torstai 7. lokakuuta 2010

HS: Jyrki Katainen raivostui kansanedustajalle kyselytunnilla

Helsingin Sanomat: Jyrki Katainen raivostui kansanedustajalle kyselytunnilla 7.10.2010
Eduskunnan kyselytunti (27:40-31:40) (video)
Täysistunnon pöytäkirja PTK 96/2010 vp (teksti)

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) hermostui perin pohjin kansanedustaja Kari Rajamäen (sd) syytöksestä eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

Rajamäen mukaan kokoomukselta on tietoinen poliittinen valinta luoda maahan kahdet työmarkkinat, kun hallitus yrittää poistaa työlupien niin sanotun saatavuusharkinnan ja työehtojen valvonta ontuu. "Suomessa on jo nyt orjatyösuhteita", Rajamäki sanoi.

Rajamäki on entinen sisäministeri, joka ottaa usein kantaa rikollisuuteen ja maahanmuuttoon liittyviin asioihin.

Kataisen mukaan Rajamäen väite tietoisesta kaksien työmarkkinoiden luomisesta tarkoittaa sitä, että Rajamäki syyttää samalla kokoomusta tietoisesta rikollisuuden tukemisesta.

"Tuo on niin pöyristyttävä väite, että ei uskoisi, että niin kokenut kansanedustaja kuin edustaja Rajamäki viitsii tulla tämän seurakunnan eteen väittämään jotakin noin pöyristyttävää", Katainen sanoi.

Rajamäki jatkoi luettelemalla hallituksen tekoja, jotka hänen mielestään tukevat halpatyömarkkinoiden luomista. Katainen hermostui lopullisesti ja ilmoitti puhemiehelle, ettei hyväksy puheenvuoroja, joissa vihjaillaan kokoomuksen tukevan rikollisuutta.

"Markkinatalouden toimivuuden ja yrittäjyyden kannalta yhdet ja samat säännöt ovat elämän tärkein periaate. Jos on kahdet pelisäännöt, se on rikollista ja tuomittavaa, ja sen estämiseksi pitää tehdä kaikki mahdollinen", Katainen vastasi.

_____________________________________

Kari Rajamäki/sd:
Puhemies! Täytyy sanoa, että kyllä nämä vihreät, sinisilmäiset arvot ovat löytäneet kovat harmaat markkinavoimat. Kokoomuksella on tietoinen poliittinen valinta tuoda maahan kahdet työmarkkinat. (Ed. Zyskowicz: Höpö höpö!) Tämä on aivan selkeä linjaus. Te poistatte työvoiman saatavuusharkintaa, työehtojen valvonnan puute on täydellinen, ja kyllä tässä suhteessa on erittäin vakavat vääristymät kilpailuasemassa. Meillä on nyt jo orjatyösuhteita tässä maassa. Eli kyllä myös hyvinvointivaltion rahoituksen kannalta, valtiovarainministeri Katainen, te valitsitte kovat arvot tammikuussa 2007. Te arvostelitte siitä, kun varoitin kovista arvoista arjessa ja työelämässä. Te olette valinnut myös hyvinvointivaltion rahoituksen kannalta vakavan tien, myös sisäisen turvallisuuden kannalta.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen:
Arvoisa puhemies! Ed. Rajamäki sanoo, että haluamme tietoisesti tehdä kaksia työmarkkinoita, mikä siis tarkoittaa, että haluamme tietoisesti tukea rikollisuutta. (Ed. Rajamäki: Siltä toiminta näyttää!)

Arvoisa puhemies! Tuo on niin pöyristyttävä väite, että en uskoisi, että niin kokenut kansanedustaja, kuin ed. Rajamäki on, viitsisi tulla tämän seurakunnan eteen ja televisioyleisön eteen väittämään jotakin noin pöyristyttävää, että joku puolue tässä eduskuntasalissa haluaisi tukea rikollista toimintaa. (Välihuutoja) Vaikka te käyttekin vaalien takia kuumana, niin älkää ihan kaikkea uhratko tällä poliittisella alttarilla. Rehellisen yrittäjyyden, rehellisen markkinatalouden, reilujen työelämän pelisääntöjen rajojen täytyy olla kirkkaat. Se, joka ei noudata sääntöjä työmarkkinoilla, alistaa työntekijänsä ja itsensä kyllä rikolliselle toiminnalle, ja sitä ei kukaan tässä salissa kannata - en usko edes, että meidän kilpailijamme kannattavat.

Kari Rajamäki/sd:
Puhemies! Kun saatavuusharkintaa poistetaan, se tarkoittaa käytännössä sitä, että kuka tahansa voi tuoda miltä alueelta tahansa mille alalle ja alueelle tahansa työvoimaa samaan aikaan, kun meillä on massatyöttömyys, nuorten työttömyys kasvaa, pitkäaikaistyöttömyys kasvaa. Työehtojen valvontaa te olette heikentäneet työsuojelussa ja muussa, ja tällä hetkellä maahanmuuttoviranomaisilla ei ole mahdollisuuksia oleskelulupien tarkastukseen. Te ette anna resursseja lisää. Te panette maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaan 207 miljoonaa euroa ensi vuodelle lisää mutta ette hoida nimenomaan tätä valvontapuolta. Te lakkautitte ulkomaisen laittoman työvoiman valvontayksikön, jonka edellisen hallituksen aikana perustimme 2004 keskusrikospoliisiin. (Eduskunnasta: Kuka oli ministeri?) Kyllä teidän tekonne tukevat nimenomaan kaksien ja halpatyömarkkinoiden luomista, vääristävät kilpailua ja vaarantavat myös sisäistä turvallisuutta.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen:
Arvoisa puhemies! Tehdään nyt ihan kerta kaikkiaan selväksi, että ed. Rajamäki nyt syyttää, että hallitus tai osa hallitusta haluaa tukea rikollisuutta. Minä en usko, (Välihuutoja vasemmalta) että tässä salissa on kovin montaa muuta kansanedustajaa kuin ed. Rajamäki, joka on sitä mieltä, että tämän salin kansanedustajista merkittävä osa tukee rikollisuutta. Me voimme olla eri mieltä poliittisista asioista, (Ed. Rajamäki: Puhutaan teidän toiminnasta!) mutta tehdään tämä asia nyt selväksi. Reilun hyvinvointiyhteiskunnan kannalta, markkinatalouden toimivuuden kannalta, yrittäjyyden perusperiaatteiden kannalta (Ed. Rajamäki: Sitä te tuhoatte!) yhdet ja samat säännöt on elämän tärkein periaate. (Välihuutoja vasemmalta) Jos meillä on ongelmia, meillä on kahdet eri säännöt, se on rikollista, se on tuomittavaa ja sen estämiseksi pitää tehdä kaikki mahdollinen. (Ed. Tennilä: Näin se on!)

Puhemies! Minä en hyväksy sen kaltaista puheenvuoroa, mitä ed. Rajamäki täällä puhui, että joku osa eduskunnasta aidosti haluaisi tukea rikollisuutta.

Puhemies:
Kysymys on loppuun käsitelty.