sunnuntai 18. huhtikuuta 2010

Karjalan Heili: Poliisi valitsi kovan linjan

Karjalan Heili/Petri Vähä: Poliisi valitsi kovan linjan 16.4.2010

Poliisi on nostanut rasististen rikosten selvittämisen ja ennaltaehkäisyn tehtäviensä kiireellisyyslistan kärkipäähän. Näin Heilille kertoi Pohjois-Karjalan poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Pentti Nurminen.

Nurmisen mukaan 0-toleranssi rasistisia rikoksia kohtaan tarkoittaa käytännössä sitä, että poliisi on pääsiäisestä lähtien käyttänyt poikkeuksellisen voimakkaita keinoja. Jos esimerkiksi julkisella paikalla esiintyy rasistista huutelua tai häirintää, poliisi vie huutelijan rikokselta ja häiriöltä suojaamiseksi suoraan putkaan. Yleensähän julkisella paikalla tehdystä tavallisesta uhittelusta selviää pelkällä varoituksella. Samalla tavalla rikoksia selvitettäessä käytetään pakkokeinoja eli putkaan pistämistä aiempaa hanakammin. Lain mukaan poliisi voi pitää teon ulkomaalaisvihaa huokuvia motiiveja raskauttavana seikkana. Juuri näin pitää toimia. Viestin on oltava yksiselitteisen tiukka.

Samaa viestiä voi jokainen yksityishenkilö välittää avustamalla poliisia. Tiedot rasistisista teoista voi ilmoittaa poliisille virka-aikana puhelinnumeroon 071 875 6500.

Jo viime vuonna rasististen rikosten määrä kasvoi Pohjois-Karjalassa.

Pääsiäisen aikaan ryöpsähti jälleen kun Joensuussa ja Kontiolahden Lehmossa tehtiin yhtenä viikonloppuna useita rikoksia. Poliisi epäilee tekojen motiiveja rasistisiksi. Ei voi olla sattumaa, että ilkivallankohteeksi joutui kuusi autoa, joilla kaikilla on ulkomaalaistaustainen omistaja. Tämän lisäksi ikkunoita rikottiin kahdesta ravintolasta, joista toisella on ulkomaalaistaustainen omistaja ja toisessa työskentelee ulkomaalaislähtöisiä henkilöitä.

Kohdistuivatpa rasistiset rikokset yksityishenkilöihin tai yhteiskunnan selkärankana oleviin yrittäjiin, niin rasismi ja rasistiset rikokset täytyy yksiselitteisesti tuomita.

Etniseen taustaan, uskontoon ja äidinkieleen katsomatta täytyy kaikille ihmisille olla tilaa elää rauhassa rinnakkain. Vaikka toisen kaikkia tapoja ei ymmärtäisi eikä edes hyväksyisi, erilaisuutta täytyy vähintäänkin sietää. Tämä koskee niin asennoitumista maahanmuuttajiin ja pakolaisiin kuin syntyperäisten suomalaistenkin välisiä suhteita.

Tavallisille kansalaisille tarjoutuu toukokuun aikana uusi väylä rasisminvastaiseen toimintaan. Meille saa tulla -työnimellä kulkeva kampanja haastaa mukaan niin yksityiset henkilöt kuin yhteisöt ja yrityksetkin. Tuki ei tarkoita rahan keräämistä vaan ajatuksia, sitoutumista ja tekoja.

Kansalaiskampanjan on suunniteltu sisältävän esimerkiksi antirasistisia mielenosoituksia, näkymistä erilaisissa tapahtumissa, oppilaitosvierailuja ja pamfletteja. Tukeaan voi osoittaa myös antirasistisin pinssein ja paidoin. Kampanjan alullepanijoina ovat Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen sosiologian opiskelijat. Toiminnan suunnitteluun kaivataan myös lisää ideoita. Ideoita ja lisätietoa voi soittaa numeroon 013 251 2390.

Petri Vähä

Kirjoittaja on Karjalan Heilin päätoimittaja