tiistai 12. lokakuuta 2010

Hämeen Sanomat: Ulkomaalaisten rikollisuus pienessä kasvussa

Hämeen Sanomat: Ulkomaalaisten rikollisuus pienessä kasvussa 12.10.2010

Maahanmuuttokeskustelussa argumentoidaan usein ulkomaalaistaustaisten ihmisten suomalaisia suuremmalla alttiudella rikoksiin. Kanta-Hämeen poliisin tilastojen perusteella ulkomaalaisten rikollisuus ei ole maakunnassamme merkittävä ongelma, vaikka rajojen aukeaminen onkin lisännyt tapauksia.

- Viime vuosina näyttäisi olevan pikkaista kasvua. Erityisesti kesäisin näkyy tilastopiikkinä rötöstelevien porukoiden tulo Suomeen, joita on alkanut liikkua kauempaakin kuin naapurimaista, kertoo rikoskomisario Ilkka Iivari.

Viime vuonna ulkomaalaiset tekivät Kanta-Hämeessä kaikkiaan 518 rikosta. Kokonaisuudessaan rikoksia kirjautui poliisilaitoksen tilastoihin 28 358 kappaletta.

Ulkomaalaisten epäillään usein syyllistyvän raiskauksiin, mutta Kanta-Hämeessä ei ollut vuonna 2009 yhtään ulkomaalaisen tekemää seksuaalirikosta. Tänä vuonna tutkinnassa on yksi seksuaalirikos, jota tutkitaan raiskauksena. Kyse on paljon julkisuutta saaneesta tapauksesta, josta epäillään Lammin vastaanottokeskuksen asukasta.

Rikoksentekijöiden kansallisuudet jakautuvat siten, että tekijöistä noin 20 prosenttia on virolaisia, toiseksi eniten on ruotsalaisia, noin 15 prosenttia. Sen jälkeen kymmenen prosentin osuudella tulevat venäläiset ja viiden prosentin osuudella esiintyvät romanialaiset, turkkilaiset, irakilaiset ja saksalaiset. Somalialaisia oli viime vuonna rikoksiin syyllistyneiden joukossa alle 2 prosenttia eli yhdeksän kappaletta.

Tilastosta erottuu, että kerran viime vuonna alueellamme syyllistyi rikkeeseen myös samoalainen henkilö.