tiistai 12. lokakuuta 2010

Hämeen Sanomat: Kansan pitäisi saada äänestää maahanmuutosta

Hämeen Sanomat: Kansan pitäisi saada äänestää maahanmuutosta 12.10.2010

Kansa ei pääse suoraan päättämään suomalaisesta maahanmuuttopolitiikasta, vaikka kustantaa sen verorahoillaan.

Tämä korpeaa hattulalaista Veli Karimiestä sen verran, että hän on ryhtynyt aktiiviksi uudessa Muutos 2011 -puolueessa.

Hän on mm. tehnyt aloitteen kunnallisesta kansanäänestyksestä Lammin vastaanottokeskuksesta. Hän vaatii, että Suomessa pitäisi järjestää sitovia kansanäänestyksiä tärkeistä lakimuutoksista niin maahanmuutossa kuin muissakin asioissa.
-Kun maahanmuuttoa koskevia lakeja uudistetaan, kansan pitää voida sanoa, hyväksytäänkö lakiesitykset.

Karimies vetoaa mm. Hommaforumin ja Iltalehden äskettäin teettämiin tutkimuksiin, joihin osallistuneiden enemmistö toivoo supistuksia humanitaariseen maahanmuuttoon, mutta hyväksyy työperäisen muuton.
-Kyllä se panee ajattelemaan, että Afganistanista on tänne jotain 3000 kilomeriä, joiden varrella on monta muuta Euroopan maata. Silti turvapaikanhakijat tulevat tänne. Esimerkiksi Virosta haki viime vuonna turvapaikkaa parikymmentä henkilöä ja meiltä 6000.

Sotalapset esimerkkinä

Perheiden yhdistäminen tehdään Veli Karimiehen mielestä Suomessa väärin.
-Suomesta lähetettiin sodan aikana lapsia Ruotsiin. Sodan jälkeen perheet yhdistettiin lähettämällä lapset takaisin omien perheidensä luo.
Vaikka turvapaikanhakijoiden etuuksia äskettäin kiristettiin, ne ovat Karimiehen mukaan edelleen parhaasta päästä Euroopassa.

Hän kannattaa puolueensa linjausta, että humanitaarisin syin Suomeen tulisi vuosittain vastaanottaa enintään 1000 henkilöä.
-Se sisältäisi turvapaikanhakijat, kiintiöpakolaiset ja perheidenyhdistämiset.

Hän esittää, että vastaanotto voisi perustua myös vapaaehtoisuuteen.
-Ne, jotka haluavat, voisivat ottaa ulkomailta tulijoita koteihinsa asumaan tai avustaa muuten heidän Suomessa oleskeluaan.

Halla-aho innostaa

Veli Karimies kertoo löytäneensä ajatustapansa pari vuotta sitten ollessaan jonkin aikaa työttömänä.
-Löysin netistä Jussi Halla-ahon kotisivut ja sitä kautta Hommaforumin. Muutos 2011:een lähdin mukaan, koska perussuomalaiset vaikuttivat junttimaisilta. Ehkä media on leimannut heidät.

Karimies on ehdokkaana tulevissa eduskuntavaaleissa. Hän sanoo saaneensa voittopuolisesti positiivista palautetta, mutta kyllä on uhattu turpaankin antaa.