maanantai 12. huhtikuuta 2010

Demari: Maahanmuuttajanaiset tarvitsevat tietoa väkivallasta selviytymiseen

Demari: Maahanmuuttajanaiset tarvitsevat tietoa väkivallasta selviytymiseen 12.4.2010
Nasima Razmyarin haastattelu (video, 3:53)

Väkivaltaa kokeva maahanmuuttajanainen ei aina tiedä, mistä hakisi apua. Usein hän ei tiedä edes, että hänellä on oikeus saada apua väkivallan loppumiseksi. Vuoden pakolaisnainen Nasima Razmyar on tehnyt työtä maahanmuuttajanaisiin kohdistuvan väkivallan estämiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi.

Razmyar työskentelee projektipäällikkönä monikulttuurisen Monika-Naisten liiton koordinoimassa MoniNaisten Talo -hankkeessa, joka tarjoaa kohtaamispaikan maahanmuuttajanaisille ja -lapsille.

Aiemmin Razmyar työskenteli niin ikään Monika-Naisten hankkeisiin kuuluvassa monikulttuurisessa Voimavarakeskus MONIKAssa, joka tarjoaa väkivaltaa kokeville maahanmuuttajanaisille apua väkivallasta irrottautumiseen ja tukea arjesta selviytymiseen.

– Niin kuin tiedetään, väkivaltatilastot myös suomalaisten naisten kohdalla ovat valitettavan korkeita. Suomalainen nainen kuitenkin tietää oikeutensa aika hyvin, tuntee suomalaisen palvelujärjestelmän ja on kielitaitoinen. Hän ei ehkä hae apua muista syistä johtuen.

– Maahanmuuttajanaiselta puuttuvat jopa perustiedot siitä, mitkä ovat hänen oikeutensa, voiko hakea apua ja onko oikeus avioeroon. Nämä ovat asioita, joista hän ei ehkä omassa kotimaassaan ole saanut edes puhua, Nasima Razmyar vertaa.