perjantai 16. huhtikuuta 2010

Vartti: Helsinki ajaa kerjäämiskieltoa

Vartti: Helsinki ajaa kerjäämiskieltoa 16.4.2010

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen perusti tällä viikolla työryhmän, jonka tavoitteena on yhtenäistää romaniasian hoitoa kaupungissa ja valmistella esityksiä lainsäätäjälle. Pajusen tähtäimessä on järjestyslain muutos.

- Epävirallisia neuvotteluja on käyty valtiovallan edustajien kanssa, mutta nyt mielestäni aika on kypsä konkreettiselle muutokselle. Oma kantani on, että paras tapa olisi kerjäämiskielto. Kerjääminen ei kuulu länsimaiseen hyvinvointivaltioon, sanoo Pajunen.

Helsinki ei voi sitä itse kieltää, koska järjestyslaki ei salli kuntakohtaista harkintaa. Asiaa pohtinut työryhmä torppasi kerjäämiskiellon pari vuotta sitten. Uusi työryhmä perustettiin keskiviikona 14. huhtikuuta.

Helsingissä on tarvetta myös kaupungin eri hallintokuntien toimivaltuuksien viilaamiseen. Osa poliitikoista kimmastui viime vuonna, kun Kalasataman leirien purkupäätöksen tekijää ei ensin tiedetty. Päätöksen tekijäksi paljastui kaupungin turvaosasto.

Wien otti käyttöön täyskiellon

Vertailun vuoksi Wienin osavaltio päätti maaliskuussa kieltää niin sanotun ammattimaisen kerjäämisen kokonaan.

Ammattimaisella kerjäämisellä tarkoitetaan oviaukkojen läheisyydessä tai risteyksissä tapahtuvaa toistuvaa rahan keräämistä.

Kiellon rikkomisesta mätkäistään 700 euron sakot.
Niin kutsuttu aktiivinen kerjääminen, kuten ihmisten puhuttelu, kiellettiin Itävallassa jo aikaisemmin.