keskiviikko 9. helmikuuta 2011

Verkkouutiset: "Maahanmuutto mitoitettava Suomen valmiuksien mukaan"

Verkkouutiset: "Maahanmuutto mitoitettava Suomen valmiuksien mukaan" 9.2.2011

Eduskunnan hallintovaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Tapani Mäkinen (kok.) vaatii perheenyhdistämislainsäädännön yhdenmukaistamista sekä maahanmuuton mitoittamista Suomen kotouttamisvalmiuksien mukaan.

Hallintovaliokunta hyväksyi keskiviikkona lausunnon sisäministeriön selvityksestä ulkomaalaislain perheenyhdistämissäännöksistä ja niiden soveltamisesta.

Kokoomuksen Tapani Mäkinen pitää myönteisenä, että nykyhallituksen esityksestä eduskunta on hyväksynyt tukun lakimuutoksia, joilla Suomen ulkomaalaispolitiikkaa on selkeytetty ja maamme vetovoimaa hakea turvapaikkaa muutoin kuin aidon suojelun tarpeesta on vähennetty.

Hänen mukaansa suurimpana haasteena on kuitenkin edelleen turvapaikanhakijoiden perheenyhdistäminen.

- Tällä hetkellä perheenyhdistämisjonossa on noin 9500 hakemusta. On aivan selvää, että hakemusten suuri määrä on huomattava taakka viranomaisille ja suomalaiselle yhteiskunnalle, Mäkinen toteaa.

- Näin ollen, hallintovaliokunnan edellyttämään kokonaisvaltaiseen ja systemaattiseen selvitykseen voimassa olevista ulkomaalaislain perheenyhdistämissäännöksistä ja niiden soveltamisesta on ollut suuri tarve, Mäkinen jatkaa.

Hänen mukaansa asiasta tehty selvitys osoittaa, että Suomen perheenyhdistämissäännökset ja niiden soveltaminen ovat kaikkia vertailun kohteeksi valittuja maita olennaisesti sallivampia ja muodostavat vetovoimatekijän verrattuna muihin Pohjois- ja EU-maihin.

- Tämän johdosta on perusteltua, että sisäasiainministeriö valmistelee tulevien hallitusohjelmaneuvottelujen tueksi toimenpideohjelman, jolla Suomen perheenyhdistämislainsäädäntöä yhdenmukaistetaan lähemmäksi yleiseurooppalaisia käytäntöjä muiden pohjoismaiden kanssa, Mäkinen vaatii.

-´Maahanmuutto tulee mitoittaa Suomen valmiuksiin kotouttaa tulijat huolella eli maahantulijoiden tosiasiallisiin mahdollisuuksiin tehdä työtä, saada asunto ja yleensä kohtuullisesti pärjätä suomalaisessa yhteiskunnassa ilman pysyvää rasitetta kunnille. Mäkinen sanoo.

___________________________________


Verkkouutiset: Korjausohjelma maahanmuutolle: Kasvattilapsia ei enää aiota hyväksyä

Eduskunnan hallintovaliokunta on kirjannut toimenpide-ehdotuksia, jotka toteuttamalla saataisiin maahanmuuttajien perheenyhdistämisten epäkohdat aisoihin tulevissa hallitusneuvotteluissa.

Suomessa on tällä hetkellä jonossa noin 9500 turvapaikanhakijoiden perheenyhdistämishakemusta. Kyse on lähinnä somaleista.

Eduskunnan hallintovaliokunta sai pitkän yrittämisen jälkeen sisäministeriöltä käyttöönsä kansainvälisen selvityksen perheenyhdistämisistä.

Valiokunnan mielestä Suomen käytäntö olisi yhdenmukaistettava muun EU:n kanssa - jolloin esimerkiksi niin sanottuja kasvattilapsia ei pääsääntöisesti hyväksyttäisi perheisiin.

Valiokunnan lausunnon mukaan "Suomessa lähes kaikissa perheenyhdistämistä hakevissa perheissä on ilmoitettu useita henkilöitä kasvattilapsiksi. (EU:n) Perheenyhdistämisdirektiivin 4 artikla, joka määrittelee perheenjäsenet, ei kuitenkaan tunne kasvattilapsia. Kasvattilapsien hyväksyminen perheenjäseniksi vaikuttaakin olevan yksinomaan suomalainen ratkaisu, koska esimerkiksi vertailuun valitut maat näyttävät sisäasiainministeriön selvityksen mukaan kaikki hyväksyvän lapsiksi vain biologiset ja adoptiolapset. Kasvattilapsien todellinen kuuluminen perheeseen on vaikeasti todennettavissa oleva kysymys, varsinkin kun perhekäsitys esimerkiksi Afrikassa on hyvin erilainen kuin Suomessa".
Valiokunnan kirjaamat kymmenen toimenpide-ehdotusta asettaisivat ehdot tuleville perheenyhdistämisille.

Kasvattilasten lisäksi niissä mainitaan muun muassa asuntoedellytys, toimeentuloedellytys, kotoutumiseen liittyviä edellytyksiä, asumisaikaedellytys, täysi-ikäisyyden vaatimus sekä oleskelulupien ja dna-testien muuttaminen maksullisiksi. Yksi kohdista käsittelee kehy-rahojen myöntämistä lähtömaihin.

Valiokunnan varapuheenjohtajan Tapani Mäkisen (kok.) mukaan nykyisen hallituksen selkeä tahtotila on ollut ulkomaalaispolitiikan selkeyttäminen.

Turvapaikanhakijoiden perheenyhdistäminen on jäljellä akuuttina asiana ja "suurimpana haasteena".

- Turvapaikkaturismin karsiminen lainsäädäntöä yhdenmukaistamalla lähemmäs eurooppalaisia ja pohjoismaisia käytäntöjä on täysin linjassa kotouttamislinjausten kanssa, Tapani Mäkinen katsoo.

- Niin sanottu turha turvapaikanhakijajoukko vie resursseja pois ihmisiltä, jotka Suomeen ovat kotoutumassa. Nyt haetaan hyviä käytäntöjä, joita muissa EU-maissa jo on käytössä.

Hallintovaliokunnan keskiviikkona hyväksymä lausunto hyväksyttiin kokoomuksen, keskustan ja opposition perussuomalaisten muodostaman enemmistön voimin.

Valiokunnan mukaan perheenyhdistämissäännösten ja niiden soveltamisen toimivuudessa on korjattavaa ja Suomessa on oltu oleellisesti muita maita sallivampia.

Hallintovaliokunnan lausuntoon kuuluu neljä kannanottoa. Ensimmäisen mukaan on myönteistä, että vuoden aikana eduskunta on saanut useita lakiesityksiä, joilla "maamme vetovoimatekijöitä turvapaikanhakemiselle ja humanitaariselle maahanmuutolle on pyritty vähentämään".

Toinen kannanotto käsittelee toimenpideohjelmaa, jonka valiokunta haluaa sisäministeriöltä tulevien hallitusneuvottelujen tueksi.