keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Sisäasiainministeriö: Puhettamaahanmuutosta.fi-sivusto tarjoaa tietoa ja argumentteja maahanmuuttokeskusteluun

Sisäasiainministeriö: Puhettamaahanmuutosta.fi-sivusto tarjoaa tietoa ja argumentteja maahanmuuttokeskusteluun 14.4.2010
Vihreä Lanka: Kirvesmies kertoo totuuden maahanmuutosta uudella sivustolla
YLE Uutiset: Uusi nettisivu jakaa tietoa maahanmuutosta

Sisäasiainministeriön oikeusyksikkö sekä maahanmuuton asiantuntijoista koottu foorumi julkaisivat tänään puhettamaahanmuutosta.fi -sivuston. Sivusto on tuotettu osana Living Together -hanketta, johon on osallistunut yhteensä kuusi EU-jäsenmaata.

Puhettamaahanmuutosta -sivuston tavoitteena on antaa tietoa, purkaa auki maahanmuuttokeskustelussa esiintyviä vastakkainasetteluita ja avata vakiintuneita sanontoja. Kussakin maassa on selvitetty paikallista maahanmuuttokeskustelua tutkimalla eri väestöryhmiin kuuluvien ihmisten asenteita ja puhetapoja maahanmuuttajista. Suomen Living Together -hankkeessa fokusryhmähaastattelut toteutti Maailman kulttuurien laitos.

”Maahanmuuttokeskustelussa ilmenee helposti erilaisia yleistyksiä. Maahanmuutto nähdään joko uhkana tai mahdollisuutena. Tekemässämme selvityksessä kävi ilmi, että henkilöt, jotka tuntevat ulkomaalaistaustaisia henkilöitä tai elävät monikulttuurisella asuinalueella, suhtautuvat aiheeseen arkisemmalla tavalla. Negatiivisista asioista puhuttaessa, kuten suomalaisen yhteiskunnan taloudellista hyväksikäyttöä arvioitaessa, todettiin suomalaistenkin syyllistyvän samoihin asioihin”, toteaa Saara Rautanen-Uunila Maailman kulttuurien laitokselta.

Eri maiden Living Together -hankkeissa haastattelututkimusten tuloksia on hyödynnetty luomalla materiaalia tahoille, jotka tekevät rasismin ja muukalaisvihamielisyyden vastaista työtä.

”Suomen hankeverkoston toteuttama puhettamaahanmuutosta.fi -sivusto on suunnattu kaikille maahanmuuttokeskustelusta kiinnostuneille”, sanoo hankeverkoston jäsen, projektikoordinaattori Nexhat Beqiri sisäasiainministeriöstä. Hankeryhmään osallistui sisäasiainministeriön lisäksi yliopistojen, talouselämän, järjestöjen, median, politiikan ja kaupungin edustajia.

www.puhettamaahanmuutosta.fi

Lisätietoja: projektikoordinaattori Nexhat Beqiri, 071 878 8287

______________________________________________________

Vihreä Lanka: Kirvesmies kertoo totuuden maahanmuutosta uudella sivustolla

Sisäministeriö avasi tänään puhettamaahanmuutosta.fi-sivuston, jonka tavoitteena on muun muassa purkaa maahanmuuttokeskustelussa esiintyviä vastakkainasetteluita ja avata vakiintuneita sanontoja.

”Maahanmuuttokeskustelussa ilmenee helposti erilaisia yleistyksiä. Maahanmuutto nähdään joko uhkana tai mahdollisuutena”, sanoo Maailman kulttuurien laitoksen Saara Rautanen-Uunila asiasta annetussa tiedotteessa.

”Henkilöt, jotka tuntevat ulkomaalaistaustaisia henkilöitä tai elävät monikulttuurisella asuinalueella, suhtautuvat aiheeseen arkisemmalla tavalla.”

Maailman kulttuurien laitos on ollut selvittämässä maahanmuuttokeskustelua osana eurooppalaista Living Together -hanketta, johon myös nyt avattu sivusto kuuluu.

_________________________________________

YLE Uutiset: Uusi nettisivu jakaa tietoa maahanmuutosta

Tietoa ja ajatusten vaihtoa maahanmuutosta halutaan syventää internetissä. Sisäministeriön oikeusyksikön ja maahanmuuton asiantuntijoiden kehittämä Puhetta maahanmuutosta -sivusto julkistettiin keskiviikkona Helsingissä.

Suomenkieliselle nettisivustolle on koottu näkökulmia ja faktoja maahanmuutosta. Sivustolla voi esittää maahanmuuttoon liittyviä kysymyksiä ja tarjota omia artikkeleja julkaistavaksi. Sen sijaan keskustelupalstamainen kommentointi ei ainakaan vielä ole mahdollista.

Projektikoordinaattori Nexhat Beqiri sisäministeriöstä korostaa, että sivusto on suunnattu kaikille maahanmuuttokeskustelusta kiinnostuneille. Tekijät haluavat lisätä nettiin asiallista ja faktoihin perustuvaa tietoa maahanmuutosta. Lähtökohtana on, että sivustolla esiinnytään omalla nimellä.

- On päästävä eroon me ja ne -asetelmasta sekä saarnaavasta ja syyllistävästä asenteesta.

Sivusto on toteutettu osana hanketta, johon on osallistunut Suomen lisäksi Espanja, Portugali, Ruotsi, Hollanti ja Irlanti.

Netin vihakirjoittelulle loppu

Sisäministeriön kansliapäällikkö Ritva Viljanen sanoo, että netissä viime kuukausina huokuneeseen vihakirjoitteluun täytyy reagoida. Tuore sivusto on yksi keino.

- Verkosta ei voi tulla villi länsi. Keskustelun suuntaa täytyy voida muuttaa.

Viljanen muistuttaa, että maahanmuutto on Suomessa 2000-luvun ilmiö ja suurin osa rasismista johtuu tietämättömyydestä. Myös talouden kehno tila kiristää asenteita.

- Netin vihakirjoittelu ei voi olla totuus Suomesta. Suurin osa on varmasti valmis ottamaan ihmiset vastaan ihmisinä.

Myös SAK:n maahanmuuttoasiantuntija Eve Kyntäjä on huolestunut keskustelun saamasta sävystä.

- Keskustelu on muuttunut raadollisemmaksi ja yksilökohtaisemmaksi. Mennään ihmisten kimppuun, Kyntäjä kuvailee.

Kyntäjän mukaan "sävyltään moukaroivissa" nettikeskustelussa ei nähdä epäkohtia laajemmassa mittakaavassa.

- Esimerkiksi virolaisia rakennusmiehiä arvostellaan sen sijaan, että puhuttaisiin työntekijöiden oikeuksia polkevista rakennusfirmoista. Maahanmuuttajia syyllistetään myös huonosta kielitaidosta, kun pitäisi puhua puutteellisesta kielikoulutuksesta.

Puhetta maahanmuutosta -sivustoa ylläpidosta vastaa laaja asiantuntijaverkosto. Tekninen ylläpito on sisäministeriön vastuulla.