia Wykman pitää loukkauksena, joka kohdistuu Ruotsiin muuttaneisiin suomalaisiin siirtolaisiin.

Rydman myöntää, että boikotti johtuu hänen puheistaan.

- Olen sanonut, että Ruotsi on eurooppalainen esimerkki siitä, miten maahanmuuttopolitiikka voi totaalisesti epäonnistua. Se osui ilmeisesti arkaan paikkaan, kokoomuksen nuorten liiton puheenjohtaja Rydman arvioi.

Tukholmasta puhelimeen vastaava Wykman sanoo olevansa tietämätön koko asiasta.

- Minulla ei ole tietoa juuri nyt, tulin sairauslomalta. Voin tavoitella sinua myöhemmin, Wykman sanoo.

Hetken kuluttua soittaa lehdistösihteeri Gustaf Stenlund. Hän kiistää riidan.

- Tieto ei pidä paikkaansa. Nyt on vaalivuosi Ruotsissa ja meillä on samana päivänä iso nuorisokonferenssi täällä. Siksi emme voi osallistua Helsingin kokoukseen, Stenlund sanoo.

Rydman ihmettelee ruotsalaisten tietämättömyyttä.

- Varmasti Wykman tietää, kun hän on itse viestejä laittanut. Häneltä tuli kärkästä ja osin epäasiallista viestiä. Siinä annettiin ymmärtää, että ainoita integraatio-ongelmia olisi niillä, jotka olisivat muuttaneet Suomesta Ruotsiin, Rydman sanoo.

Ruotsi vaikenee
Rydmanin puheita on torunut ulkoministeri Alexander Stubb (kok), jonka mukaan Rydmanin kanssa samoilla linjoilla on "ehkä promillen verran" kokoomuslaisista (HS 19.3.).

Aiotko muuttaa puheitasi, Wille Rydman?

- En varmasti aio, näistä asioista pitää pystyä vakavasti ja avoimesti keskustelemaan. Suomen kannattaa ottaa oppia Ruotsin epäonnistumisesta, Rydman toteaa.

---

Kotoutumisessa löytyy merkittäviä eroja

- Pieneen kiveen kompastuvat isot asiat, jos ne näihin miehiin kompastuvat, Pohjoismaiden konservatiivinuorten puheenjohtaja Heikki Autto sanoo.

Autto yrittää vielä kuulla kiistan pääpukareita, Wille Rydmania ja Niklas Wykmania kiistan ratkaisemiseksi.

- Ruotsin moderaattinuoret on keskeinen järjestö. Täytyy kuulla paremmin, mistä he ovat mielen pahoittaneet. Täytyy kai soittaa Tukholmaan, Rovaniemen kaupunginvaltuuston puheenjohtajana toimiva Autto tuumii.

Autto pitää Rydmanin lausuntoja kiintiöpakolaisista kärjekkäinä, mutta toivoo ruotsalaisilta myös oman maahanmuuttopolitiikan selvempää kriittistä tarkkailua.

- Itse en ole sitä mieltä, etteikö Suomeen pitäisi ottaa humanitaarisin perustein hädänalaisia ihmisiä. Olen varma, että kiintiöpakolaiset ovat kiitollisia, kun ovat päässeet Suomeen.

Autton mukaan Ruotsi on onnistunut hyvin etenkin suomalaisten kotouttamisessa.

- Suomalaiset ovat lähteneet siitä, että töitä tehdään. Ruotsissa on käytetty hyvin kriittisiä puheenvuoroja Afrikasta tulleita kohtaan.

---

Kohulausunnot

Rydman ei ottaisi kiintiöpakolaisia

Kotoutumisesta: -Emme voi ottaa enempää maahanmuuttajia kuin pystymme integroimaan yhteiskuntaan, emmekä voi ottaa heitä nopealla tahdilla, Wille Rydman (Hbl 21.2.)

Monikulttuurisuus: -Se ei ole hyvä idea, koska se tarkoittaa, että yhteiskunnassa on useita erilaisia tapoja ajatella: esimerkiksi, että jotkut elävät oman sharia-lakinsa ja jotkut Suomen lakien mukaan, Wille Rydman (Hbl 21.2.)

Kiintiöpakolaisista: -Kiintiöiden avulla voimme ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa. Sillä ei ratkaista ongelmia, Wille Rydman (HS 23.2.)

Stubb: -Joka puolueessa on rydmaneja. Heidän ajatuksillaan ei ole mitään tekemistä kokoomuksen maahanmuuttolinjan kanssa. Ei mitään, ulkoministeri Stubb (HS 19.3.)

Toni Viljanmaa
Aamulehti, Helsinki
____________________________________________________

YLE Uutiset: Kokoomusnuoret veljespuolueen boikottiin maahanmuuttopuheista

Ruotsin kokoomusnuoret boikotoivat Suomessa toukokuussa järjestettävää konservatiivinuorten kokousta. Alma Median lehtien mukaan syynä on Suomen kokoomusnuorten puheenjohtajan maahanmuuttokriittiset puheet.

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Wille Rydman myöntää, että boikotti johtuu hänen puheistaan. Hän on kritisoinut esim. monikulttuurisuuden ideaa ja pitänyt Ruotsia esimerkkinä maahanmuuttopolitiikan epäonnistumisesta.

Rydman kertoo saaneensa ruotsalaiskollegaltaan Niklas Wykmanilta voimakkaita vastalauseita.

Ruotsin kokoomusnuoret eivät vahvista boikottiuutista. Lehdistösihteeri Gustaf Stenlundin mukaan ruotsalaiset jäävät pois Suomen tapahtumasta, koska samalle päivälle osuu Ruotsissa järjestettävä nuorisokonferenssi.

Wille Rydmanin ihmettelee Stenlundin lausuntoa, koska on itse saanut selvän kuvan ruotsalaisten boikottiaikeista.