keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Turkulainen: Maahanmuuttajien kotoutus liian lyhyt

Turkulainen: Maahanmuuttajien kotoutus liian lyhyt 6.4.2010

Maahanmuuttajien kotoutumisjakso on nykyisellään kolme vuotta. Naismaahanmuuttajien kanssa työtä tekevä Hulya ”Hissu” Kytö pitää aikaa liian lyhyenä:

–Totuus kuitenkin on se, että suurin osa suomeenmuuttajista on vailla koulutuksen vaatimia valmiuksia. Luku- ja kirjoitustaidottomilta puuttuu opiskelussa tarvittavat perustaidot itse asiassa kokonaan, hän toteaa.

DaisyLadies-toimintaa pyörittävä Kytö sanoo, että lyhyt kotoutuminen harvoin riittää naisille ja siksi naiset syrjäytyvät helposti.

Kytö ehdottaa, että kotoutumisohjelmalle rakennettaisiin jatko-ohjelma. Sen aikana suomeenmuuttajat voisivat opiskella suomen kieltä ja työelämässä toimimista tekemällä oppimisen kautta.

–Ohjaajina ja opettajina toimisivat tällöin jo tänne kotoutuneet suomeenmuuttajat, jotka hallitsevat sekä suomen kielen että osaavat jo toimia yhteiskunnassa itsenäisesti. Tällä tavalla heillekin annettaisiin mahdollisuus työllistää itse itsensä ja samalla he voisivat olla hyviä esimerkkejä muille suomeenmuuttajille.

Kytö korostaa, että jokainen maahanmuuttaja ei tarvitse pitkää kotoutumista, vaan ohjelma pitäisi räätälöidä yksilöllisesti.