maanantai 9. toukokuuta 2011

MTV3: Lipponen jyrähti: Äärioikeistolle pantava stoppi

MTV3: Lipponen jyrähti: Äärioikeistolle pantava stoppi 9.5.2011

Taustaa:
Ylen Ykkösaamu: Paavo Lipponen perussuomalaisista ja 30-luvusta 20.12.2008

Entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.) jyrähtää, että eduskuntaan on pesiytynyt äärioikeistoa, jolle on pantava stoppi. Demarien vahvan vaikuttajan sanat on suunnattu perussuomalaisten tiukoille kannanotoille eri vähemmistöjä kohtaan.

- Ei tuumaakaan periksi äärioikeistolle. Enemmistön pitää nousta nyt esiin, Lipponen vetoaa.

[...]
______________________________________________

Nelonen: Lipponen: Äärioikeisto asettunut perussuomalaisiin

Entisen pääministerin Paavo Lipposen mukaan perussuomalaisten äärioikeistolaiset on eristettävä, eikä heille saa antaa tuumaakaan periksi. Paavo Lipposen mukaan nykyiseen eduskuntaan on nyt asettunut äärioikeisto.

- Eduskunnassa on selvästi havaittavissa, että äärioikeisto on sinne asettunut. Jokainen voi itse tutkia, missä se siellä on, Lipponen sanoi, kun häntä haastateltiin Eurooppa-päivien juhlissa Helsingin Kampissa.

Lipponen vahvisti jatkokysymyksen jälkeen, että hän tarkoittaa nimenomaan, että äärioikeistolaisia on Perussuomalaiset-puolueessa.

- Perussuomalaisissa on selvästi tätä suuntaa. Tämä ilmiö on eristettävä, eikä tuumaakaan periksi.

Lipponen myönsi, että äärioikeistolaiset eivät ole enemmistönä Perussuomalaisissa.

- Perussuomalaiset on ensisijaisesti sosiaalinen protestiliike. Siltä pohjalta asioita pitää Suomessa hoitaa, ja voidaan hoitaa rakentavasti. Ei mihinkään tällaisiin ideologispohjaisiin vaatimuksiin pidä suostua. Nimenomaan silloin, kun on kyse meidän vähemmistöistä. Olivatpa ne sitten historiallisia tai uusia vähemmistöjä, Lipponen huomautti.

Tarkoittaako eristäminen perussuomalaisten jättämistä pois hallitusneuvotteluista?

-Tästä voivat poliitikot tehdä omat johtopäätöksensä.

Lipponen ei tuomitse Perussuomalaiset-puoluetta tyystin.

- Perussuomalaisten vaalimenestys on ensisijassa sosiaalinen protesti. Valtaosaltaan he ovat ihmisiä, jotka haluavat tältä pohjalta toimia eduskunnassa. Minusta esimerkiksi ulkomailla, esimerkiksi Ruotsissa on ymmärretty väärin perussuomalaisuutta. Minusta siitä (perussuomalaisuudesta) pitää ottaa se positiivinen puoli, mutta sille äärioikeistolle ei tuumaakaan periksi, Lipponen toisti vaatimuksensa.

Lipponen ei ole ensimmäistä kertaa huolestunut perussuomalaisten väitetyistä äärioikeistolaisista. Lipponen sanoi jo edellisten kuntavaalien jälkeen, että perussuomalaisissa on näkynyt äärioikeistolaisia piirteitä.

_____________________________________________

YLE Uutiset: Lipponen jyrisi Eurooppa-päivän tapahtumassa

Entinen pääministeri ja eduskunnan puhemies Paavo Lipponen (sd.) on arvostellut jyrkästi Euroopan unionia johtajuuden puutteesta. Helsingissä Kampintorilla järjestetyssä Eurooppa-päivän tapahtumassa keskusteluun osallistunut Lipponen patisti Suomen puolueita viemään Portugalin tukipaketista päättämisen pikaisesti puheenjohtajatasolle.

Lipponen arvosteli erityisesti EU-presidentin Herman Van Rompuyn toimintaa.

- Mitä varten meillä on Euroopan unionissa niin sanottu Eurooppa-neuvoston presidentti, jos hän ei kykene avaamaan suutaan silloin, kun eurooppalaiset arvot ovat uhattuina? Tämä näkyy mustalaiskysymyksessä ja Romanian kysymyksissä sekä siinä, että Euroopassa on selkeitä äärioikeistolaisia ilmiöitä esimerkiksi Unkarissa. Kyllä näistä pitää olla jotain sanottavaa eurooppalaisilla johtajilla, Lipponen arvosteli toimittajille keskustelutilaisuuden jälkeen.

Lipposen mukaan äärioikeistolaisia on päässyt nyt myös Suomen eduskuntaan.

- Suomessakin äärioikeistoa on asettunut eduskuntaan, mutta ei siellä ole mitään äärioikeistolaista puoluetta. Tämä ilmiö pitää eristää eikä heille pidä antaa tuumaakaan periksi, Lipponen ohjeisti ja kehotti "enemmistöä astumaan esiin".

Hän totesi, että jo 1930-luvulla maassamme nähtiin, ettei äärioikeistolle ole sijaa.

[...]

______________________________________________

Verkkouutiset: Paavo Lipponen sanoo puoluejohtajien piileskelevän Portugali-asiassa

[...]

Aiemmassa puheenvuorossaan Paavo Lipponen sanoi olevansa pettynyt Eurooppa-neuvoston presidenttiin, joka "ei avaa suutaan, kun eurooppalaisia arvoja poljetaan". Lipposen mukaan romanikysymys on täydellinen skandaali.

- Meillä on maita kuten Unkari, jossa äärioikeisto riehuu. Kyllä näihin asioihin pitäisi puuttua. Paavo Lipponen sanoi.

- Kun ollaan täällä Suomessa, niin äärioikeistolle täällä sanomme "ei". Ei tuumaakaan periksi nyt, kun se on päässyt eduskuntaankin asti. On vielä tärkeämpää osoittaa, että tänne äärioikeisto ei pesiydy, ja tätäkin linjaa voitaisiin vähän kirkastaa.

_________________________________________________

Helsingin Sanomat: Paavo Lipponen: Äärioikeistolle ei tuumaakaan periksi

Entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd) otti voimakkaasti kantaa perussuomalaisten maahanmuuttokriittiseen siipeen Eurooppa-päivänä järjestetyssä toritapahtumassa Helsingin Kampintorilla maanantaina.

"Eduskunnassa on selvästi havaittavissa sinne asettunut äärioikeisto. Tämä ilmiö on eristettävä eikä tuumaakaan periksi."

Äärioikeistoa Lipponen sanoi löytyvän perussuomalaisista, mutta vain osasta puoluetta.

"Perussuomalaiset on ensisijassa sosiaalinen protestiliike. Siltä pohjalta asioita voidaan Suomessa hoitaa rakentavasti. Mutta mihinkään ideologispohjaisiin vaatimuksiin ei pidä suostua nimenomaan silloin, kun kyse on meidän vähemmistöistä – olivatpa ne sitten historiallisia tai uusia vähemmistöjä", Lipponen sanoi.

Tapahtuman paneelikeskustelussa Lipponen sanoi yhteiskunnallisen asenteen olevan nyt sellainen, että Suomi olisi erikseen Euroopan reunalla. Meillä on kuitenkin juuret Euroopassa Ruotsin ja Saksan kautta, hän muistutti.

"Suomalainen identiteetti on nyt jotenkin hukassa. Itsetuntoa ei tarvitse nostaa potkimalla vähemmistöjä."

________________________________________

Iltalehti: Lipponen jyrisee: "Kataisen tultava esiin"

[...]

Äärioikeisto uhkana

Lipponen on myös pettynyt EU:n suurten maiden johtajiin.

- Ei kyetä puolustamaan eurooppalaisia arvoja. Mitä virkaa on Euroopan unionin niin sanotulla Eurooppa-neuvoston presidentillä, joka ei puolusta eurooppalaisia arvoja?

Esimerkiksi romanikerjäläiskysymystä hän luonnehtii "skandaaliksi".

- EU on ottanut jäseniksi maita, jotka ovat pettäneet tässä suhteessa. On tärkeää osoittaa, että tänne äärioikeisto ei pesiydy.

Ex-pääministerin mukaan äärioikeisto on selvästi noussut Suomessakin ja asettunut myös eduskuntaan.

- Sen ylivoimaisen enemmistön, joka ei missään nimessä hyväksy tätä, ei pidä vain katsoa vierestä. Tästä on historiassa ikäviä esimerkkejä, kun enemmistö vaikenee.

- Kansan suuri enemmistö näytti jo 1930-luvun lopulla, että äärioikeistolla ei Suomessa ole tilaa, se ei täällä määrää. Nyt on kysymys vähän samasta asiasta. Meidän pitää vahvistaa itsetuntoamme, mutta ei niin, että potkitaan vähemmistöjä.

Lipponen ei halunnut tarkentaa, pitäisikö hänen mielestään kansan lähteä kaduille vai pitäisikö vähemmistöjä puolustaa eduskunnassa.

- Elämme länsimaisessa demokratiassa ja meillä on monta tapaa vaikuttaa.

________________________________________

YLE News: Lipponen Thunders Against Lack Of European Leadership

[...]

Lipponen particularly criticised the work of EU President Herman Van Rompuy.

“What point is there in having a so-called President of the European Council, if he is unable to open his mouth when European values are under threat?” asked Lipponen. “It looks like with the Roma question and the Romanian question, that there are clearly far-right phenomena in Europe, for example in Hungary. Of course European leaders should have something to say about these things.”

According to Lipponen, the far right had now entered the Finnish parliament.

“The extreme right is now in parliament in Finland too, although there are no extreme right wing parties,” warned Lipponen. “The phenomenon should be isolated, and we should not concede an inch.”

He said that Finland had seen in the 1930s that the extreme right had no place in the country.

[...]
________________________________________

Nelosen haastattelu:

Paavo Lipponen
Eduskunnassa on selvästi havaittavissa, että siellä on... Äärioikeisto on sinne asettunut, ja jokainen voi itse sitä sieltä tutkia, missä se siellä on.

Toimittaja [kuuluu heikosti]
...se on osa perussuomalaisia...

Paavo Lipponen
Se on. Perussuomalaisissa on selvästi tätä suuntaa ja tämä ilmiö on eristettävä, eikä tuumaakaan periksi.

Toimittaja
Kuinka paljon heitä on teidän mielestänne perussuomalaisista? Onko se vähemmistö perussuomalaisten sisällä?

Paavo Lipponen
Perussuomalaiset on ensisijassa sosiaalinen protestiliike, ja siltä pohjalta asioita nyt Suomessa pitää hoitaa ja voidaan hoitaa rakentavasti. Mutta ei mihinkään tällaisiin ideologispohjaisiin vaatimuksiin pidä suostua nimenomaan silloin kun on kyse meidän vähemmistöistä, olivatpa ne sitten historiallisia tai uusia vähemmistöjä. Tiukka linja.

Toimittaja
Kun sanotte, että pitää eristää, tarkoittaako se, että jätetään pois hallitusneuvotteluista?

Paavo Lipponen
Tästä voivat poliitikot tehdä omat johtopäätöksensä.


MTV3:n haastattelu:

Toimittaja
Vielä lopuksi tuo vaalitulos. Äärioikeisto nousee ympäri Eurooppaa. Näettekö, että sellainen vaara on Suomessa ja mitä sille pitäisi nyt tehdä?

Paavo Lipponen
Äärioikeisto on nyt jo asettunut jollain jalalla Suomen eduskuntaan, ja se pitää eristää. Ei tuumaakaan periksi äärioikeistolle.
____________________________________________________

Uusi Suomi: Kova purkaus ihmetyttää – Perussuomalaiselta pääsi nauru

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner vastaa Uuden Suomen haastattelussa demarivaikuttaja Paavo Lipposen kovaan syytökseen.

Lipponen sanoi tänään Eurooppa-päivän tapahtumassa, että Suomen eduskuntaan on pesiytynyt äärioikeistolaisia.

- Perussuomalaisissa on selvästi tätä suuntaa. Tämä ilmiö on eristettävä, eikä tuumaakaan periksi, ex-pääministeri Lipponen sanoi Nelosen mukaan.

Ruohonen-Lerner ihmettelee purkausta ja lähettää vastapiikin Lipposen suuntaan.

- En minä ole sellaista huomannut. En entuudestaan tuntenut kaikkia uusia kansanedustajiamme, mutta olemme muutaman kerran tavanneet ja kaikki ovat sitoutuneet vaaliohjelmaamme. Ehkä Lipponen sitten tuntee paremmin kansanedustajamme ja on tehnyt vaalityötä heidän kanssaan.

Kysyttäessä, mitä mieltä Ruohonen-Lerner on Lipposen ajatuksista, häntä alkaa naurattaa:

- Se on tyypillistä Lipposta.

Lipponen ei yksilöinyt, keitä perussuomalaisia hän äärioikeistokommenteillaan tarkoitti. Lipponen myönsi, ettei ilmiö ole vallitseva puolueessa. Arvailujen varaan jää, tarkoittiko Lipponen maahanmuuttokriittisen ”Nuivan manifestin” allekirjoittajia.

- Olen lukenut läpi Nuivan manifestin. Se on maahanmuuttokriittinen kannanotto, jossa oli järkeviäkin toimenpiteitä. On siinä tosin sellaistakin, mitä ei puolueen ohjelmassa ole. Mutta en kuvailisi sitä äärioikeistolaiseksi, Ruohonen-Lerner sanoo.

Hän ihmettelee, mistä Lipposen näkemys on oikein peräisin.

- Tampereen yliopistossa tehtiin kaksi vuotta sitten tutkimus, jonka perusteella perussuomalaiset asettuu keskustan ja sosialidemokraattien välille. Eli kyseessä ei ole äärioikeistolainen puolue, Ruohonen-Lerner huomauttaa.

________________________________________________

HBL: "Nej är inget svar" 10.5.2011

[...]

Även om det mesta tycks kretsa kring Protugal och pengar är Paavo Lipponen också besviken på Europas stora ledare som "inte försvarar europeiska värderingar". EU-presidenten Herman van Rompuys passivitet i romfrågan och EU:s tandlöshet gentemot den ungerska högerextremismen är bara två exempel. Han kräver att den finländska majoriteten står upp mot de krafter som vill trampa på minoriteterna hos oss.
- Vi måste diskutera den finländska identiteten innan vi tappar bort den. Vi måste stärka vår självkänsla för vi är goda européer med förankring iden västerländska kulturen via Sverige. Men man stärket inte sin självkänsla genom att sparka på minoriteter.