keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Kansan Uutiset: Suomalaisten mollaus rakennuksilla johtaa lakkoon

Kansan Uutiset: Suomalaisten mollaus rakennuksilla johtaa lakkoon 14.4.2010
YLE Pohjanmaa: Skanskalla ulosmarssi perjantaina

Skanska Oy:n työntekijät järjestävät perjantaina 16. huhtikuuta valtakunnallisen iltapäivän kestävän työnseisauksen työnantajan suomalaiseen työvoimaan kohdistuvan mollauksen johdosta. Asia liittyy Skanskan aikeisiin käyttää virolaista työvoimaa Rovaniemellä.

Työntekijöiden mukaan työnantajat ovat leimanneet suomalaiset rakentajat ammattitaidottomiksi. Lisäksi kaikki suurimmat rakennustyönantajat pitävät suomalaisia työntekijöitä liian kalliina, vaikka työehtosopimukset on yhdessä solmittu.

Suurimmalla ulkomaalaisen työvoiman alueella Uudellamaalla on tällä hetkellä melkein kaksituhatta ammattirakentajaa Rakennusliiton työttömyyskassalla. Talonrakennusalalla on aluehallintoviraston tilastojen mukaan melkein neljätuhatta työtöntä.

Työntekijöiden mukaan Skanska on ryhtynyt suosimaan virolaisia yrityksiä, vaikka ne ovat jatkuvasti joutuneet kiinni palkkaehtojen laiminlyönnistä. Kotimaiset ammattirakentajat eivät enää kelpaa suurien yritysten työmaille suoraan töihin, koska heille pitäisi maksaa työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Myöskään suomalaiset aliurakoitsijat eivät enää saa töitä.

– Tämä on valitettavasti vallitseva käytäntö suurimmalla osalla pääkaupunkiseudun työmaista ja tämä laajenee. Laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta on lähinnä muotoseikka.

– Helpoin kohta siinä on kirjoittaa ruutupaperille noudatettava työehtosopimus. Usein virolaiset, puolalaiset ja muun maalaiset yritykset eivät tiedä edes, mitä se tarkoittaa. Työn tilaaja neuvoo auliisti, että tällainen muotoseikka kuin keskeiset työsuhteen ehdot tai noudatettava työehtosopimus pitäisi saada paperille, kertoo Rakennusliiton Uudenmaan aluesihteeri Vilppu Oikarinen.

Skanskan toimitusjohtajan Juha Hetemäen keskiviikkona julkisuuteen toimittavan vastineen mukaan Skanska ei kyseenalaista lappilaisten ja muiden suomalaisten rakentajien ammattitaitoa. Virolaisia aiotaan käyttää vain yhdessä kohteessa Rovaniemellä.

Kansanedustaja Esko-Juhani Tennilä (vas.) on jättänyt asiaa koskevan kirjallisen kysymyksen, johon hallitus saattaa vastata torstaina eduskunnan kyselytunnilla.

Perjantain työnseisauksen osallistuu noin 1 600 Skanskan työntekijää.

______________________________________________

YLE Pohjanmaa: Skanskalla ulosmarssi perjantaina

Rakennusyhtiö Skanskan työntekijät uhkaavat marssia ulos työmailtaan perjantaina. Syyksi työntekijät ja luottamusmiehet ovat ilmoittaneet ulkomaisen työvoiman käytön lisäämisen.

Päivän mittaiseen ulosmarssiin perjantaina on osallistumassa myös 60 pohjalaista Skanskan työntekijää Seinäjoella, Vaasassa ja Kokkolassa. - Ulosmarssilla protestoidaan ulkomaisen halpatyövoiman käyttöä, kertoo pääluottamusmies Taisto Peippo.

Pohjanmaalla isoin rakennuskohde on tällä hetkellä Seinäjoen uusi virastotalo, jonka rakennustyöt todennäköisesti keskeytyvät ainakin puoleksi päiväksi.

Luottamusmiesten ja työntekijöiden yhteisessä kirjelmässä arvostellaan sitä, että Skanska on lisännyt ulkomaisen halpatyövoiman käyttöä. Työt keskeyttämällä halutaan osoittaa huoli rakennusalan työllisyydestä ja veroeurojen luisumisesta Suomen rajojen ulkopuolelle.