torstai 15. huhtikuuta 2010

Keskisuomalainen: Ympärileikkaukset tuomittava jyrkästi

Keskisuomalainen, pääkirjoitus: Ympärileikkaukset tuomittava jyrkästi 15.4.2010

Lyhyen ajan sisällä kahden ympärileikatun poikavauvan vanhemmat on tuomittu käräjäoikeudessa sakkoihin pahoinpitelystä. Molemmissa tapauksissa vanhemmat olivat kutsuneet ulkomailta ympärileikkaajan, joiden lääkärinoikeuksista ei ole saatu näyttöä. Kihlakunnan syyttäjä on tyytymätön tuomioihin, sillä hänen mukaansa ne vastaavat törkeää pahoinpitelyä.

Syyttäjän linjaus on oikea. Fyysinen koskemattomuus on Suomessa kirjattu lakiin. Maallikon tekemä vauvan sukupuolielinten silpominen on tulkittava törkeäksi pahoinpitelyksi.

Tyttöjen ja poikien ympärileikkaukset tulee Suomessa tuomita jyrkästi. Joitakin poikien ympärileikkauksia selitetään terveyssyillä ja nämä tapaukset on oltava tiukasti ammattilaisten harkittavissa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on toivonut, että sairaanhoitopiireissä tehtäisiin uskonnollisia ympärileikkauksia, jotta vanhemmat eivät turvautuisi puoskareihin. Hyvästä tarkoituksesta huolimatta tämä voidaan tulkita ilmiön hyväksymisenä. Samoin voidaan nähdä myös Korkeimman oikeuden päätös, että uskonnollisista syistä tehty tehty ympärileikkaus ei ole rikos, jos sen tekee lääkäri käyttäen kivunlievitystä. Suomessa lääkärit ovat olleet haluttomia leikkauksiin.

Suomessa poikien ympärileikkauksiin suhtautumisessa on eletty etsikkoaikaa, mutta asiaan vihdoin tulisi ottaa yhtä selkeän tuomitseva kanta kuin tyttöjen ympärileikkauksiin.