maanantai 12. huhtikuuta 2010

Kauppalehti: Tutkijan ennuste: Maahanmuutto lisää yrittämistä

Kauppalehti: Tutkijan ennuste: Maahanmuutto lisää yrittämistä 12.4.2010

Kunnat siirtävät palvelujaan yksityisten yrittäjien hoidettavaksi. Maahanmuuttajien määrän kasvaminen tulee lisäämään yrittäjyyttä.

Elinkeinoelämä on ollut Suomessa rakennemuutoksen kourissa jo vuosia. Alhaista koulutus- ja ammattitaitoa vaativia työpaikkoja siirtyy jatkuvasti halvan työvoiman maihin.

Kilpailu työpaikoista kovenee niiden hävitessä perinteisiltä teollisuuden aloilta. Yhä suurempi osa suomalaisista saakin leipänsä palvelutyöstä tai palveluyrittäjänä. Työn siirtyminen palvelualoille näkyy myös teollisuudessa.

- Teollisuuden työpaikat voivat jopa lisääntyä, sillä kasvava osa teollisuusyritysten työpaikoista on palvelutehtäviä, esimerkiksi logistiikkaa, rahoitusta, projektinjohtamista, tai koneiden ja laitteiden ylläpitoa, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Pekka Ylä-Anttila lohduttaa.

Julkiset palvelut ulkoistetaan

Julkisella sektorilla, eli kunnilla ja valtiolla, on edessään melkoinen savotta järjestäessään sosiaali- ja terveyspalveluja. Ikäihmisten määrä kun lisääntyy lähivuosina rajusti.

Meneillään onkin trendi, jossa julkisia palveluja siirretään yksityisten yrittäjien hoidettavaksi.

- Sosiaali- ja terveysala on kasvanut nopeasti. Suurten ikäluokkien ikääntyessä julkinen talous on velkaantumassa ja tarve tehostaa kuntien ja valtion hoitamia palveluja lisääntyy, Ylä-Anttila toteaa.

Yksityistäminen on jatkunut jo koko 2000-luvun ja talouskriisi on nopeuttanut sitä entisestään. Yksityistämisen odotetaan laajentuvan edelleen tulevaisuudessa.

- Kunnalliset kodinhoitopalvelut ja sairaanhoitopalvelut ostetaan, monellakin alalla yksityistetään palveluja. Pian ulkoistetaan jo esimerkiksi kunnanjohtaja ja ylipäätään hallintopalvelut kunnissa, tulevaisuustutkija Mika Mannermaa uskoo.

Maahanmuuttajat aktiivisia

Suomalaiseen yrittäjyyteen vaikuttaa tulevaisuudessa myös maahanmuuton lisääntyminen. Pekka Ylä-Anttila ennustaa, että nimenomaan palvelualoilla, ja etenkin ravintola-alalla, ulkomaalaisten osuus kasvaa huomattavasti.

- Yleinen trendi maailmalla on, että yrittäjyys on paljon yleisempää maahanmuuttajien kuin kantaväestön keskuudessa ja näin se on meilläkin. Yrittäjäaktiivisuus lisääntyy, kun maahanmuuttajat lisääntyvät.