torstai 7. lokakuuta 2010

YLE: Karkotettu angolalaispoika palaa Pudasjärvelle

YLE Oulu: Karkotettu angolalaispoika palaa Pudasjärvelle 7.10.2010

Pudasjärven pakolaiskeskuksesta toissa sunnuntaina poliisin huostaan haettu angolalaispoika on päästetty vapaaksi. Nuorukainen palaa Helsingistä Pudasjärvelle perjantaina.

Poliisin mukaan 19-vuotiaalle nuorukaiselle on haettu muukalaispassia sekä oleskelulupaa opiskelun perusteella. Afrikkalaisnuorukaisella ei ole ollut oleskelulupaa Suomessa ja hän sai kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseensa viime tammikuussa.

Pojan sielunhoitaja, kirkkoherra Erkki Piri kertoo, että poika palaa kouluun Pudasjärvelle perjantaina. Poika on aloittanut opiskelut ammattioppilaitoksessa tänä syksynä.

Muun muassa Oulun piispa Samuel Salmi on vedonnut pojan maahan jäämisen puolesta.

__________________________________________

Kaleva: Stallone Pinheiro palaa Pudasjärvelle

Käännytettäväksi aiottu angolalainen Stallone Pinheiro pääsi torstaina kolmen aikoihin vapaaksi pakolaiskeskuksesta Helsingistä. Hänelle annettiin kouraan junalippu, jolla hän matkustaa Ouluun perjantaina ja jatkaa matkaansa Pudasjärvelle auttajansa rovasti Erkki Pirin kyydillä.

"Jotain mullistavaa tässä on nyt tapahtunut. Muuten hänen ei olisi annettu noin vapaasti lähteä liikkumaan maassa. Todennäköisesti hän sai muukalaispassin - yllättävän nopeasti kyllä. Aivan muutama päivä sitten kyselin, kauanko siinä menee, ja he arvioivat että useita viikkoja", ihmettelee Piri ilahtuneena jutun saamaa käännettä.

Stallone Pinheiro on yötä ystäviensä luona Helsingissä. Hän asui Pudasjärvellä vastaanottokeskuksessa, kun poliisi haki hänet 23. syyskuuta Oulun poliisilaitoksen putkaan. Sieltä hänet vietiin Metsälän vastaanottokeskukseen Helsinkiin odottamaan maasta karkotusta.