perjantai 16. huhtikuuta 2010

Suomenmaa: Romanian suurlähettiläs yrittänyt vaikuttaa kerjäläiskirjoitteluun

Suomenmaa: Romanian suurlähettiläs yrittänyt vaikuttaa kerjäläiskirjoitteluun 16.4.2010
Ilta-Sanomat: Romanikerjäläisiä epäillään vanhusryöstöistä
Turun Sanomat: Kaupustelijat pysäyttäneet autoilijoita jopa moottoritiellä

Helsingissä toimiva Romanian suurlähettiläs on loukkaantunut tavasta jolla suomalainen media on kertonut Romaniasta tänne tulleista romanikerjäläisistä.

Diplomaatti on yrittänyt vaikuttaa asiaan kääntymällä poliisin ja sisäasiainministerin puoleen.

Sisäasiainministeriössä toimivan poliisiylitarkastaja Esko Ruokosen mukaan Romanian suurlähettiläs on ottanut kovasti itseensä siitä, että suomalainen media muistuttaa tämän tästä hänen maanmiestensä ja -naistensa kerjäläisongelmasta.

– Hän kokee kerjäläisongelmasta kirjoittelun hyvin kiusallisena ja on soitellut meille ja kääntynyt sisäministerin puoleen ja pyytänyt, ettei Romaniaa tällä tavalla mustamaalaavaa kirjoittelua olisi, mutta eihän se tietenkään näin mene Suomessa. Eihän täällä Suomessa valtiovalta kontrolloi mitä media kirjoittaa, Ruokonen toteaa.

Ruokosen mukaan suurlähettiläs on sitä mieltä, että median toiminta on omiaan huonontamaan Romanian kuvaa suomalaisten silmissä.

– Hän on loukkaantunut siitä, koska täällä on myös paljon Romanian kansalaisia töissä, muun muassa Nokialla, ja he maksavat veronsa.

Pääasiassa Romaniasta ja Bulgariasta Suomeen tulevat kerjäläiset ja kaupustelijat ovat käyneet entistä röyhkeämmiksi. Poliisi on saanut tällä viikolla useita ilmoituksia autoja pysäyttelevistä kaupustelijoista ja kerjääjistä. Autoja on yritetty pysäyttää jopa moottoritielle.

Valvonnan ja hälytystoiminnan vastuualueen esimiehenä sisäministeriössä toimiva Esko Ruokonen kehottaa kansalaisia soittamaan välittömästi hätäkeskuksen numeroon 112 havaitessaan liikennettä häiritsevää tai vaarantavaa toimintaa.

– Poliisin pitää pyrkiä hoitamaan asia kuntoon kiireellisenä hälytystehtävänä. Ei siinä ole mitään muuta vaihtoehtoa olemassa. Jos ei paikallispoliisi ehdi paikalle, niin onhan meillä liikkuvan poliisin partioita päiväsaikaan päätieverkolla liikkeellä, Ruokonen toteaa.

Nopeasti paikkaa vaihtavista kaupustelijoista kannattaa Ruokosen mukaan ottaa muistiin tuntomerkkejä autosta niin paljon kuin mahdollista.

– Paikalle ei pidä pysähtyä, mutta ei tietenkään kenenkään päällekään saa ajaa. Jos mahdollista paikka kannattaa kiertää, koska siinä voi tulla vaikeuksia jos on yksinään liikkeellä, Ruokonen neuvoo.

Kaupungin keskustoissa muki kädessä kaduilla kerjäävät romanit ovat Ruokosen mielestä enemmänkin kosmeettinen haitta eikä kuuluu suomalaiseen kulttuuriin. Järjestyslaki ei kerjäämistä kiellä ellei toiminta ole päälle käyvää.

Ruokosen mukaan Romaniasta ja Bulgariasta Suomeen tulevat kerjäläiset ovat osa järjestäytynyttä toimintaa.

– Kotimaassaan heille uskotellaan, että Pohjoismaissa vuollaan kerjäämällä kultaa. Matkat järjestyvät velkarahalla, josta peritään kova korko. Tänne päästyään petytään pahasti, eikä rahaa ole paluumatkaan. Niin kauan kuin elintasokuilu Euroopan maiden sisällä on näin valtava, niin tätä tulee jatkossakin tapahtumaan, Ruokonen sanoo.

_________________________________________________

Ilta-Sanomat: Romanikerjäläisiä epäillään vanhusryöstöistä

Kahta nuorta romanialaista miestä epäillään Helsingissä tapahtuneista vanhusten ryöstöistä. Poliisi esittää miehiä vangittavaksi neljästä ryöstöstä epäiltynä.

Epäillyt ovat 16- ja 20-vuotiaita. Heidät otettiin kiinni torstaina aamuyöllä tuntomerkkien perusteella, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kari Martikainen Helsingin väkivaltarikosyksiköstä kertoi.

Miehet taltioituivat valvontakameran kuviin, joiden perusteella poliisi otti heidät kiinni.

Romanialaiset miehet kertovat tulleensa Suomeen kuukausi sitten kerjäämään, Martikainen kertoi.

Ensimmäinen ryöstö tapahtui 3. huhtikuuta Laivastokadulla Katajanokalla puoli yhden aikaan päivällä. Uhriksi joutui 92-vuotias mies, joka tönäistiin maahan ja hänen povitaskustaan anastettiin lompakko.

Toinen ryöstö tehtiin samaan aikaan päivästä 5. huhtikuuta Uudenmaankadulla. Nyt maahan kaadettiin 76-vuotias mies. Ryöstäjät olivat seuranneet miestä sisäpihalle, jossa kävivät hänen kimppuunsa ja veivät lompakon.

Kolmannen ryöstön uhriksi joutui 88-vuotias nainen 6. huhtikuuta puoli neljän aikaan iltapäivällä Hietaniemen hautausmaalla. Naisen kimppuun oli hyökätty takaapäin ja kaadettu hänet selälleen. Miehensä haudalle menossa ollut nainen menetti lompakkonsa ja puhelimensa.

Neljäs ryöstö tehtiin Bulevardilla, jossa ryöstäjät seurasivat rollaattorilla kulkenutta 85-vuotiasta naista porraskäytävään. Hissin luona varas tempaisi naisen käsilaukun ja vei puhelimen.

Martikaisen mukaan on ihme, ettei kukaan vanhuksista loukkaantunut ryöstöjen yhteydessä pahemmin.

Saaliiksi ryöstäjät saivat vanhuksilta Martikaisen mukaan satoja euroja.

_______________________________________________

Turun Sanomat: Kaupustelijat pysäyttäneet autoilijoita jopa moottoritiellä

Varsinais-Suomen poliisi sai torstaina kymmeniä ilmoituksia ulkomaalaisista kaupustelijoista ja kerjääjistä, jotka pysäyttelivät autoja valtateillä ja jopa moottoritiellä.

Komisario Marko Luotonen kertoi, että ilmoituksia tuli päivän mittaan Turusta, Kaarinasta, Liedosta, Länsi-Turunmaalta, Aurasta ja Naantalista.

Poliisi toivoo, etteivät autoilijat pysähtyisi kaupustelijoiden pyynnöistä. Jos autoilija haluaa varmistua siitä, että pysäyttäjillä ei ole hätää, tulee hänen tarkkaan harkita voiko paikalle turvallisesti pysähtyä.

Luotosen mukaan poliisille ei tähän mennessä ole tullut tietoa siitä, että yksikään pysäyttelijöistä olisi ollut avun tarpeessa. Pysäyttämisen syynä on ollut tarve kaupustella erilaista tavaraa tai yrittää kerjätä rahaa.

– Kyse on liikenteen vaarantamisesta. Voimme määrätä pysäyttäjille sakot ja tarkastaa heidän maassaoloedellytyksensä, Luotonen kertoi.