sunnuntai 3. lokakuuta 2010

Verkkouutiset: Suomalaisen ääriajattelun hikihelmet ihmettelyn, pelon ja pilkan kohteina

Verkkouutiset: Markku Jokipii: Suomalaisen ääriajattelun hikihelmet ihmettelyn, pelon ja pilkan kohteina 3.10.2010

Jera ja Jyri Hänninen tapasivat monia ja erilaisia ääriajattelun edustajia ja kokivat tilanteet usein surrealistiksi.

Mahtoiko se olla Paavo Haavikko, joka lausahti jotensakin niin, että "parodia, ne tekevät sen itse". Sen ymmärtää todeksi, kun kahlaa Hännisten kirjaan kerättyjä huruajattelijoiden lausahduksia tekijäin haastateltavina, blogeissaan ja esiintymisissään mediassa.

Maahanmuuttokeskustelu täyttää huomattavan osan kirjan 250 sivusta, mutta kyllä mukaan mahtuu paljon muutakin: neuvostoliittoa palvovat ja Viroa vihaavat "antifasistit", aseuskovaiset siinä missä kirkkomme naispappien ja homojen vihaajat kuin ortodoksisen kirkon satraapit.

Tuhansien aatteiden maa ei katsele historiaan, vaan pysyttelee paljolti nettiajan viestinnässä, millä monen ääriaatteen markkinointi ja leviäminen selittyy. Takakannen väittämä: "Tuhansien aatteiden maa on ensimmäinen Suomessa julkaistu yleisteos suomalaisesta ääriajattelusta" kuulostaa kirjan materiaalin ajallisen kapeuden huomioiden itsekehulta.

Kirja on koottu massiivisesta sitaattimäärästä, joka saa lukijan paikoin haukkomaan henkeä. Esitellyn aineiston tuoreus tekee kokonaisuudesta luonteeltaan äkkikyhätyn, eikä teos analysoi kylliksi tämän hetken asetelmia menneisyyttä vasten.

...sellaisena kuin kahjot ovat

Ääriajattelun ydinviestien esittely vaatii kansalaisrohkeutta, koska kiihkoilijoiden julistuksiin liittyy paljon tuomittavaa, rikollisuuden rajamailla leijuvaa yllyttämistä. Hihhuleiden sanojen ja omien tekojen välinen ristiriita saattaa toimia kuitenkin pelastavana tekijänä. Kun pöyhitään äkkijyrkkien saarnaajien viestejä, voi löytää hirtehisiä ristiriitaisuuksia karmeiden oppiasetelmien takaa.

Esimerkiksi 1990-luvulla turkisvastaisuuden näkyvin apostoli, esikouluopettaja Joni Purmonen hurskasteli toistuvasti, että hän ymmärsi kyllä turkistarhoihin kohdistuneet terroriteot, mutta ei ollut osallistunut sellaisiin.

Kuitenkin hän johti Oikeutta eläimille -järjestöä, joka hyödynsi malleja kansainvälisiltä ekoterrorijärjestöiltä. Noloa oli, että erään tarhaiskun yhteydessä hän sattui saamaan sen verran hauleja takalistoonsa, että jäi kiinni.

Hilpeätä on lukea Purmosen seuraavasta elämästä. Nyt tuo aiemmin hintelä kettutyttöjen yllyttäjä asuu Englannissa, kiertelee maailmaa Maailman vahvin mies -kisoissa, painaa yli 110 kiloa ja puhuu vegaanisen elämäntavan puolesta! Nyt tämä oppi on kuulemma leviämässä voimaurheilijoiden pariin. Näin se testosteronin vaikutus radikaalipojissa vain jatkuu.

Kiihkoilijoiden paapomista

Islamin uskoa ja uskossa olevia pidetään vuoroin kaiken pahan alkuna, vuoroin hartaina hyvää tarkoittavina ihmisinä. Kun tarkastelun kohteiksi valitaan tiukasti uskovat, Koraanin käskyt synnyttävät raakalaismaisia tekoja. Hyväuskoiset viranomaiset ja poliitikot luulevat, että vähemmistöt pitävät toisistaan. Päinvastoin.

Kiihkoilijoita paapotaan liiaksi. Nyt on todella vaikeata ymmärtää, mitä ex-pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) päässä oikein liikkui, kun hän pyysi maailmanlaajuisesti anteeksi tanskalaislehdessä ollutta Muhammad-pilapiirrosta.

Monikulttuurisuus on hyvää tarkoittavien harras soperrus, mutta kirja esittelee monia esimerkkejä siitä, mihin joudutaan, kun sekoitetaan soppaa vailla viisaita ohjeita. Ääriajattelijoiden "ymmärtäminen" voi osoittautua tyhmäksi hyväuskoisuudeksi.

Saksassa entisiin homogettokaupunginosiin on tuotu väestöä rikastuttamaan muslimeja, joiden oppi ei suvaitse homoja, ja jotka pahoinpitelevät toista vähemmistöryhmää.

Liekö tässä selitys sille, että Suomen islamilaisen puolueen kannattajat marssivat mielenosoituksessa dosentti Johan Bäckmanin safka-joukkojen kanssa. Bäckman palvoo Vladimir Putinia, pitää Viroa fasistisena, levittää yksilöllistä antifasistista oppiaan, ja löytyypä yhteinen vihollinenkin: homot, jotka nekin ovat kuulemma fasisteja!


Timo Soinin uskonvaihdos ja sen oudot perustelut

Olen aina luullut, että persujen puheenjohtaja Timo Soinin siirtyminen roomalaiskatoliseen uskoon olisi myönteinen, syvällistä ajattelua henkivä ratkaisu. Kirjan tekijät ovat tonkineet esille kuitenkin aivan toisenlaisia taustavaikuttimia, jotka Soini itse on möläyttänyt. Mukava mies muuntuukin käsittämättömiä perusteluja esittäväksi raakalaiseksi.

Kirja siteeraa Soinin sanomaa, ettei hyväksy homoseksuaalien aviota, adoptio-oikeutta eikä hedelmällisyyshoitoja muille kuin aviopareille. Hän ei myöskään ollut erityisen halukas hyväksymään aborttia niissäkään tapauksissa, joissa raskaus on alkanut raiskauksen tai insestin tuloksena.

"Jos raskaus on ei-toivottu, sehän merkitsee, että lapsikin on ei-toivottu. Kenen näkökulmasta hän on ei-toivottu? Jumalan näkökulmasta yksikään lapsi ei voi olla ei-toivottu", Soini tietää Uusi Tie -lehdessä.

Tekijöiden kommentti tähän on sarkastinen, kuten niin monessa muussakin yhteydessä: "Roomalaiskatolisen kirkon näkemys siitä, ettei yksikään lapsi ole ei-toivottu, voi kuitenkin joutua outoon valoon, kun lukee kirkon toistuvista pedofiliaskandaaleista. Ilkeämielisempi voisi ajatella, että mitä enemmän lapsia maailmaan syntyy, sitä hauskempaa on työskennellä pappina".

Suurten aivoitusten Tonava: maahanmuutto, asekiima jne.

Maahanmuutto saa paljon sivuja, ja erityisesti keskustelun yksi keskeinen vaikuttajahahmo: Jussi Halla-aho. Hänelle omistetaan runsaasti sivuja, niin miinus- kuin pluspisteitäkin. Varsinkin hänen saamansa tuomio uskonrauhan rikkomisesta herättää kirjoittajissa epäilyjä siitä, että ollaan menossa kohti sensuuriyhteiskuntaa ja tässä yhteydessä vailla painavia perusteluja.

Tekijät siteeraavat tiuhaan Halla-ahoa ja saavat jopa Helsingin Sanomien silloisen päätoimittaja Janne Virkkusenkin lausumaan: "Halla-ahon saama tuomio oli hölmö, on hyvä, että asia puidaan vielä ylemmissä tuomioasteissa". Virkkunen oli itse muuten hyväksynyt kokoomuslaisen Kai Pöntisen "Stoppia sosiaalipummien maahanmuutolle" -vaalimainoksen ja puolusti Muhammad-pilakuvan julkaisemista.

Eräänlainen poliittisen tulevaisuuden abstraktitason pilapiirros on tämäkin. Tekijät ennustavat tulevien eduskuntavaalien jälkiseurauksia:


"Edustaja Halla-aho"

"Arvoisa puhemies. Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä maahanmuuton hillitsemiseksi..."

"Vastauspuheenvuoro, sisäasiainministeri Soini..."

Oma hirtehinen lukuosastonsa kuvailee kouluissa tapahtuneiden joukkomurhien synnyttämää keskustelua aseista, jossa amerikkalaisen NRA:n (National Rifle Associaton) suomalaissisar NRA Finland saa ilmaa ja julkisuutta siipiensä alle. Eteemme astuu Runo K. Kurko, joka lausuntonsa mukaan on järjestönsä Josif Stalin, yksinvaltias. Samalla hän kuitenkin perustelee aseiden yksityisomistusta sillä, että Venäjä tulee jonain päivänä Suomeen.

Ääriajattelijoiden hengentuotteita on väliin vaikeata uskoa. Se, että kirjaan on otettu kaikenkarvaisia, karmeita julistuksia, on pelottavaa, mutta samalla ajattelevalle lukijalle hyvästä. Kiihkoilijoita vastaan voi käydä heidän omilla aseillaan ja huumorilla. Esimerkiksi Kurkon haastattelun suhteen tekijät toteavat:

"Haastattelun loppuosan Kurko luettelee, millä aseilla ja mitä eläimiä hän on elämänsä aikana ampunut. Lista on pitkä. Siitä ei puutu juuri muita kuin saimaannorppa. Tai ehkä Kurko vain unohti mainita sen."

Jera Hänninen & Jyri Hänninen: Tuhansien aatteiden maa. Ääriajattelua nyky-Suomessa. Johnny Kniga 2010.