tiistai 12. lokakuuta 2010

HS: JSN: Pilaa saa tehdä myös romaneja koskevista stereotypioista

Helsingin Sanomat: JSN: Pilaa saa tehdä myös romaneja koskevista stereotypioista 12.10.2010

Radio Suomipop ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa, kun Aamulypsy-ohjelmassa pilailtiin romaneihin kohdistuvilla ennakkoluuloilla.

Julkisen sanan neuvosto (JSN) arvioi, ettei ohjelmassa sorruttu ihmisarvon loukkaamiseen tai etnisen alkuperän halventamiseen. Vaikka tyyli ja maku eivät olisikaan kaikkien mieleen, sananvapauden nimissä myös huonoa makua osoittavia puheenvuoroja on voitava esittää.

Pilailun takana oli ohjelmaan soittanut "Taisto", joka on radiokanavan mukaan noussut positiivisilla ja hauskoilla jutuillaan kuuntelijoiden suosikiksi. Taisto on tiettävästi Oulun seudulla asuva kuuntelija.

JSN:ään päätyneessä osuudessa kerrottiin kuolleesta päämiehestä ja siitä, että tämä on ensimmäinen suvussa, joka on nukkunut pois luonnollisella tavalla. Yleensä kuolema kun tapahtuu radiossa sanotun mukaan juhannuksena seisaaltaan puukon kautta.

Lopuksi osuudessa kuultiin kappale Puukkojunkkarit.

Kantelija katsoi, että sketsi oli halventava, vihjaileva ja hyvän maun vastainen.

Julkisen sanan neuvosto on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa sekä puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta.

JSN:lla ei ole juridista valtaa.